Marts 22., 2017


[info]crescendo10:42
Un šis ir uzskatāms piemērs, kāpēc STEM pārsvāji humanitārās un sociālās 'zinātnes' diez ko par zinātnēm negrib saukt.
Ko tad jums tur māca, ja tā nopietni piedāvā 'uztaisīt objektīvu statistiku no šiem diviem piemēriem'?

Objektīvā statistika tev saka 'nepietiekami dati pat nepieciešamā sample size aprēķinam, bet nu sample size ir pilnīgi noteikti daudz, daudz, daudz par mazu'.


Statistikas zinātne ir par to, kā aprēķināt nepieciešamo sample size, kā aprēķināt standartdeviācijas, kļūdas utml, Wage gap (ja uz to skaties citādi, kā auksti ekonomisko 'ar kādu summu darba devējs novērtē personas ieguldījumu' - un konkrētajā piemērā tātad konkrētās sievietes ieguldījumu DD, iespējams, novērtē ar mazāku ciparu (te jāskatās pat nevis uz 'algu pirms nodokļiem', bet uz 'darba devēja izmaksām' - kas nekādi nav tas pats).


Un tas viss pat nerunājot par to, ka retrospektīvā analīze vispār ir diezgan draņķīga. Labākajā gadījumā iedod kārtīgu piemēru skaitu, ar nejaušināšanas palīdzību pārdalam to uz pusēm, uz viena izstrādājam modeli, pārbaudam, ka tas ir spēkā uz otru pusi (ir kaut kāda prediktīvā vērtība) un tad ar to var kaut ko _mēģināt_ iesākt tālāk.

Zinātne ir apolitiska. Tas, ka kādam rokā paņemot politikas āmuru viss apkārt sāk izskatīties pēc naglām, nav zinātnes problēma.

Read Comments

Reply


No:
Lietotājvārds:
Parole:
(komentārs tiks paslēpts)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
honeybee - Komentāri

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba