kihelkonna - mazzaķa hronikas - runāšana [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

mazzaķa hronikas - runāšana [3. Maijs 2012|16:40]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
pirms 3 nedēļām mazzaķis sāka runāt - vienas dienas laikā vārdu krājums pieauga no dažiem desmitiem līdz dažiem simtiem. tagad mz ir sācis lietot arī divvārdu teikumus (skrien ātri, sēž gultā, garšīga kūka un tamlīdzīgi), kurus varu saprast tikai es, jo viņš no katra vārda izrunā tikai sākumu. piemēram, ir daži desmiti vārdu, kas tiek apzīmēti ar "ka" - kāja, karote, krēsls un tamlīdzīgi.

dažā ziņā viņš (pašlaik 2 gadi un nupat 3 mēneši) ir tur, kur mazmurkšķis bija pusotrā gadā. nākamās stadijas no mazmurkšķa būtu - vokatīvs 1 gadā un 7 mēnešos http://klab.lv/users/kihelkonna/143035.html , pirmā persona 1 gadā un 10 mēnešos http://klab.lv/users/kihelkonna/156923.html.

pēdējos mēnešus es mājās uzvedos kā logopēde. visu laiku runāju atkārtotos 2 - 4 vārdu teikumos. es pati esmu pie visa vainīga; mz mierīgu būtu runājis agrāk, ja viņš būtu vienīgais bērns ģimenē vai arī ja starp abiem bērniem būtu lielāka vecuma starpība. agrāk es lielākoties runāju ar abiem bērniem kopā, pielāgojoties mazmurkšķim. un mazzaķis vairumu nesaprata un vispār pierada runas laist gar ausīm. tagad zinu, ka ar katru jārunā individuāli, un ar katru jāpielāgojas viņa saprašanas līmenim, to visu laiku velkot uz augšu. gan jau mēs ar mz neesam pirmie, kas šai slazdā iekrīt. bet nu pieskatīt divus bērnus reizē nav mana stiprā puse. netiek ne vienam, ne otram.

pašlaik viņam ir paliels vārdu krājums (pat tādi nebēbju vārdi kā bēdīgs, ātrs, ēna un tamlīdzīgi), bet švaki ar teikumiem.

bet dažreiz viņš mani pārsteidz. aizbraucam uz laukiem, viņš uzrāpjas uz sēžambaļķa un saka kaut ko līdzīgu vārdam "baļķis", uzrāpjas uz bluķīša un saka "celms". parakājas sausu kļavu lapu kaudzē un saka "kļava". autostāvvietā aplūko svešas mašīnas priekšu ar logo un saka "volvo". pirms kāda pusgada vai gada esmu mz atkārtoti rādījusi bildes ar volvo, celmiem, kļavām un tamlīdzīgi, bet nebija ne jausmas, ka viņš kaut ko no tā ir arī iegaumējis. (mums nav kakādas darīšanas ar volvo.)

vakaros bērni izvēlas dziesmiņas. tagad arī mz izvēlas. dziesmiņas ir šādas: mā (mākonītis), vā (vanadziņš), kā (krauklītis), šeši (seži mazi bundzenieki). nesen viņš kā vietā sāka teikt kau.

viņš turpina angliski skaitīt līdz desmit, tagad viņš to dara pareizāk. latviskos skaitļus viņš lieto, lai norādītu daudzumu līdz 4.

tas ir visai savdabīgs liktenis - dabūt tādu dīvainu muteri es. nez par ko mazzaķim tāda karma.


upd.
vakarā mz pateica šādu teikumu: Vādā pazūd (u umlaut) agā pum. tulkoju: Lelde pazuda, aizgāja prom. Viņš L vietā saka u vai v un Lelde ilgu laiku bija Uaua, bet kopš mistiskās runātsākšanas Vada.
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]pikaczu
Date:3. Maijs 2012 - 16:55
(Link)
kas tad būtu tas dīvainais? man ļoti patīk tava pieeja bērkopībai un no taviem linkiem un pārdomām esmu guvusi iedvesmu un vērtīgu informāciju.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:3. Maijs 2012 - 20:35
(Link)
nu, piemēram, mz 22 mēnešos zināja nosaukt visus burtus - bet runāt sāka tikai tagad. arī angliski skaitīt viņš sāka pirms runāšanas. normālas muteres nepieļautu skatīšanos uz burtiem līdz 5 gadu vecumam, taču iemācītu iet uz poda līdz pusotram gadam :)