Maijs 26., 2017


[info]crescendo09:14
Nu pag, kas tavuprāt ir 'ārstēšana'? Ja man ir gripa un es dzeru theraflu, tā ir ārstēšana, vai tikai simptomu kupēšana?

Ja tā pie jēdzieniem, tad to sauc par 'psihiatriskās palīdzības sniegšanu bez personas piekrišanu'., pat ne ārstēšanu. Jo nu, afekta stāvokļi persona var būt nespējīga dot piekrišanu tam, kas uzlabos viņa veselību (un apkārtējo drošību). Tas ir īslaicīgi, līdz 72h kuru laikā jāpieņem lēmums, kas īsti darāms tālāk.

Nopietnas tūlītējas briesmas var būt ne tikai akūtas un ne tikai aktīva agresija, vai periodiski uzplaiksnījoša agresija. Ir arī pasīvie stāvokļi - smaga anoreksija, katatonija, dažādi intelekta traucējumi, kuru rezultātā cilvēks nav spējīgs dot piekrišanu ārstēšanai, bet nav spējīgs par sevi parūpēties pietiekami, lai nenosaltu vai nenomirtu badā.


Ir otrs institūts 'medicīniska rakstura piespiedu līdzekļi', bet tas jau ir kriminālprocesa pasākums. Kriminālprocesuālās tiesības vispār ar cilvēkiem dara visādas lietas, kas citos apstākļos nebūtu OK - jo ir situācijas, kur zināms dažu cilvēktiesību aprobežojums tiek uzskatīts par adekvātu.


Savukārt par LV politiski ārstēto neatzīšanu par psihiski veselu - nav tādas 'atzīšanas par psihiski veselu' (nē, nu pie ieroču atļaujas saņemšanas un tādām lietām ir, ok, bet tas atkal specifiski. Ir rīcībspējas ekspertīzes - bet aprobežota rīcībspēja ļoti reti ir kopā ar kaut kādu piespiedu ārstēšanu). Ir viedokļi - atgādināšu, ka mums ir ārsti ar onkologa-ķīmijterapeita specializāciju, kas stāsta, ka ķīmijterapija ir slikti, bet vajag taisīt kafijas klizmas, badošanās brīnumu un triept iekšā suliņas, izglītība nepasargā no Interesantiem Alternatīviem Viedokļiem. Un tas piemirstot, ka žurnālos tas nonāk caur žurnālista prizmu un vēl caur lasītāja prizmu - t.i. var ļoti transformēt viedokli. Piem 'jā, ir psihiska novirze' -
bet psihiskas novirzes ir ļoti lielai daļai sabiedrības, vairums neprasa ārstēšanu. Un pilnīgi noteikti ir konteksti, kad strīdēšanās pretī režīmam tiešām var liecināt par psihisku novirzi. Un ne jau tāpēc, ka psihiski vesels nestrīdētos pret režīmu.


Read Comments

Reply


No:
Lietotājvārds:
Parole:
(komentārs tiks paslēpts)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
honeybee - Komentāri

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba