kihelkonna - kucēnu audzināšana [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

kucēnu audzināšana [16. Jul 2011|22:40]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
kā jau agrāk sūdzējos, visās ekskursijās man mazzaķis jānes rokās, jo viņš atsakās iet pie rokas un atsakās iet blakus. ja viņu ņem pie rokas, tad vai nu krīt gar zemi vai iet pretējā virzienā.

nez, suņiem gan iemāca iet blakus, kaut gan viņi ir vēl enerģiskāki tipiņi nekā mans dēls.

tā nu nolēmu palasīt par suņu dresēšanu. un drīz vien mani sagrāba neliela smieklu lēkme. visiem pirmsskolas un jaunāko klašu pedagogiem obligāti būtu jāiegūst suņu dresēšanas sertifikāts! tad cilvēki būtu daudz laimīgāki!


daži citāti no http://www.petnet.lv/puppytraining/03.html


Jāizturas rotaļīgi, jārunā ar kucēnu, pievēršot viņa uzmanību ar balsi un kustībām. Pirmajās nodarbībās neuzvedieties kā robots – kustieties aktīvi un brīvi, nododot savu noskaņojumu sunim.

Strādājot ar jebkuru vingrinājumu, bet īpaši ar pienākšanu pēc komandas, nekādā gadījumā nerunājiet ar kucēnu stingrā balsī. Ar to jūs tikai nomāksiet vēlēšanos mācīties. Spēcīgo kairinājumu pielietošanas laiks vēl pienāks. Necentieties no kucēna kaut ko „pieprasīt”; jūsu uzdevums ir ar aktīvām kustībām un jautru balsi uzmundrināt to.

Komandai ir jāskan skaidri, skaļi, bet tā nav jāizkliedz, lai nenobaidītu kucēnu. Balsij ir jāskan labvēlīgā tonī, šīs iemaņas apgūšana nedrīkst būt saistīta ar jebkādām negatīvām emocijām vai kairinātājiem.

Darbs ar iemaņu "pienākšana pēc komandas" (gluži tāpat kā visa kucēna paklausības apmācība šajā etapā) vairāk līdzinās rotaļai un iespējai iegūt garšīgu kārumu, nevis nopietnam darbam. Tāpēc, ja jums ir norūpējies izskats un saspringta balss, tad tādā izskatā ar kucēnu nevingrinieties. Tā jūs tikai nomāksiet vēlēšanos darboties – gan sunim, gan arī sev.

Apmācības procesā reizēm ir grūti „ieiet tēlā”. Bet ir jābūt zināmām aktiera dotībām, lai kucēns jums noticētu. Jūsu priekam par veiksmīgi izpildītu uzdevumu ir jābūt maksimāli patiesam. Tikai tādā gadījumā uzmundrināšana un apbalvošana ar balsi būs efektīva.

Katrā atsevišķā nodarbībā centieties strādāt pie kāda vienas ieviestā grūtības elementa detaļas. Piemēram, strādājot ar vingrinājumu "pienākšana pēc komandas", centieties panākt pienākšanas ātrumu un pastāvīgu izpildi, nepievēršot uzmanību tam, kur un kā kucēns apsēžas. Nākotnē, kad pienākšanas ātrums un pastāvīgums kļūs apmierinoši, varēs nodarboties arī ar apsēšanās kvalitāti.

Ja jūs redzat, ka kucēns ir noguris, nekādā gadījumā nesamaziniet prasības pret kāda konkrēta vingrinājuma izpildi. Labāk pārceliet nodarbību uz citu laiku, bet ļaut kucēnam celties kājās vingrinājuma laikā ir nepieļaujami, ja esat devis komandu gulēt vai sēdēt.




Kārumi
Kā kārumu vislabāk izmantot vārītu gaļu. Bet piemērots ir jebkurš produkts, uz kuru kucēns labi reaģē, piemēram, siers. Kārumu dodiet mazos gabaliņos, derēs apmēram 5-7 mm lieli kubiciņi (tie jāsagriež laicīgi), ar tādu aprēķinu, lai kucēns pēc 3-5 kārumu saņemšanas reizēm nepieēstos.

Vingrinājums #1 - Pienākšana pēc komandas
Pirms ķerties pie šīs iemaņas apgūšanas, 10-15 minūtes pavadājiet kucēnu pa iepriekš izvēlēto laukumu. Lai viņš paskraida, aposta apkārtni – šajā laikā nevajag to traucēt.

Paņemiet kreisajā rokā kārumu un dodiet to kucēnam paostīt (lai to izdarītu, plauksta ar tajā esošo kāruma gabaliņu, ir burtiski jāpiebāž pie kucēna purna). Tiklīdz kucēns sāk izrādīt interesi, jums nekavējoties jāsper pāris soļi atpakaļ, izstiepjot kreiso roku taisni uz sāniem. Jāizturas rotaļīgi, jārunā ar kucēnu, pievēršot viņa uzmanību ar balsi un kustībām. Pirmajās nodarbībās neuzvedieties kā robots – kustieties aktīvi un brīvi, nododot savu noskaņojumu sunim.

Strādājot ar jebkuru vingrinājumu, bet īpaši ar pienākšanu pēc komandas, nekādā gadījumā nerunājiet ar kucēnu stingrā balsī. Ar to jūs tikai nomāksiet vēlēšanos mācīties. Spēcīgo kairinājumu pielietošanas laiks vēl pienāks. Necentieties no kucēna kaut ko „pieprasīt”; jūsu uzdevums ir ar aktīvām kustībām un jautru balsi uzmundrināt to.

Pirmajā nodarbībā nevajag izteikt komandu „Šurp!”. Mēs izmantojam metodiku, ar kuras palīdzību sākumā tiek panākta vēlamā uzvedība, un tikai pēc tam tiek pievienots stimuls.

Ja jūs visu esat izdarījuši pareizi, tad kucēns labprāt pieskries jums klāt un pasniegsies pēc rokas ar kārumu tajā. Tas ir nekavējoties kucēnam jāiedod, jāapbalvo ar glāstu un uzslavu. Kā uzmundrinājumu – apbalvošanu ar balsi, izmantojiet komandu „Labi!”. Pagaidām šī vārda jēga kucēnam vēl ir sveša, bet, pasakot to vienlaicīgi ar glāstu un kāruma pasniegšanu, jūs pārvērtīsiet šo vārdu par nosacīto pastiprinājumu.

Neturiet kucēnu, necentieties piespiest to apsēsties vai veikt jebkādu citu darbību. Vislabāk palaidiet to uzreiz pastaigāt.

10 minūšu laikā atkārtojiet aicinājumu pienākt klāt 5-6 reizes.


Vingrinājums #1 - Pienākšana pēc komandas

Pēc 10-15 minūšu ilgas pastaigāšanās sāciet vingrinājumu. Tagad, pirms dot komandu ar žestu, izsakiet komandu „Šurp!” (0,5-2 sekundes pirms žesta). Komandai ir jāskan skaidri, skaļi, bet tā nav jāizkliedz, lai nenobaidītu kucēnu. Balsij ir jāskan labvēlīgā tonī, šīs iemaņas apgūšana nedrīkst būt saistīta ar jebkādām negatīvām emocijām vai kairinātājiem. Neaizmirstiet, ka žesta veikšanas brīdī jūs ātri atkāpjaties atpakaļ, aicinot kucēnu sev sekot.

Šajā nodarbībā kucēnam jau ir jāreaģē uz žestu, tāpēc kārumu dot vairs nevajag. Dodiet paostīt gaļu tikai tādā gadījumā, ja kucēns spītīgi ignorē jūsu žestu vai dara to ļoti negribīgi.

Necentieties par visu varu palielināt distanci, sauciet kucēnu pie sevis no 3-4 soļu attāluma. Apbalvojiet kucēnu ikreiz, kad tas pēc žesta un balss komandas izpilda prasību un pieskrien pie jums. Pēc tam, kad kucēns ir saņēmis balvu, uzreiz laidiet to vaļā. Bet, ja kucēns pieskrien pie jums bez komandas un sāk diedelēt kārumu, tad viņu nevajag apbalvot (bet nevajag arī rāt – vienkārši nereaģējiet uz viņa darbībām). Kustieties aktīvi, dzīvi, nododot savu noskaņojumu kucēnam.

10 minūšu laikā atkārtojiet šo vingrinājumu 5-6 reizes.



Vingrinājums #1 - Pienākšana pēc komandas

Pirms vingrinājuma sākšanas kādas 10-15 minūtes vienkārši pastaigājiet ar kucēnu. Strādājiet pie šīs iemaņas tāpat kā pagājušo reizi:

- komanda

- žests

- izpildījums

- apbalvošana

Vienīgā atšķirība – šodien centieties neskriet sānis. Tātad, - kad ir dota komanda ar balsi un žestu, palieciet uz vietas. Dariet to 4-5 soļu attālumā no kucēna. Pēc tam, kad kucēns ir pieskrējis pie jums, uzreiz apbalvojiet viņu ar kārumu un ļaujiet, lai paskraida.

10 minūšu laikā piesaukšanu atkārtojiet 5-6 reizes.


Ieteikumi
Uzsākot šo nodarbību, pārliecinieties vai kucēns reaģē uz kombināciju komanda + žests, kad tiek izpildītas iemaņas pienākt klāt, apsēsties pēc komandas un iet uz savu vietu. Kucēnam ir mierīgi jāizturas iedarbinātas automašīnas tuvumā, atrodoties parka malā, mierīgi jāreaģē uz ielas trokšņiem un pārliecinoši jāstaigā pie pavadas, nebaidoties no tās nostiepšanas un rāvieniem.

Veicot šīsdienas vingrinājumus, mainiet kārumu došanas tehniku. Tagad, strādājot ar iemaņām pienākt klāt, apsēsties pēc komandas un iet uz savu vietu, komandas žestu izpildiet ar tukšu roku – bez kāruma turēšanas tajā. Gaļas gabaliņu šajā laikā turiet otrā rokā, nerādot to kucēnam un nepievēršot viņa uzmanību. Pēc tam, kad komanda ir izpildīta, jūs apbalvojat kucēnu, dodot kārumu ar otru roku. Tādā veidā jūs sākat strādāt ar "tīru" žestu, nevis liekot kucēnam sekot kāruma smaržai.

Protams, ja, strādājot ar kādu vingrinājumu, kucēns nemaz nereaģē uz komandu un žestu, jums nāksies paņemt žestu veicošajā rokā kārumu un strādāt kā iepriekšējās nodarbībās (pievēršot kucēna uzmanību ar kāruma smaržu). Bet tas nozīmēs, ka jūsu audzēknis vēl nav pilnībā apguvis iepriekšējo nodarbību programmu, un vēl ir par agru ķerties pie šīs nodarbības vingrinājumiem.

Vingrinājums #1 - Pienākšana pēc komandas

Pirms vingrinājuma sākšanas kādas 10-15 minūtes vienkārši pastaigājiet ar kucēnu.

Un tā – paņemiet kārumu labajā rokā. Izsakot komandu „Šurp!”, ieturiet nelielu pauzi (0,5 – 2 sekundes) un izdariet žestu – kreisā roka (bez kāruma tajā) uz sāniem. Atkāpieties tikai tādā gadījumā, ja kucēns reaģē, bet kavējas ar izpildījumu. Pieskrējušo kucēnu sagaidiet ar kārumu labajā rokā, paglaudiet viņu un sakiet „Labi!”. Neaizmirstiet, ka gan jūsu balss tonim, gan izskatam ir jādemonstrē prieks par kucēna veikumu.

Darbs ar iemaņu "pienākšana pēc komandas" (gluži tāpat kā visa kucēna paklausības apmācība šajā etapā) vairāk līdzinās rotaļai un iespējai iegūt garšīgu kārumu, nevis nopietnam darbam. Tāpēc, ja jums ir norūpējies izskats un saspringta balss, tad tādā izskatā ar kucēnu nevingrinieties. Tā jūs tikai nomāksiet vēlēšanos darboties – gan sunim, gan arī sev. Visvairāk tas attiecas uz iemaņu "pienākšana pēc komandas". Pēc tam, kad kucēns ir pieskrējis pie jums, uzreiz apbalvojiet viņu ar kārumu un ļaujiet, lai paskraida.

10 minūšu laikā piesaukšanu atkārtojiet 5-6 reizes.


Padomi, kas ļaus izvairīties no raksturīgām kļūdām
Nekad nesodiet kucēnu un arī ne pieaugušu suni, kurš pienāk klāt pēc komandas „Šurp!”. Ja ir nepieciešamība sodīt jūsu audzēkni, labāk noķeriet viņu pats. Pieaugušam sunim var dot komandu „Sēdēt!” vai „Blakus!”, un pēc tam var darīt, ko gribat. Bet pietiek vienu vai divas reizes izturēties pret suni rupji, kurš pienācis pie jums, paklausot komandai, un šīs iemaņas apgūšanu var uzskatīt par "pabeigtu".

Ja jūs jau esat paspējuši izdarīt kļūdu, un nezināšanas dēļ esat sodījis kucēnu pēc komandas „Šurp!”, izvēlieties šīs balss komandas vietā citu, ar kuru kucēnam nesaistās negatīva pieredze.

Piemēram, var mēģināt komandu „Nāc klāt!”. Bet tagad stingri ievērojiet šīs iemaņas apgūšanas noteikumus. Vēlāk, kad ar komandu „Šurp!” saistītās negatīvās asociācijas izzudīs, jūs varēsiet atkal pāriet uz šo „pareizo” komandu.

Apmācības procesā reizēm ir grūti „ieiet tēlā”. Bet ir jābūt zināmām aktiera dotībām, lai kucēns jums noticētu. Jūsu priekam par veiksmīgi izpildītu uzdevumu ir jābūt maksimāli patiesam. Tikai tādā gadījumā uzmundrināšana un apbalvošana ar balsi būs efektīva.


Padomi, kas ļaus izvairīties no raksturīgām kļūdām
Katrā atsevišķā nodarbībā centieties strādāt pie kāda vienas ieviestā grūtības elementa detaļas. Piemēram, strādājot ar vingrinājumu "pienākšana pēc komandas", centieties panākt pienākšanas ātrumu un pastāvīgu izpildi, nepievēršot uzmanību tam, kur un kā kucēns apsēžas. Nākotnē, kad pienākšanas ātrums un pastāvīgums kļūs apmierinoši, varēs nodarboties arī ar apsēšanās kvalitāti.


===========
Vingrinājums #8 - Iešana blakus

Šo iemaņu apgūstiet apstākļos, kur ir maksimāli maz uzmanību novērsošo kairinātāju. Vislabāk būtu strādāt tai pat vietā, kur sākāt apsēšanās vingrinājumus. Pagaidām kucēns vēl nespēj adekvāti reaģēt uz spēcīgiem pavadas rāvieniem, tāpēc jūs tādus nelietosiet.

Kucēnam ir jāatrodas pa kreisi no jums. Labajā rokā satveriet pavadu, bet kreisajā paslēpiet kāruma gabaliņu. Dodiet komandu „Blakus!”, pievērsiet kucēna uzmanību ar kāruma smaržu (pastiepiet plaukstu ar tajā satverto gaļas gabaliņu kucēnam tieši pie deguna) un sāciet iet uz priekšu. Ejiet ātrā solī, jo tā kucēnam ir vieglāk piemēroties jūsu kustības ātrumam nekā tad, kad ejat lēni. Jums ir jānoiet 7-10 metri.

Visu laiku pievērsiet kucēna uzmanību ar kāruma smaržu – turiet gaļu tieši viņa deguna priekšā. Ja viss būs izdarīts pareizi, kucēns ies jums blakus, ieinteresēti ostot plaukstu. Visticamāk, ka kustoties jums nāksies pieliekties līdz kucēnam. Kad būs noieti 7-10 metri, atdodiet kucēnam kārumu un atlaidiet pastaigāt visas pavadas garumā.

10 minūšu laikā atkārtojiet šo vingrinājumu 5-6 reizes.


Padomi, kas ļaus izvairīties no raksturīgām kļūdām
Vienmēr noslēdziet nodarbības tā, lai to iznākums būtu labvēlīgs kucēnam. Tātad – nevajag novest kucēnu līdz tādam nogurumam, ka tas pārstās izpildīt pat ļoti labi apgūtus iemaņu elementus.


Vingrinājums #8 - Iešana blakus

Turpiniet trenēties tāpat, kā pagājušajā nodarbībā. Necentieties palielināt kopā ar kucēnu noieto attālumu. Daudz svarīgāk ir, lai kucēns iemācītos reaģēt uz komandu „Blakus!” un sekot plaukstai ar kārumu. Labāk vienu reizi noiet 7-10 metrus ar kucēnu, kurš ir ieinteresēts un visu dara pareizi, nekā vilkt sev līdz interesi zaudējušu vai pat dzīvnieku, kurš pretojas.

Pavadai šī vingrinājuma laikā ir nav jābūt nostieptai. Pēc noteiktās distances pieveikšanas obligāti apbalvojiet kucēnu.

Atkārtojiet šo vingrinājumu 5-6 reizes.



Padomi, kas ļaus izvairīties no raksturīgām kļūdām
Ja jūs redzat, ka kucēns ir noguris, nekādā gadījumā nesamaziniet prasības pret kāda konkrēta vingrinājuma izpildi. Labāk pārceliet nodarbību uz citu laiku, bet ļaut kucēnam celties kājās vingrinājuma laikā ir nepieļaujami, ja esat devis komandu gulēt vai sēdēt.

Ideālā variantā kucēnam ir jāiet jums blakus pēc vienreiz izteiktas balss komandas, nevis vairākiem atkārtojumiem. Tāpēc pēc tam, kad jūs esat izteikuši pirmo komandu, kustības laikā lietojiet tikai mehānisku iedarbību.

Ja jūsu audzēknis pēkšņi kļūst miegains un kūtrs, strādā tā, it kā nekad iepriekš nebūtu apmācīts, kaut gan vēl iepriekšējās nodarbības laikā viss bija normāli, - nekavējoties pārtrauciet nodarbību. Iespējams, ka jūs esat pārcenties ar slodzi (to sauc par „pārtrenēšanos”), bet, iespējams, ka kucēns ir saslimis.


Vingrinājums #8 - Iešana blakus

Tāpat kā iepriekšējo reizi, strādājot ar šo iemaņas apgūšanu, ievērojiet 15 metru garu distanci. Turklāt varat izdarīt 1-2 pagriezienus. Bet vingrinājuma beigās, kad vēlamā distance ir noieta, apstājieties un apsēdiniet kucēnu. Centieties neizmantot balss komandas, izmantojiet tikai žestu un kārumu. Apsēšanās pēc tam, kad esat apstājies, ir obligāts staigāšanas blakus iemaņas elements. Vienmēr, kad jūs apstājaties, sunim ir jāapsēžas, neatkarīgi no tā, vai jūs devāt attiecīgu komandu, vai nē.

Atkārtojiet vingrinājumu 5-6 reizes.

Padomi, kas ļaus izvairīties no raksturīgām kļūdām
Uzmundrinājumam ir jābūt kvalitatīvam, kucēnam nepietiek ar jūsu neizteiksmīgo „Labi!”, kas izsacīts caur sakostiem zobiem. Jums ir jāparāda patiess prieks par to, ka jūsu mīlulis ir rīkojies pareizi. Lai šis prieks spēj iepriecināt arī kucēnu. Neaizmirstiet par pacienāšanu ar kārumu, par papliķēšanu pa sāniem un paglaudīšanu.
Apgūstot jebkuru iemaņu, kas ir saistīta ar palikšanu uz vietas, ar pacietības izrādīšanu, vienmēr variējiet izturības laiku.


Vingrinājums #8 - Iešana blakus

Veicot šo vingrinājumu, variējiet dažādu kustības tempu: ejiet normālā solī, ejiet lēni, uzsāciet lēnu riksi. Laiku pa laikam apstājieties un nosēdiniet suni. Katra atkārtojuma kopējais laiks ir līdz 2 minūtēm. Bez kārumu izmantošanas par stimulu varat izmantot arī vieglus pavadu parāvienus.

Atkārtojiet vingrinājumu 5-6 reizes.



Padomi, kas ļaus izvairīties no raksturīgām kļūdām
Reizēm pastaigas laikā kucēns, aizrāvies ar rotaļāšanos, var aizskriet diezgan tālu no jums un pazaudēt jūs no sava redzesloka. Īpaši bieži mēdz „pazaudēties” kucēni ar aktīvu raksturu. Lai iemācītu kucēnam uzmanīgi sekot jums, pastaigu laikā centieties no viņa paslēpties. Lai arī šis vingrinājums izskatās pēc jautras rotaļas, tas liks kucēnam būt daudz uzmanīgākam.



Vingrinājums #6 - Iešana blakus
Vingrinājumu sāciet parkā. Pēc 5 minūšu darbošanās izejiet uz ielas, strādājiet ar iemaņu uz ietves.

Šodienas nodarbībā mēs neesam iekļāvuši atsevišķus pieradināšanas pie inventāra un socializācijas vingrinājumus. Nodarbojieties ar to šīs - "iešanas blakus" - iemaņas apgūšanas laikā. No 15 minūtēm, kas jums būs vajadzīgas visa vingrinājuma veikšanai, 2-3 minūtes padarbojieties ar uzvilktu uzpurni. Izvēlieties tādu kustības maršrutu, kas vienlaicīgi ļautu radināt kucēnu pie spēcīgiem uzmanību novērsošajiem kairinātājiem (skaļiem auto signāliem, autobusu rūkoņas, steidzīgiem garāmgājējiem utt.). Ja iepriekšējās nodarbības laikā jūsu kucēns normāli reaģēja uz braucienu vilcienā, tad nav nepieciešamības atkārtot to katrā nodarbībā.

Atkārtojiet šo vingrinājumu pēc vienas dienas un necentieties patstāvīgi ieviest tajā sarežģītības elementus.


Vingrinājums #6 - Iešana blakus 20 minūtes


Šodien vingrinieties uz ielas ar intensīvu satiksmi. Pēc katrām 4-5 minūtēm ieturiet 2-3 minūšu pauzi, kuru laikā ļaujiet kucēnam atpūsties. Neaizmirstiet laikā un labi apbalvot kucēnu.


Padomi, kas ļaus izvairīties no raksturīgām kļūdām

Ikdienas dzīvē prasiet no kucēna visu to pašu, ko nodarbībās. Pietiek vienu vai divas reizes samierināties ar sunims labi zināmas komandas neizpildīšanu, un tas var kļūt par normu. Tā var zaudēt daudzu nedēļu darbu.

Kad jūs kopā ar kucēnu ejat pa pilsētas ielām, jums bieži nākas šķērsot ielu. Šādās reizēs jums un kucēnam jāievēro standarta rīcība: pirms ielas braucamās daļas jūs apstājaties, suns bez īpašas komandas apsēžas blakus (ja nepieciešams, pielietojiet mehānisku apsēdināšanu). Kustība atsākas tikai pēc komandas „Blakus!”. Nekad nepārkāpiet un nemainiet šos noteikumus, un jūsu audzēknis iemācīsies pirms ielas šķērsošanas vienmēr apsēsties un gaidīt turpmākās komandas.
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]up
Date:16. Jūlijs 2011 - 23:22
(Link)
jo es vairāk tevi lasu, jo man vairaak shkjiet, ka muusu jaunaakie ir no vienas planētas :D
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:17. Jūlijs 2011 - 07:56
(Link)
nē, man liekas, ka tavējais ir vēl krutāks! manējais ir mierīgāks ":)
[User Picture]
From:[info]up
Date:17. Jūlijs 2011 - 10:36
(Link)
nu varbūt tavs ir planētas mierīgākās populācijas, bet manējā arī priekš tiem standartiem neganta :D
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:17. Jūlijs 2011 - 11:21
(Link)
es pati esmu pilnīga flegma un uz mana fona tas sīcis ir ļoti aktīvs. man liekas, tu pati esi tik aktīva kā mans sīcis, un ja kāds vēl uz tava fona ir aktīvs, tad tai jābūt eksplozijai.
[User Picture]
From:[info]up
Date:17. Jūlijs 2011 - 12:37
(Link)
tā arī ir. tūlīt ierakstīšu jaunākos viņas cundurus :D
[User Picture]
From:[info]seridvena
Date:17. Jūlijs 2011 - 20:00
(Link)
Hi hi... Es šitā varētu audzināt savu vīriešagabalu...