- ēst, sāls
- 7.6.20 20:09
-
otrās pusdienas ap trijiem:
vakardienas turku pupu salāti http://klab.lv/~jojo/1281179.html ar pāri palikušajiem griķiem un pāri palikušajiem redīsu salātiem ar vēl vienu sarīvētu burkānu apjomam, uzlabots ar 1 ēd.k. ķirbju sēklu.
sauja saldētu melleņu
vakariņās ap septiņiem:
cepti rīvēti kartupeļi (hash browns)* ar gaiļa knābja (picco de gallo)** variāciju šoreiz bez avokādo (jo vēl nav gatavi un man cieti negaršo) un bez eļļas (tomāti, gurķi, selerija, koriandrs) ar citronu.
*hash browns - sarīvē pāris miltainus kartupeļus kopā ar sīpolu, nospiež lieko mitrumu (jo sausāki, jo kraukšķīgāki), izlīdzina un mazliet piespiež uz uzsildītas pannas. cep katru pusi 10-15 minūtes. appiparo. man garšo paplāni, jo kraukšķīgāki.
**picco de gallo ir smalks nosaukums tomātu (bez sēklu daļas), avokādo, koriandra, citrona, sīpola (vai loku) salātiem. garšīgāk ar sāli, bet, nu, es, šņuk, šņuk, sāli izlaižu un olīveļļu arī (avokādo ir gana taukuma). būtiskās sastāvdaļas bez kurām nu nekā - tomāti, sīpoli un koriandrs.
ir tā, ka no visiem produktiem visgrūtāk aizvietojamā ir sāls. vajag kādas divas nedēļas, lai pierastu - salātos sāli var mēģināt aizvietot ar citrona sulu (sāļā un skābā kārpiņas turpat vien ir), var pirkt aminoskābes (braggs aminos) vai mazsāls sojas mērci (neesmu atradusi, bet neesmu arī pārāk meklējusi) un/vai izlīdzēties ar umami garšām (burciņā nopērkamas, man liekas, taisītas no kāpostiem). bet, lai kā necenstos, visvienkāršāk ir suck it up un pagaidīt, kamēr vēlme pēc sāls pāries. pēc kādām divām - trim nedēļām sāk ļoti labi sajust sāļumu, kas ir selerijās un tomātos. :) ja sagaida. ja nesagaida, tad vienk. sāli samazina, mazliet uzpurina tikai gatavam ēdienam. bet es te tagad eksperimentēšu (otro reizi), pirmajā reizē a/spiediens labi reaģēja uz bezsāls dzīvi.