kihelkonna - mazzaķa (11 mēneši) hronikas [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

mazzaķa (11 mēneši) hronikas [27. Jan 2011|14:33]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
kaut arī tam nav nekādas jēgas, laikam nepaiet tāda diena, kurā es neteiktu, ka viņš ir pavisam citādāks nekā mazmurkšķis.

un es vēl savulaik domāju, ka mazmurkšķis ir no muteres ļoti labi audzināts un tāpēc tik smalki uzvedas - nerauj un negāž krūzes no galda, nerauj aizkarus, nerauj galdautus, nerauj brilles no ģīmja nost, nerauj degunu ar visu sakni, pats ēd no nepilna gada vecuma.

mazzaķa galvenā stihija ir lietu mešana. ieraugot kādu trauku vai caurumu vai pārkari viņam ļoti savajagas tur kaut ko iemest. piemēram, ieraugot vaļēju tualetes podu viņš tūlīt paķer pirmo, kas ir pa rokai - knupīti - un iemet tur iekšā. tad stāv un skatās iekšā. šorīt viņš manā kafijas krūzē iemeta divus knupjus uzreiz (krūze bija man rokā, kafija nebija karsta). vēl viņš mēdz pieiet pie gultas gala (augstais gultas gals) un mest knupīti un visādas mantiņas aiz tā. dažkārt viņš liek roku ar knupi uz galda un skatās, kritīs knupis vai nē. vēl viņš met knupi pār mazmurkšķa redeļgultas malu (gultiņa piebīdīta lielajai). tad vispirms mēģina knupi paņemt no augšas, roka par īsu. pēc tam paņem no apakšas.

mazliet atgādina vienu senu bildi, kur cilvēki vēl domāja, ka zeme ir plakana kā pankūka; tur viens cilvēks bija pierāpojis pie zemes malas un lūrēja tai pāri.

vēl man liekas, viņš ne tikai pēta pirmo ņūtona likumu (vai kurš bija tas likums, ka lietas krīt no augšas uz leju), bet arī trenē aci attāluma noteikšanai.

viņš aug, bet roka aug divreiz vairāk. tas ir, ja viņš pats izaug par vienu centimetru, roka arī izaug par 1 centimetru, un viņš var aizsniegt jau 2 cm tālāk no galda malas. un viņš nevis tā rāmi ķeksē, bet izšauj roku tik pēkšņi kā hameleons mēli, kad ķer kukaini. viņš ir apgāzis un izgāzis ļoti daudz un dažādas krūzes, jo es ne vienmēr noreaģēju, un ne vienmēr esmu sagatavota tam, ka mz roka atkal ir kļuvusi garāka.

ko mm darīja šajā vecumā? atceros, ka viņai ļoti patika spēlēties ar tējas paciņu. ņēma sīkpaciņas ārā un lika iekšā. tā viņa darbojās vairākus mēnešus, kamēr izauga vairāki zobi un viņa tās paciņas sagrauza. nupat iedevu paciņu mz, ļoti drīz paciņa bija saplēsta un sīkpaciņas nosūkātas.

vēl interesanti, ka mz vairāk spēlējas ar pareizajām mantiņām. mazmurkšķim mēs sagādājām visādus klučus un piramīdas - "attīstošās rotaļlietas". tie viņai gandrīz nemaz neinteresēja. tagad izrādās, ka citiem bērniem (mz) šādas lietas tiešām patīk, un tās nav izgudrotas tikai tāpēc, lai vecākus piespiestu šķirties no naudas. uz kociņiem maucamie klucīši + piramīda + parastie kluči + piramīdu trauciņi ir lietas, no kā mz nekad neatsakās. parasti izjauc, bet dažreiz cenšas salikt. tā viņš varētu spēlēties veselu dienu, ja kāds tos trauciņus un klučus un ripuļus atkal saliek kopā.

===============

no mazmurkšķa šādā vecumā man saglabājušies pilnīgi nedauzonīgi ieraksti:

- sīce spēlējas ar gaismu - liek roku gaismas laukumā (gaisma no loga) un ņem laukā, un domīgi dūc.

- mazmurkšķis šodien veica pirmo apģērbšanās mēģinājumu. es šķiroju veļu, viņa atrada senča bumbierenes un uzvilka. vienā kājā bija galva un otrā roka.

- skatās uz kokiem logā un vicina rokas. vakar uz ielas viņa skatījās kā brauc mašīnas un smējās.

- kad gājām gar puķu stādiem, lelde tūlīt sarosījās un lietpratīgi teica puķķ puķķ.

==============

kā jau laikam teicu, mz uzvedas pilnīgi citādāk. no vienas puses, viņam pēc iespējas ātrāk būtu jāiepazīstas ar krūzēm, lai beigtu tās gāzt un izliet. no otras puses, kā tu šim dosi krūzi, ja viņš tūlīt to apgāž un izlej. un nevar jau zināt, cik ilgi viņš tās krūzes pētīs, jo gravitāciju viņš pēta jau vairākus mēnešus un vēl aizvien nav gana.

pēc 4 dienām mz paliek 1 gads.
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]up
Date:27. Janvāris 2011 - 15:31
(Link)
es tikai gribēju pateikt, ka šos ierakstus lasu ar ļoti lielu interesi. pa lielai daļai tamdēļ, ka pati esmu par aizņemtu (slinku), lai veiktu šādus detalizētus pierakstus un pārāk (nepamatoti) paļaujos uz savu atmiņu.
un vēl arī tapēc, ka manai jaunākajai atvasei gads paliek pēc trim dienām. un plusā - viņa uzvedas līdzīgi tavam mz.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:27. Janvāris 2011 - 15:38
(Link)
nu, es nepierakstu ēdienkarti, garumu un svaru - citas mātes to pieraksta un atstāj meitām mantojumā ! :)
[User Picture]
From:[info]up
Date:27. Janvāris 2011 - 15:40
(Link)
nu to es arī nepierakstu. es atzīmēju tādas lietas kā pirmais solis un pirmais zobs (kas, starpcitu ir tikai 4 dienas kā...), garākiem aprakstie esmu par kūtru :(
[User Picture]
From:[info]pikaczu
Date:27. Janvāris 2011 - 15:33
(Link)
tas ko Tu raksti par mm ievieš man cerību. Es ar savu puiku nespēju vien tikt galā, bet tagad dakteris sola meitiņu, varbūt arī man būs lemts kādu reizi dzīvē sajusties, ka mans bērns ir "no muteres ļoti labi audzināts", jo šobrīd gandrīz visās jomās esmu smagā defensīvā
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:27. Janvāris 2011 - 15:36
(Link)
:D
mana vecmāmiņa esot teikusi - vieglāk ir audzināt 7 meitenes nekā 1 puiku!
[User Picture]
From:[info]up
Date:27. Janvāris 2011 - 15:42
(Link)
nepiekrītu nemaz - man vecākais ir puika un viņš bija tik rātns un rāms, salīdzinot ar tagadējo nevaldāmo skuķi :D

es drīzāk "lieku uz to", ka kāds tur augšā man bija iecerējis 2 b;ernus, un ja pirmais būtu trāpījies tik provornijs, es otram varbūt nesaņemtos
[User Picture]
From:[info]pikaczu
Date:27. Janvāris 2011 - 16:50
(Link)
hi, hi, hi - varbūt pēc laika es arī tā sākšu domāt, ka puika, jau gan ir salīdzinoši rāms :D Bet pagaidām man padomi no calis.lv: "Es tad dusmīgi paskatījos, stingri pateicu un viss sāka notikt" daudz nav palīdzejuši...