Pases

« previous entry | next entry »
Mon 11.02.08 | 03:06
heh, mana pase sākot ar 1. jūliju nebūs derīga ceļošanai, tad nu sāku interesēties par nomaiņu, uzdūros pmlp forumam un re kā (95% jautājumu ir par uzvārda maiņu pēc precēšanās).
Dažas jaukākās lietas:

21. novembrī frustrēta Ilze jautā vairākus jautājumus, arī šo :
2) Kaapeec vecaas pases celjojuma deriiguma terminjsh tik preciizi sakriit ar jaunaas pases (ar iekljautiem pirkstu nospiedumiem) izdoshanu (abi 2008. gada 1. juulijs)?

Drosma Ose atbild:
Pasu izsniegšanas sistēma tiek ieviesta divās kārtās, to pieļauj ES prasības.

Ilze uzstāj:
Paldies par atbildi! Tikai neatbildejat uz manu otro jautajumu - kapec veco pasu celosanas deriguma termins un otras kartas jauna tipa pases izdosanas sakums ir tik vienlaicigi?

Drosma (ne)atbild:
Pirkstu nospiedumu ieviešanas datumu nosaka ES prasības.
Septiņi mēneši ir pietiekams laiks, lai sagatavotos un saņemtu mūsdienu prasībām atbilstošu ceļošanas dokumentu, arī pusgads.

Es jautāju: ko tas nozīmē?
Tie, kas nezina, tad vecā kaluma pases, izdotas līdz 2002. gada 30. jūnijam, tāda kā manējā, kuru virsējā līmplēve līmējas nost un es, ja vēlos, varu nomainīt fotogrāfiju, un pedantiskie vācu robežsargi ļooooti ilgi skatās uz to pasi, no 1. jūlija ceļošanai nebūs derīga, taču 1. jūlijs vēl ir slavens ar to, ka tad sāks izdot vēl jaunāka veida pases, kur mikroshēmā būs arī dati par personas divu pirktu nospiedumiem .  turklāt šie dati netiks pierakstīti klāt jau esošajai mikroshēmai, bet vajadzēs jaunu pasi, jaunu mshēmu :>. pirkstu nospiedumu pasi vajadzēs, ja gribēs ceļot uz ASV (ko gan es diez vai gribēšu). Taču kaut kā stulbi sanāk -- ja vēlies laicīgi nomainīt pasi UN ceļot uz ASV .. tad piņķerīgi, ja jau šajā jūlijā vēlies doties. Nezinu gan , vai ar 1. jūliju ASV vairs latvijas bezpirksteņus nelaidīs cauri, bet regulāriem ASV apciemotājiem sanāk stulbi. Drosmai nav atbildes.

Vēl foršs variants:
Tikko jauniete saņēma pasi 16 gados. Fotografēja uz vietas pie dokumentu noformēšanas. Ko tagad nu pilntiesīgs, lepns par jauno dokumentu Latvijas pilsonis saņāma? Briesmīgs uzburbis ģīmis (ne seja), izstiepts, plats deguns , vaigi pāri malām, pelēkas, netīras krāsas - nevis melnbaltas. trūkst tik paraksta apakšā - meklē policija. Neesam top modeles vai skaistuma karalienes, bet bildes ir drausmīgas. Saprotu, ka pase nav fotoalbums, ko izrādīt apkārt, bet cilvēks bildē ir izkropļots un neatbilst dabā redzamajam. Kāpēc tā - vai tas ir jaunākais IT sasniegums vai darbinieka neprofesionālisms? Vai tiešām nevar pievilkt tā, lai sanāk samērīgs attēls? Negribu tādu LR pasi! * Redzēju arī cita pilsoņa foto tur pat pasu galdā - tieši tas pats, galva un deguns. Vai tagad tādi būs visi Latvijas pilsoņi? Kāpēc? gribētos dzirdēt atbildi.

variants 2:
Ir runa par manas meitas pasi. Neesmu no piekasīgajiem, bet tiešām tā bilde pasē ir drausmīga. Saprotu, ka jābūt redzamai tikai sejai, bet samērīgās proporcijās. Vai nav tā, ka darbinieks ir nepareizi noinstalējis aparātu, ka tiek izkropļotas proporcijas vai vēl kāda tehniska kļūme, jo cilvēks tā nevar izskatīties? Kādu iemeslu lai uzrāda pases maiņai - neestētisks personas izskats? Un vai mums neatteiks?

Drosmai ir atbilde (šoreiz):
Saskaņā ar starptautiskajiem ceļošanas dokumentu standartiem (ICAO vadlīnijas) personas sejas attēls no zoda līnijas līdz matu augšanas līnijai (arī iedomātajai, ja personai nav matu) aizņem 70-80% no attēla vertikālā augstuma. Personas attēls paredzēts arī mašīnlasāmai atpazīšanai. Arī, piemēram, Somijas jaunā parauga pasēs personai ir redzama tikai seja.
Saņemot pasi nodaļā var pārbaudīt, par cik procentiem mašīnlasāmi atpazīstama esat Jūs salīdzinot ar Jūsu pasē redzamo attēlu.
Noformējot pases pieteikumu var tikt piedāvāti trīs Jūsu attēla varianti, no kuriem Jūs izvēlaties. Ir iespējams saņemt jaunu pasi ar iemeslu - mainījies personas izskats.

ir arī tādi dusmīgie, kas vēlas sūdzēt kaut ko tiesāt par šiem pusfabrikātiem :>

Maritai lūk šādi plāni:
man 28.06.08 ir kāzas un 30.06.08 dodamies kāzu ceļojumā! pēc kāzām mainīšu uzvārdu! tas nozīmē ka man pase jāmaina 2x? 1 reizi, lai varētu aizbraukt kāzu ceļojumā uzreiz pēc kāzām un 2reizi atbraucot no ceļojuma lai pārietu vīra uzvārdā?

Drosma īsti neatbild, bet tad es tās sievietes nesaprotu - ko līdz paraksti laulības apliecību, kurā pārej vīra uzvārdā, tā esošā pase ir nederīga, tātad nākamajā rīta nekur nevar ceļot. jāierēķina viena diena pases nomaiņa (kāzu izdevumi +40), un tad tikai var braukt :)

pašlaik ir tehniskas problēmas ar pasu izdošanu (sveiciens koderīšiem?)
Kupče 8. februārī teica :
Latvijas pasu ražotājs un piegādātājs Vācijas uzņēmums „Giesecke&Devrient GmbH” Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei adresētajā vēstulē atvainojas un izsaka nožēlu, ka viņa vainas dēļ ir radusies situācija, kad Latvijas iedzīvotāji nevar saņemt pases noteiktajos termiņos un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei patlaban nākas izsniegt pases tikai tiem iedzīvotājiem, kuriem dokuments ir nepieciešams steidzamajā kārtā.
Neraugoties uz to, ka Vācijas uzņēmumam saskaņā ar līgumu bija jāpiegādā pasu izgatavošanai nepieciešamās pasu grāmatiņas 1.februārī, tas nav noticis. Tādēļ PMLP nācies samazināt pasu izsniegšanas intensitāti un izsniegt personu apliecinošus dokumentus tikai tiem, kuriem pases ir nepieciešamas steidzami, piemēram, ja personai jādodas uz ārvalstīm. Taču „Giesecke&Devrient” pārstāvji informē, ka jau pēc nedēļas pasu grāmatiņas tiks piegādātas un PMLP varēs atsākt darbu ierastajā režīmā.



Problēmas nav tiem cilvēkiem, kas neceļo ārpus valsts, taču atceramies, ka esam Šengenas zonā un ir liela iespējamība, ka neviens pasi nepārbaudīs.. Jaunas pases izgatavošana tagad maksā 15 lati lētākais, ja gribas 4 dienu laikā, tad 25, ja gribas 1, 2 laikā, tad 40, ar to arī visus apsveicu.

Ar dievas bezmiegam.

Comments {1}