Marts 23., 2015


[info]kihelkonna10:01
es lasīju to grāmatā par jūtīgajiem bērniem, atceries, man vesels tags ar šamējiem bija
sk te
http://klab.lv/users/kihelkonna/306444.html#cutid1
==iekopēju ==


vaina vai kauns? šīs divas lietas ir pilnīgi atšķirīgas. vainas apziņa pievērš domas negadījumam un tam, ko varēja darīt citādi un kā to labot. nu, kļūdījos, un mana konkrētā vaina ir tāda un tāda. kauns ir sajūta, ka visa vainīgā persona ir slikta. tas, kurš jūtas vainīgs, ķeras pie aktīvas darbības, lai kļūdu labotu. tas, kurš kaunas, ir pasīvs un bezpalīdzīgs. nokar galvu, sašļūk un izskatās pēc tāda, kas grib izgaist, un jūtas briesmīgi.

neviens nejūt kaunu vai vainu visu laiku. bet dispozīcija uz vainu un kaunu var kļūt par personības iezīmi. daži cilvēki to jūt gandrīz visu laiku.

dažādās kultūrās atšķiras attiesme pret kaunu. Ķīnā, Japānā kaunināšana ir izplatītāka. kauns palīdz cilvēkiem sadarboties un darīt pareizās lietas. te gan kauns, gan lepnums ir atkarīgs no citu cilvēku domām par attiecīgo indivīdu. atšķirībā no ASV, kur tās ir īpašības pašas par sevi un mazāk atkarīgas no citu cilvēku viedokļa. kā rezultātā ASV cilvēkiem nereti ir nereāli augsts vai nereāli zems pašnovērtējums.

kultūrās, kur bērnus audzina, lai viņu būtu neatkarīgi, kauna jušana ir pati par sevi apkaunojoša. tātad kad hsc jūt kaunu, viņš kaunas vēl arī par to, ka kaunas.

ir dabiski just kauna brīdi, ja gadījies ievārīt pilnīgas ziepes. taču hsc ļoti viegli tiek pie šī kauna. tā ir daļa no tā, kā viņš mācās, jo kauns efektīvi palīdz neatkārtot tās pašas kļūdas nākotnē.

kauna sajūta ir ļoti, ļoti nepatīkama. sevišķi intensīvos gadījumos kauns var radīt izmisīgu naidīgumu pret sevi vai citiem. uz kaunēšanos tendēti cilvēki jūtas kā ieslodzīti kopā ar apziņu par savu neizturamo sliktumu.


=== neizveidot dispozīciju uz kaunēšanos

1. nevajag kļūt tik esktrēmam, ka neaizrādīt uz hsc kļūdām. zinātnieki ziņo, ka līdzīgu dispozīciju uz kaunu bērniem veido divi gadījumi - stingra disciplīna un nekāda disciplīna. otrā gadījumā bērniem rodas sajūta, ka viņi neko nevar pareizi izdarīt un vispār ir bezcerīgi.

2. paskaties uz sevi. daudzus vecākus ir audzinājuši vecāki, kas lietojuši kaunināšanu kā disciplinēšanas metodi. "skaties, idiot, ko tu izdarīji. vai tu vispār vari ko pareizi izdarīt? tu vienmēr izlaisti pienu. ko cilvēki padomās?" cilvēki nereti neapzināti atdarina savus vecākus.

Read Comments

Reply


No:
Lietotājvārds:
Parole:
(komentārs tiks paslēpts)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
honeybee - Komentāri

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba