Non serviam - Dē Psychoesiam [entries|archive|friends|userinfo]
Vērotājs, staigātājs

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| Jaunie Dziesmas Stāsti ]

Dē Psychoesiam [Mar. 25th, 2010|08:03 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|]

Mani faktiski pārsteidz, cik ļoti maz dzejnieku, dzejotāju un dzejasļaužu prot savus darbus pasniegt kā autoram pienāktos. Vakardien, klausoties Psihoēzijas dalībniekos, sapratu, ka lielākā daļa viņu paši savus dabus lasa un citiem stāsta tā, it kā paši būtu tikai lasītāji - neizjūtot dzejoli, neizpaužot tajā liktās noskaņas, kas rakstītā vārdā nav izlasāmas. Bija, protams, izņēmumi. Vai precīzāk kopa. To pulku varēja dalīt aptuveni uz pusēm pēc šīs īpašības.
Ir darbi un darbu kopas, kur tas der. Nenoliedzami ir. Marta Pujāta dzeja, piemēram, tiešām darbojas lieliski, ja to lasa kā cilvēks no malas. Bet pusmonotoni nolasīts dzejolis par dvēseles pārdzīvojumiem un neizkopto mīlestību? Na-a, nebūs.

Es saprotu, ka ir dažādi iemesli, ar kuriem varētu mēģināt attaisnot šādu pieeju. Esmu, piemēram, bijis liecinieks sarunai, kur kādam jauneklim pārmeta tieši šādu distancēšanos no materiāla. Tur pamatā bija nevēlēšanās atklāt savu iekšējo pasauli pulkam svešu ļaužu (lai gan viņa dzejoļu vārdiskais saturs darīja tieši to). Saprotama nostāja, bet dzeja no tās tikai cieš.
Linklem tiesu

Comments:
[User Picture]
From:[info]orissa
Date:March 25th, 2010 - 11:35 am
(Link)
līdz beigām neizturēju. jau kuro reizi sajust, ka esmu kļuvusi par dzejas skeptiķi, kas zina tikai smieties un izteikt kritiskas piezīmes par citu "stulbo" dzeju, ir bezgala mokoši.
[User Picture]
From:[info]halceon
Date:March 25th, 2010 - 11:51 am
(Link)
Es ij nebiju plānojis izturēt līdz beigām un plānu izpildīju pilnībā.
Bet par to "stulbo", ir tā. Kā jau visās jomās, ir milzu viduvējības jūra, kurā reizēm parēgojas kas labāks.
[User Picture]
From:[info]orissa
Date:March 25th, 2010 - 11:55 am
(Link)
nja, es tikai nesaprotu, kur pazūd spēja būt iecietīgam pret viduvējību. kādreiz es to visu tā neuztvēru. nebija "stulbas" dzejas. bija tikai vēl "neattīstīta".
[User Picture]
From:[info]halceon
Date:March 25th, 2010 - 12:04 pm
(Link)
Tas atkarīgs no pacietības, gan jau.