Augusts 11., 2015


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
10:21

(109 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:11. Augusts 2015 - 22:17
(Link)
Jā un tieši tāpat mēs varam pateikt ``dievs`` un rakstīt par to dark fantasy, bet mēs nevaram iegūt konsistentu dieva aprakstu, lai tādu uztaisītu.

Un rakstīt mēs tieši tāpat varam arī par citplanētiešiem, kurus tieši tāpat neesam sastapuši, šitas laikam ir tas, ko Tegmark klasificē kā dažādu kārtu esamības

Tb citplanētieši mums te var būt, lai arī nav konstatēti
Ceļojumi laikā atpakaļ mums te šajā visumā būt nevar, bet var iedomāties tādu visumu, kurā ir.
Dievs nevar būt nekādā iedomājamā visumā.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:11. Augusts 2015 - 22:19
(Link)
whoa, apsīkumo atšķirību starp pēdējiem diviem teikumiem

(es te veru vaļā otru alu un esmu kļuvusi reāli slinka uz diskusiju, ja)

bet vispār kkas tur ir, nu tb savu fantasy un sf es rakstu pēc reāli līdzīgiem principiem, un dievu iefigačīt man nav izdevies ne vienā, ne otrā, hmmmm
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:11. Augusts 2015 - 22:30
(Link)
Atšķirība ir starp fizikālo un loģisko neiespējamību.

Vai ceļojumi atpakaļ laikā ir iespējami vai nav - to nosaka dotā visuma uzbūve. Ir pamats domāt, ka mūsējais ira izveidojies tā, ka te šādas iespējamības nav, empīrika arī saka apmēram to pašu. Tātad - fizikāli neiespējama lieta. Ja runā par mūsu fiziku.

Bet - nav zināms aizliegums uzkonstruēt tādu visumu, kura uzbūve būtu tāda ka šādi ceļojumi tajā būtu iespējami. Tas būtu citāds nekā mūsējais, iespējams, ka mēs tajā dzīvot nevarētu, bet tas būtu konsistents.

Savukārt ar dievu un apaļiem kvadrātiem ir next level neiespējamība - ir pamats domāt, ka nav iespējams uzkonstruēt tādu visumu, vai spontāni rasties tādam visumam, kurā šīs lietas būtu iespējamas. Tā ir loģiskā neiespējamība.

OK, protams, kā Tu teici, mēs joprojām varam operēt ar jēdzienu ``paradokss``, pateikt ``A kas ir neA``utt, bet mums nesanāks ne tikai uztaisīt tādu figņu, bet arī uztaisīt tādu visumu, kurā var uztaisīt tādu figņu.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:11. Augusts 2015 - 22:33
(Link)
uf, tad mums būtu jādefinē dievu (ar ko faktiski vajadzēja sākt)
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:11. Augusts 2015 - 22:39
(Link)
Nujanu, nevar jau konsistenti nodefinēt. Ibo pretrunas atribūtos. Labi, ir dažādi veidi, kā dažādu pasugu teisti mēģina to definēt, tur klasiskais monoteisms palido uzreiz kaut vai uz pretrunu ``dzīvs/ pilnīgs (perfekts)``, citos variantos pretrunas ir maskētākas, bet arī atrodamas. Un visi reizē viņi neiztur piekasīšanos atribūtam ``ne-materiāls``, jo tas visos tajos paveidos ir klātesošs.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:11. Augusts 2015 - 23:12
(Link)
Un lūk [jāpiefiksē doma, kamēr aizķērusies] te manuprāt sanāk tā atšķirība: Agnostiķis es esmu attiecībā uz citplanētiešiem: Nezinu, ir vai nav. Bet būt var. Vai (labāks piemērs) attiecībā uz jetijiem, reliktiem dinozauriem un čupakabrām. Visticamāk, ka nav, bet iedomāties konsistentu variantu kā šamie varētu eksistēt, ar zināmām pūlēm tomēr var. Vai atkal attiecībā uz stabiliem supersmagajiem ķīmiskajiem elementiem - ir teorijas, kas tādus pieļauj, atrasti nav. Vai elementārdaļiņu supersimetriskajiem partneriem - lielākā daļa enerģijas spektra, kurā tādus varētu atrast ir jau izčekota, atrasti nav, bet neliela šanse vēl ir. Nu un tā tālāk.
honeybee -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba