extranjero

***

Sun 28.01.24 | 11:11
From:: extranjero

30 gadījumi nav nekas īpašs, tomēr šai sistēmai būtu vajadzīgi uzlabojumi.

1) Granularitāte. Šobrīd lai pilnvarotu kaimiņu izņemt zāles aptiekā, ir jādod pieeja visiem e-veselības datiem. Kāpēc lai tas būtu vajadzīgs? UK vispār pietiek ar mutisku pilnvarojumu zāļu izņemšanai aptiekā un nav pat jārāda ID. Bet tālāk ir iedalījums, pirmais līmenis, recepšu informācija. Otrais līmenis – veselības datu kopsavilkumu (alerģijas, diagnozes, zāles, vakcīnas). Šo var skatīt arī farmaceiti. Bet informācija par analīzēm, ārstēšanas gaitu utt. jau ir vēl augstāks līmenis, ko skata tikai ārsti.

2) Apmācība. Man nav skaidrs, kā Latvijā ārsti un citi veselības aprūpes speciālisti saņem tiesības skatīt e-veselības datus. Kad Latvijā sāku strādāt aptiekā, es saņēmu šīs tiesības automātiski. Varbūt šeit ir domāts, ka universitātē jau kaut ko pastāsta par datu aizsardzību un tiesībām. Salīdzinājumā UK man bija jāsaņem īpaša apmācība, jānoliek tests un jāsaņem sertifikāts, un tikai tad tika dota piekļuve e-veselības datiem.

Ja Latvijā to nedara, tad nav brīnums, ka daudzi ārsti pat neapzinās, ka tāpat vien skatīties pacientu datus ir nelikumīgi.

Link | view all comments


Reply

From:
Username:
Password:
(will be screened)
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.