- puķkāpostu karijs ar tofu - lielam podam, daudz cilvēkiem daudzām dienām
- 4.10.23 14:10
-
2-3 asie čili pipari, sagriež ar vai bez sēkliņām,
kārtīgi pieci centimetri resna ingvera, saeckelē smalki ar nazi vai vienk. sarīvē uz smalkās rīves,
6-7 lielas ķipļoka daivas saeckelē (es uz rīvītes, bet var arī ar naželi uz dēlīša),
2 ēd.k. sinepju sēklu (var iztikt bez, ja nav),
sauja vai divas karija lapu (ja nav, garšvielu maisījumā piešauj divas ēdamkarotes karija (vai karija maisījuma, man garšo Madras maisījums) pulverī),
Garšvielas sajauc atsevišķā podiņā:
1 tk kurkumas,
1 tk maigās nekūpinātās paprikas (indieši parasti šo neliek, bet šajā receptē ir),
1 1/2 tk malta koriandra,
1/4 - 1/2 tk kanēļa,
sarīvē muskatriekstu (vai 1/2 tk malta),
uzgriež bišk piparus no piparnīcas (kurkumīnam par prieku).
1-2 bundžas kokosriekstu piena,
1-2 bundžas tomātu gabaliņos vai savā sulā,
liela puķkāposta galva, sadala rozetēs, ja grib ātri ēst, sagriež smalkos gabaliņos,
2-3 200gr cietā tofu pakas, var iepriekš sasaldēt un atkausēt (šitāds tofu labāk uzsūc mērci), vai arī uzreiz no bodes plaukta. pirms griešanas vai drupināšanas kārtīgi nospiež lieko šķidrumu. īpaši smalkos gadījumos sagrieztos gabaliņus var apvārīt sālsūdenī, bet, manuprāt, tas nav īsti vajadzīgs,
0-300 grami svaigu spinātu lapu (arī nav obligātas)
ēd ar nān maizi (pērk bodē un uzsilda cepeškrāsnī vai tosterī) vai ar rīsiem.
Gatavošana:
lielā podā kokosriekstu eļļā (veg) vai kausētā sviestā (veģ) kādu minūtiņu dancina sinepju sēklas ar karija lapām, un, ja ir, tad piepber un pāris minūtes apcep čili piparus, ingveru, ķiploku. ar plašu žestu (bet ne pārāk), pieber pulverizēto garšvielu miksli, kārtīgi sajauc un uzsilda. pielej kokosriekstu pienu. pielej tomātu biezeni vai tomātu pastu, ieber puķkāpostus, ļauj uzvārīties, pieber tofu. ļauj visam paburbuļot. gatavs, kad puķkāposti ir mīksti. kad gatavs, pieber spinātus un iemaisa karijā. Servē ar nān maizi vai rīsiem. Labu apetīti.
Pusizēsto podu iestumj ledusskapī. labi garšo uzsildīts mirkoviļņu krāsnī. ēd brokastīs, pusdienās un vakariņās, kamēr pods tukšs.
Recepte, ja atmiņa neviļ, no Rainbow Plant Life.