ar zemesriekstu sviestu
Posted on 2016.04.06 at 23:21KŪCIŅAS
pamats:
glāze mandeļu;
pusglāze labo (mīksto) dateļu (lētās, cietās vairāk + jāpamērcē).
čīzkeikslānis:
glāze indijas riekstu (var pamērcēt pirms tam, bet nekāds ļaunums necelsies arī, ja nemērcēs);
pusbundža kokopiens (vēlams cietā daļa vairāk);
sula no viena citrona;
2/3 no puses vaniļas pāksts;
pāris karotes medus (vai cita saldinātāja);
pāris tējkarotes sablendētu, atlaidinātu zemeņu no saldētavas.
zemesriekstu karamele:
zemesriekstu sviests - pāris karotes;
medus (vai agaves nektārs, vai kļavu sīraps) - uz apmēram pusi vairāk nekā zemesriekstu sviests (man grūti precīzi pateikt, taisu uz aci);
1/3 no puses vaniļas pāksts;
sāls.
dekoram:
drupinātas kakao pupiņas;
saldētas avenes un/vai mellenes;
daži palieli himalaju sāls graudi.
1. sablendē mandeles, pieblendē dateles, blendē kamēr sāk velties mīklai līdzīgā bumbā, tad izspaida pa silikona mafinu formiņām, ne pārāk biezā kārtiņā un liek ledusskapī atpūsties;
2. sablendē visas čīzkeika kārtas sastāvdaļas, izņemot zemenes. ja šķiet pa biezu, var piešaut drusku ūdeni. krāmē virsū pamatslānim. tad katrā atsevišķi iesvirlo nepilnu tējkaroti zemeņu masas. liek saldētavā;
3. sablendē visas karameles sastāvdaļas un uzkļeckā virsū kūciņām, kad tās jau gana sastingušas. pārpalikušo karameli ēd ar pankūkām citā dienā;
4. dekorē ar ogām, drupinātām kakao pupiņām un sāls kristāliem;
5. uzglabā saldētavā, atlaidina padsmit minūtes pirms lietošanas uzturā.
RULLĪŠI
rullīšiem:
rīspapīra loksnes;
korejas burkāni (DIY vai veikalā gādāti, man labāk patīk DIY - ar grauzdētām sezama un sauleņu sēklām. var jau arī vnk strēmelēs sagrieztus svaigus burkānus);
ledussalāts (vai kāds cits ne pārāk ļengans salāts);
strēmelēs sagriezts gurķis;
strēmelēs sagriezts avokado;
zaļumi un diedzējumi, piemēram, rukola;
vēl kaut kas, ko gribas vai, kas ir pie rokas. nu, tur tomāts, paprika vai maigs cukīnis vai viegli apmarinēti šampiņjoni (nomazgātas un sagrieztas sēnes apslaka ar sojeni, balzamiko un ķiploku pulveri. patura pāris minūtes), utt.
rīspapīru pamērcē karstā ūdenī, kamēr tas samiklojas. centrā krāmē iekšā visu augstākminēto, atstājot pietiekami daudz vietas, lai varētu mierīgi aizrullēt ciet (rullē uzlokot malas un tas pierullējot. rullē gana stingri. normāls un nepārmērcēts rīspapīrs neplīsīs). pasniedz svaigus. atlikumus apklāj ar mitru dvieli un iesaiņo, lai neizžūst un nesabrūk.
(es taisīju arī rullīšus, kuros uz rīspapīra liku arī kādu trešdaļu nori lapas un pildījumā jūras kāpostus+viskocitu - sanāk ļoti jūrīgi rullīši)
mērcei:
pāris karotes zemesriekstu sviesta;
kokosriekstu piens, kas palicis pāri no kūciņām. pat ne viss. daļa no šķidruma un kāda karote biezuma;
ķiploks;
rauga pārslas (optional);
čili, paprikas pulveris;
ūdens - tik cik šķidru gribas;
karote tahini (optional);
apmēram puscitrona sula (vai glaunākā gadījumā laims);
sāls (var ar sojas mērci, bet man negribējās);
+ garšvielas, kas gribas un patīk, piemēram, svaigs ingvers.
visu sablenderē. mērcē tajā rullīšus. ēd.
p.s. es lietoju šādu zemesriekstu sviestu - tur ir 100% tikai rieksti un nav nekādas piedevas.