Maijs 25., 2006


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
17:40

(74 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


From:[info]asiize
Date:25. Maijs 2006 - 20:55
(Link)
kā tāds kaupo piemēram :)
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:26. Maijs 2006 - 08:02
(Link)
Ei, nu beidz. Kaupo vai tad vienkārši neizdarīja izvēli nostāties citas (iespējams, progresīvākas, sakārtotākas un advancētākas) kultūras & sabiedrības pusē?
Ņemot vērā to, ka kristietība jau bija more or less pazīstama, tas diez vai bija šausmīgi sarežģīts solis. Tad jau jebkurš latvietis, kas aizbrauc strādāt uz Īriju, ir nodevējs, jo ceļ Īrijas, nevis Latvijas labklājību ;)
[User Picture]
From:[info]sleep_talking
Date:26. Maijs 2006 - 10:29

bet ja nu tā

(Link)
kaupo bija savas tautas priekšstāvis. viņš bija uzņēmies atbildību un nesa uzticību, ka rīkosies, vispirmām kārtām, tautas interešu vadīts.
tas, vai viņš ir nodevējs vai nav, ir starp kaupo un viņa sirdsapziņu izšķirams: ja viņš tiešām izdarīja lēmumu, vadīdamies no tautas interešu viedokļa, bet vēsture un sentimentāli bardi viņu atrada par tiesājamu, tad tā ir viņu problēma. taču, ja viņa rīcību noteica žilbinātais, intriģētais un glaimotais ego, tad viņš pagrieza muguru, daudzi teiktu, tikpat dziļam uzticības kontraktam kā laulība, un ir 'nodevējs'.
From:[info]omeega
Date:26. Maijs 2006 - 11:18

Re: bet ja nu tā

(Link)
Kas vispār ir tautas intereses? Un vai itkā-feodālā iekārtā, kāda, ja nekļūdos, pastāvēja līvu ciltīs, valdnieka izvēle (lai kāda tā arī nebūtu) nav pareiza tieši tāpēc, ka tā ir valdnieka izvēle? Nu labi, šo principu iespējams izdomāja vēlāk. Manuprāt, Kaupo par 'nodevēju' uztaisīja retrospektīvi- 19-20.gs, nepatika pret visu vācisko- attiecīgi arī pret tiem, kas sadarbojas. Līdzīgi kā Niedru, kurš kļuva par 'tautas nodevēju' tad, kad pie varas nāca 18.novembra valdība.
Manuprāt, drīzāk par nodevējiem var uzskatīt Rūsiņu vai citus valdniekus, kuri te bija vienā pusē, te otrā- attiecīgi, neturēja savus, jau pavisam konkrēti dotos (atšķirībā no Tevis minētā uzticības kontrakta, kurš arī ja pastāvēja, ir diezgan dažādi traktējams), solījumus.
From:[info]asiize
Date:26. Maijs 2006 - 12:35
(Link)
neko jau daudz nezinu par to visu,
bet nebija tā, ka viņš bija boss, nevis ierindas latvietis-Īrijas strādndieks.
Tas jau tā kā Vairiņa tagad izdomātu - ai, ka nu, davai esam tagad Amerika,
vai, nu drīzāk, piemēram, Valkas mērs mīļuprāt pieteiktos pie igauņiem, jo tie advancētāki.
honeybee -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba