kanariņš - [entries|archive|friends|userinfo]
helvetica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Aug. 9th, 2014|09:51 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Lasu par to amerikāņu ārstu, kas ar ebolu atgādāts mājās, un tik īpatni: izsklausās, ka viņš ir ļoti reliģiozs. visur dievsdievsdievs. Stāsts ir tāds, ka džeks ne no šā ne no tā, bez īpaša aicinājuma un vajadzības ar sievu un diviem sīkajiem aizpirž uz pašu karstāko Āfrikas punktu, tur viņš un sieva turpinājuši darbu arī, kad sākusi izplatīties ebola, abi saķēruši to un brauc laimīgi mājās. Izklausās diezgan haotiski un riskanti. Bet viņam (nezin, kā viņai, paziņojums vēl nav bijis) tas viss ir ļoti loģiski un pamatoti, jo visur ir dievs. Dievs aicinājis viņu kalpot, dievs testējis ar slimību (visvairāk kavējos pie paziņojumā minētās miera sajūta, kas pārņēmusi, uzzinot, ka ir noķerta slimība, viņš zinājis, ka "God was reminding me of what He had taught me years ago, that He will give me everything I need to be faithful to Him."), nu, un protams, tā ir Dieva žēlastība, ka viņš tagad atveseļojas.

un es ļoti kavējos pie tā paziņojuma kopumā, jo nekādi nevaru saprast un pieņemt, kāpēc cilvēki vienkārši nedzīvo normāli nost? Jo visu to, kas tiek darīts, var taču darīt arī darīšanas pēc vai ar minimālākiem un piezemētākiem pamatojumiem. Palīdzēt afrikāņiem vai geto bērniem blakus kvartālā var arī ne tāpēc, ka "Dievs mani sūtīja", gribēt un varēt atveseļoties var ne tikai tāpēc, ka "dievs mani pārbauda" un, ja notiek kas labs dzīvē, tad "dieva žēlastība" ir solis, ko var veikt, bet var arī neveikt pēc tam, kad esi bijis priecīgs un pateicīgs par labo, kas noticis.

Tā kavēšanās lielākoties sanāca, jo man tīri intuitīvi šķiet, ka persona šajā gadījumā - Dieva vārdā - ir ļoti riskējusi.
Un vēl tāpēc, ka gadījumos, kad kāds tik ļoti "paļaujas uz dievu", es viņiem jūtu līdzi mazāk, jo, nu, ko tad es tur bāzīšos, ja jau cilvēkam tāds ietekmīgs draugs un tas, laikam, nav labi, jo varētu būt saistīts ar tādu - atkal intuitīvu - kā sodīšanu ticības/neticības saspīlēto attiecību kontekstā, kurā es vairāk esmu agnostiskajā spektra galā.


P.s. Tas "horror, horror" un "es turēju viņu rokas un atceros katru seju, katru vārdu" gan baigi atsita Holivudas kino, nez, vai tā ir kaut kāda amerikāņu lieta, izteiksmes maniere vai arī mana samaitātā uztvere...
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]zvirbuleens
Date:August 9th, 2014 - 03:47 pm
(Link)
Iespējams, ja pieņem, ka pasaulē viss notiek pēc Dieva gribas, tad ir vieglāk dzīvot. Nav jāuzņemas atbildība ne par ko. Bet tas nav šī koncepta mērķis, manuprāt.
Jo principā tā arī ir, ka pilnīgi visi elektroni, atomi, molekulas utt. pat mūsu galvās kustas neatkarīgi no mūsu gribas. Mums tikai prāta līmenī šķiet, ka mēs izdomājam darīt kaut ko un ka spējam kaut ko izlemt, bet patiesībā tā sauktais Dievs jeb dabas likumi -- tas vienkārši ir augstāks līmenis, kas arī mūsu domas, "mūsu gribu" un darbības nosaka.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:August 9th, 2014 - 04:42 pm
(Link)
Dabai nav morales. Un dieva gribu nevar izmerit.
[User Picture]
From:[info]zvirbuleens
Date:August 9th, 2014 - 05:12 pm
(Link)
Dabai ir savas likumsakarības, un to ievērošanu varētu nosaukt par Dieva gribu. Ja cilvēks rīkojas pret tām, viņam nekas neizdodas, kā iecerēts. Cilvēku morāles mērķis varētu būt panākt šo likumsakarību ievērošanu.
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:August 9th, 2014 - 04:45 pm
(Link)
Ka ari nedomaju ka dzivot gruti butu ari bez dieva gribas konc. Laudis visadas strukturas izdoma, lai padarotu savu eksistenci parskatamaku. man personigi skiet, ka funkcionalak ir apgut "caurspidigakas" syst.
[User Picture]
From:[info]zvirbuleens
Date:August 9th, 2014 - 04:56 pm
(Link)
bet viņi jau neizdomā! Tās rodas viņu galvās kaut kādu no viņiem neatkarīgu spēku rezultātā! :D
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:August 9th, 2014 - 07:49 pm
(Link)
mhm, lidojošais spagetti monstrs man tikko pavēlēja aiziet un izzagt no tavas mājas ledusskapi. es tavā vietā jau sāktu baidīties! ;P
From:[info]eschaton
Date:August 9th, 2014 - 08:50 pm
(Link)
nu nav kristietība nedz iskaidrojums, nedz atrisinājums, nedz vieglāk, nedz sniedz ekvivalentu mierinājumu, darbojoties 'zinātniskās patiesības' līmenī

grēks, vainas apziņa, mūžīga nāve, uzmanība, fokusētība, utt - ielaisties ar kristiešu Dievu ir milzīgs risks
[User Picture]
From:[info]muhacakatuha
Date:August 13th, 2014 - 02:39 pm
(Link)
Taču tā ir šī cilvēka izvēle - dzīvot ar Dieva gribu, nevis likt pamatos kādu citu motivāciju. Un tas par mazāk līdzjūtību un ietekmīgo draugu ir ok, jo Dieva vadības izjūtā ir tādi resursi, ka daudz vieglāk pieņemt notikumus, kas agnostiskā prāta stāvoklī ir "vai, vai!"