e-grāmatu lasītājs

« previous entry | next entry »
Tue 30.12.08 | 22:23
Tā kā teicos, ka vēl uzrakstīšu, tad nu laika gaitā ir izkristalizējies, ja tā var teikt, mana e-grāmatu lasītāja pielietojums.
Sākums te

Tātad, tā dzimtais formāts slēgtais binārais LRF, bet hakeri to ir kaut cik daļēji atkoduši. Un dzīlēs var atrast programmiņu, kas tekstu, piemēram, no PDF, pārvērš par LRF. Tiekšanās uz LRF ir attaisnojama ar to , ka šajā formātā e-grāmatu lasītājs strādā visātrāk, un vēl ērti var mainīt burtu izmērus. Taču mierīgi var arī iztikt ar PDF kopš rudens firmware atjauninājums ir uzlabojis PDF renderēšanu. Un to varēja pamanīt. Grāmatu, ko līdz tam nevarēju ērti lasīt, ar jauno firmwari varēju mierīgi. Tomēr, tomēr visvairāk tas ir piemērots vienkolonas tekstam, kur attēlu nav, un ja ir, tad tādi, kurus joprojām var saprast, kad tie ir pārvērsti pelēkajos toņos (Lasītājs piedāvā arī skatīties fotogrāfijas - un jāsaka , ka izskatās lieliski, tikai pelēkas :), un vēl, ja nu kas, var klausīties mp3 (ir caurums austiņām), bet to es neesmu mēģinājusi).

Taču es zināmā (skat. tālāk :) mērā neesmu atteikusies no parastajām papīra grāmatām.

Ar e-gr. lasītāju lasu tekstu no interneta, ieskaitot grāmatas, kuras var dabūt par brīvu godīgi vai varbūt nošmaucoties (tikai, lai paskatītos, vai ir vērts pirkt ;))
- kad uznāks iedvesma vajadzētu uzrakstīt rīku, kas automātiski noskrāpē HTML man interesējošām lapām. bet nu ..

Laicīgas grāmatas, ka nepretendē uz lielo mākslu, t.i., kuras potenciāli es izlasīšu tikai vienu reizi mūžā. Tādas viduvējas grāmatas, kuras tomēr ir vērts izlasīt. (??) Piemēram, tāda man ir Freakonomics :)
- īsti nezinu, kā sauc to žanru, kas nav daiļliteratūra, bet ir kāda autora viedoklis, skatījums uz kādu tēmu <-- tad šīs grāmatas ir šajā kategorijā

Par grāmatu pieejamību -- Sony ir savs e grāmatu veikals. Prakse pierāda :), ka, ja Amazonē šī grāmata ir pieejama Kindle (to var redzēt amazonē zem grāmatas attēla), tad 90% varbūtība, ka tā būs pieejama Sony ebook store.
Tāpat, kad es 3 reizes esmu meklējusi kādu grāmatu, par kuru esmu dzirdējusi ārpus šī veikala un amazones, divos gadījumos esmu to atradusi Sony veikalā.
Vienīgais mīnuss, kas gan citiem diez vai būs mīnuss, ir tas, ka, lai iepirktos tajā veikalā ir vajadzīga aplikācija, kas iet tikai uz Windows (citādi lasītājs darbojas kā parasts USB storage). Tā nu šis ir viens no trim iemesliem, kāpēc es dažreiz ieslēdzu Windows operētājsistēmu. It kā ir vēl tas, ka veikals ir domāts tikai Amerikai un Kanādai un ir jānorāda zemes pasta adrese reģistrējoties, lai gan praktiski tā nekur netiek pielietota. Beverlihilzas pasta indekss nostrādā ;) (btw, esat ievērojuši, ka šoruden 90210 ir jauna sezona, kur ir jauna paaudze ar diezgan patizlām problēmām (ok, es esmu redzējusi tikai 2 sērijas), un viņiem starpā maisās veca Brenda (šanona izskatās slikti) un Kellija (izskatās labāk par šanonu)).
Šo pašu programmu var arī izmantot, lai LRF formātu varētu lasīt uz datoru.
Un vēl šī programma kopš rudens piedāvā pierakstīties pie RSS barotnēm un sinhronizēties ar e-gr-lasītāju. Diemžēl viņu izvēlētiem, nevis manis - brīvi. Saprotami, ka posti, kuros ir jūtūb video, ir nelasāmi :) Pašlaik piedāvātie RSS ir Wired, engadget un Seth Godina blogs (ko diez šis tā izpelnījies), un vēl 3 :)
Cenas šādām e-grāmatām mēdz būs nedaudz mazākas, bieži vien tiek iešķiebta kāda atlaide. Taču starpība nav mežonīgi liela. Galvenais, kas tiek pirkts, taču ir informācija :)

Tad nu te ir grāmatas, kuras es joprojām lasu pa vecai modei

- Tādas, kuras nav pieejamas e-grāmatu formātā ;)
- Kuras maksā vairāk par 12 dolāriem, atsevišķos gadījumos vairāk par 15 dolāriem. Liela daļu spriedelējumžanra grāmatu iekļaujas intervālā zem 15 dolāriem. Taču ir redzētas grāmatas, kas maksā pat 50 dolāru -- ja tajā ievietotā informācija ir vērtīga, tad es paņemu papīru <- tas arī daļēji pārklājas ar nākamo punktu
- Grāmatas ar vērtīgu informāciju, īpaši mīļas grāmatas, ko ik pa laikam var pārlasīt, uzziņu-enciklopēdiska tipa grāmatas, kuras parasti izmanto ik pa laikam atverot kādu tēmu un to palasot.

Tātad ir grāmatas, kuras ir vēl pārāk vērtīgas, lai es paļautos uz kādu starpnieku (mediju) to lasīšanā :). Tas ir tāpat kā ar mūziku -- vismīļākā tiek iegādāta vinilplatēs (ha, vienīgais CD atskaņotājs, kas man ir, ir portatīvajā datorā, un faktiski netiek lietots - jau novecojis digitālais formāts), pārējā pazaudēta pie cietā diska nomiršanas, negausīgas operētājsistēmas pārinstalācijas utt.

Starp citu, ja vasarā varēja papriecāties par dolāra kursu iepērkoties amazon.com, tad tagad var priecāties par britu mārciņas kursu, bradājot amazon.co.uk. Par to varam "pateikties" apstāklim, ka Latvijas lats ir cieši piesaistīts eiro, nevis, ka britiem savajadzējies latus (..).

Vēl atgādināšu, jo ir novērots, ka daži to nesaprot/nezin, ka e-gr-lasītāja ekrāna materiāls ir e-ink, kas pats par sevi nespīd, -- lasot ar šo ierīci, netiek tik ļoti nogurdinātas acis. E-ink ir diezgan jauks, un ar to, neskaitot to, ka ierīce, tās pogas, funkcionalitāte ir speciāli piemērota tieši lasīšanai[, nevis zvanīšanai, mūzikas klausīšanai, interneta browsēšanai, exceļa bīdīšanai, vai vienkāršai izrādīšanai, pasaules glābšanai], padara sony prs505 vajadzīgu.

The End
Tags:

Comments {4}

  • crescendo

    [info]crescendo Link

    A kur tu viņu tik veiksmīgi dabūji?

    Es joprojām (un ik dienas vairāk) ienīstu Waterstones, kas manējo joprojām... kaut kur nav atsūtījuši :(

    Reply | Thread

    • [info]hessin Link

      pasūtījumu nevar atcelt? mēģināt no citiem? varbūt Latvijas Pasts aizmirsis piegādāt..

      nezināju, ka citi piedāvā sony draudzīgās egrāmatas (vispār es vēl daudz ko nezinu), un tur var iepirkties pašlaik lētajās mārciņās.

      bet es pie savējā tiku diezgan neuniversālā veidā - nopirku amazonē, piegādāja draudzenei amerikā, un vēlāk viņa atveda uz LV.

      Reply | Parent | Thread

      • crescendo

        [info]crescendo Link

        Sūta caur kurjeru un cenšas man iegalvot, ka nu jau... otro nedēļu? meklē kur iebāzuši tracking kodu, ko viņiem iedeva DHL. It's so great.

        Waterstons tikai kopš šī rudens izplata, tāpēc mb nezināji- bet nu sony &the like iepirkt būs ērtāk

        Reply | Parent | Thread

        • [info]hessin Link

          gan jau visi ziemassvētkus utt svin. cerams, ka pēc svētkiem piegādās, lai gan tad vairs nebūs tik daudz brīvdienu lasīšanai.

          Reply | Parent