kanariņš - [entries|archive|friends|userinfo]
helvetica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Jun. 21st, 2015|05:22 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Nez, to tikumisko audzināšanu skolās ieviesīs kā atsevišķu mācību priekšmetu (tad vismaz pirmā lieta ko darīt - rakstīt iesniegumu atbrīvot bērnu no šīs nodarbības), vai arī to turpinās realizēt veidā, kādā tas jau notiek (piemēram, pirmās klases latviešu valodas mācību grāmata jau tagad varētu likt justies nepilnvērtīgam ikviena mazajam cilvēkam, kurš/-a neaug ģimenē ar māti, tēvu, brāli, māsu un mājdzīvnieku; dabaszinību darba burtnīcā arī līdzīgi)? Ja tā ir noteiktu materiālu izplatīšanas aizliegums (piemēram, bēdīgi slavenais Rūtas-Rūža gabaliņs u.tml.), tad tā jau savā ziņā ir cenzūra, un cenzūra izglītības iestādēs māj sveicienus totalitārisma virzienā (nē, 'tēva dubļi' jeb latvisks totalitārisms nav labāks, par, piemēram, tautieša laipu krievijas tot. versijā..).

Īpaši skumji, ka gan jau 'vēlētājs' tā brutāli nepieprasītu tikumisku audzināšanu skolās. Gan jau tikpat politiski labi nostrādātu arī cita veida metodoloģija, ja tās mērķis būtu sasniegt harmonisku, drošu vidi, kurā augt un veidoties bērnam kā sociālam subjektam. Tiesa, iznākums nepārsteidz, ņemot vērā LV politiķu 'jāierauj' tipa kvalitātes. Idioti audzina tautiskus idiotus, tāda tā latviskā dzivesdziņa.
linkpost comment

Comments:
From:[info]saka_taisniibu
Date:June 22nd, 2015 - 02:08 am
(Link)
paga, politiķi ir tikai viena monētas puse. tāpat kā Krievijas vadība teju perfekti atspoguļo tautas vairākumu, tā arī Latvijā. groies kā gribi, tas nav tikai "no augšas uz apakšu" fenomens ar kaut kādu ļauno varu un labo tautu, nē, tauta tiešām grib to tikumību, lai vai kas tas būtu. līdzīgi kā Polijā un Lietuvā tauta, šķiet, jau agrāk ir gribējusi un leģitimējusi tieši to pašu.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:June 22nd, 2015 - 08:04 am
(Link)
'tauta', 'grib', 'tikumība' u.t.t. ir tādi interesanti jēdzieni, kas, lietoti saīsinātā versijā, izsaka gandrīz neko (jo pārāk daudz noklusējumu, kas tieši tiek saprasts ar 'tautu', 'tautas gribu', 'tikumu/tikumību', cik un ar ko pamatota ir šī sapratne u.t.t.). Tāpat arī, pirms iesaistīties diskusijā, būtu jāspēj vienoties, cik ļoti valdība ir tautas izvēles rezultāts (koalīcijas veidošana rada iespēju izslēgt no vairākuma partijas, kas pēc vēlēšanu datiem ir bijušas vairāk tautas gribētas, nekā koalīciju veidojošās, līdzīgi arī personālijas u.t.t.). Vispār vēlēšanas, tautas izvēle, demokrātiskās brīvības etc. ir atsevišķas sarunas vērtas.

tā kā ir manāms, ka mēs šos būtiskos jēdzienus izprotam un lietojam atšķirīgi, tad paietu pārāk daudz laika mēģinot vienoties par vismaz pamatnostādnēm un komentāri nav labākais paņēmiens, kā pie šādas vienības nonākt, tāpēc šo diskusijas daļu izlaidīšu (kā arī ceru izlaist diskusiju vispār), taču noslēgumā akcentēšu, un izteikšu ļoti vienkāršoti, manuprāt, galveno domu: pie 'tikumiska' rezultāta var nonākt pa dažādiem ceļiem. Daži ceļi ir iekļaujošāki, daži ceļi nē. Personas, kuras ir atbildīgas par šo procesu, ir izvēlējušās neiekļaujošāku ceļu un izvēli pamato ar sliktiem argumentiem (kas skar viņu politisko statusu, nevis izspriesto tēmu).