making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[26. Nov 2014|15:40]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Šķiet, ka mākslīgā intelekta radītais eksistenciālais risks tiešām ir sasniedzis mainstream infotelpu. Elons Masks, Stīvens Hokings, Sjuarts Rasels (respektablu mācībgrāmatu autors šajā jomā)... Idejas aiziet arī popkultūrā, kur līdz šim viss bija 3 robotikas likumu un terminatoru līmenī. Un kam par šo risku atpazīšanu pateikties? Filozofijai. Tai skaitā gluži akadēmiskajai.
Šis gan arī ir iemesls, ka man liek šaubīties par risku idejas izredzēm kaut ko ietekmēt reālajā dzīvē. Lēmumu pieņēmēji parasti ir praktiski cilvēki. Un neko nav tik grūti "aiznest" līdz praktiķiem kā jaunas abstraktas idejas. Sevišķi, ja nepietiek tās vienkārši zināt, bet vajag arī izmantot.
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:26. Novembris 2014 - 17:24
(Link)
Tas viss ir labi (vēl pirms aptuveni gada mums bija nopietnas šaubas par to, vai šīs idejas "aizies").

Tagad tikpat svarīgi ir palaist pakāpeniskas atdzišanas fāzi, lai pasargātos no mainstream infotelpā valdošās tendences "krist grāvjos" (šajā gadījumā - vai nu ignorēt tēmu, vai par to celt paniku un pieņemt nekompetentus, nepārdomātus lēmumus).
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:26. Novembris 2014 - 17:30
(Link)
Pirms gada man personīgi bija ļoti virspusēja izpratne par tēmu.

Kādus lēmumus tu domā? Prātā nāk piemērs ar ASV militārās skolas kadetiem, kuri uzskatīja, ka ASV savu AI vajadzētu jebkurā gadījumā, citādi citas leilvalstis viņus apsteigs.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:26. Novembris 2014 - 17:35
(Link)
Domāju tādus dažādu think-tanks un komisiju lēmumus par AI (un neiroinformātikas, sintētiskās bioloģijas, utt.) regulēšanu veidos, kas ir nepamatoti un neinformēti, jo šo instanču atbildīgie nav jomas eksperti vai kaut ar working knowledge tajā.

Salīdzinājumam prātā nāk dažādie embrionālo cilmes šūnu pētniecības un terapijas lejupregulēšanas un veto gadījumi.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:26. Novembris 2014 - 17:37
(Link)
Vai AI pētniecību vispār var lejupregulēt ar līdzvērtīgu efektivītāti? Cilmes šūnām ir vajadzīga sava laboratorija ar padaudz ekipējuma. AI ir vajadzīgs... dators?
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:26. Novembris 2014 - 17:40
(Link)
Jā, tā ir būtiska atšķirība (tas pats lielā mērā attiecas uz neiroinformātiku/SIM/MU pētījumiem, kaut arī tie tādā gadījumā ir atkarīgi no laboratoriju publiskotajiem/piegādātajiem datiem).

No otras puses, skatoties, cik aktīvi ir mēģinājumi regulēt pašu Tīklu un tā lietotāju mijiedarbību ar tur atrodamajiem publiskajiem resursiem, es nebūtu pārsteigts, ja arī šāda AI pētniecības regulācija tiktu vismaz cītīgi mēģināta.