kihelkonna - siers [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

siers [23. Sep 2009|13:05]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
ievērojami - ir atradies daudzmaz vietējās iecelsmes siers, kas man liekas garšīgs.
tas ir žemaitijos sūris "džiuga". senos tradicijos. nopērkams superneto. slīpa kastiņa ar melnu virsu. garšo drusku tā kā no lielās sarkanās siera bumbas (aizmirsu vārdu), bet cietāks un asāks. varbūt tā kā uz vietējā čedaras siera pusi.

jo vispār visi lv gatavotie sieri garšo pilnīgi vienādi. tā jau esam auguši, ka liekas, ka sieriem jāgaršo tikai tā. bet pamazām atklājas, ka sieri var garšot arī citādāk, ja taisīti kaut kur citur (pēdējā laikā arī pie mums, ar svešzemju nosaukumu, kā valmieras brī). līdzīgi ir ar lv desām - lai kāds nosaukums, garša tā pati. bet nez kāpēc no citzemēm nākošas desas spēj garšot pavisam atšķirīgi.


upd.
bet prasās tā kā vinčiku piedzert klāt.
(uz latvijā taisītā krievijas vai holandes siera prasās uzspiest majonēzi no dzeltenā paciņā izkosta cauruma un piedzert kafiju.)

upd.2
tā kā es nezinu, cik šis maksā (laulenis pērk priekš manis), tad drīz būšu jau visu gabalu norijusi. bez vinčika :(
Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]silvija
Date:23. Septembris 2009 - 17:07
(Link)
zini, man atkal šķiet, ka Džiuga ir Parmesan lietuviešu versijā. Viņiem bija pats Parmesan arī, acīmredzot, ir nopirktas tehnoloģijas, viņiem kā katoļu kultūrai ar itāļiem ir, tipiski, arī intensīvāka komercapmaiņa.

Bet tas te laikam netika pamanīts, un tad Džiuga ir tāda modifikācija. man vismaz pēc garšas un izskata liekas tā. Parmesan vai pat Grand Padana lietuviešu versija; nav gluži tik garšīgs, bet uz to pusi velk. arī - drusku dārgāk nekā vidēji, kas atbilst tai kategorijai.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:24. Septembris 2009 - 08:35
(Link)
tu nu gan labi pazīsti sierus! es tā pamazāk. uzķēros uz uzraksta "senos tradicijos" un padomāju, ka senie žemaiši tādu sieru gadsimtiem ilgi žāvē aiz rijas pakša.
laikam jau džiuga ir modifikācija; tāda salada vai kaut kāda garša :)
[User Picture]
From:[info]silvija
Date:24. Septembris 2009 - 08:57
(Link)
drusku tikai. es labi pazīstu I t ā l i j u. un vot tur ir siers!
un - es piekrītu tam, ko tu saki par garšām. tāpēc. produkti kļuvuši reāli krāmi, un, ja kāds tāds nav, to, maigi sakot, ievēro.