making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[17. Dec 2012|20:12]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Noam Chomsky on Where Artificial Intelligence Went Wrong
..you want to look the units of computation. Think about a Turing machine, say, which is the simplest form of computation, you have to find units that have properties like "read", "write" and "address." That's the minimal computational unit, so you got to look in the brain for those. You're never going to find them if you look for strengthening of synaptic connections or field properties, and so on.


Peter Norvig's response
..grammaticality is not a categorical, deterministic judgment but rather an inherently probabilistic one.
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:17. Decembris 2012 - 21:13
(Link)

Skumji, ka Čomskis kļuvis vecs ne tikai gados. Jau kurā eseja, kur viņš skalda matus, kuru tur vispāri nav. Norvigs gan joprojām griež kā ar skalpeli.

Since people have to continually understand the uncertain. ambiguous, noisy speech of others, it seems they must be using something like probabilistic reasoning. Chomsky for some reason wants to avoid this, and therefore he must declare the actual facts of language use out of bounds and declare that true linguistics only exists in the mathematical realm, where he can impose the formalism he wants. Then, to get language from this abstract, eternal, mathematical realm into the heads of people, he must fabricate a mystical facility that is exactly tuned to the eternal realm. This may be very interesting from a mathematical point of view, but it misses the point about what language is, and how it works.

Just this.

[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:17. Decembris 2012 - 22:02
(Link)
Pirmkārt, tā tikai ir Norviga interpretācija tam, ko Noams saka.

Otrkārt, viņa pamatdoma ir pilnīgi pareiza. Aprobežošanās ar jēlu datu savākšanu nav nekāda labā zinātne. Pat ja to dara milzīgos apjomos. Apjomi ir tikai veids, kā radīt izdošanās ilūziju.

Uz tīri statiskajām metodēm balstīts AI uzvedīsies kā roboti no 50-to gadu televīzijas seriāliem, tikai "Does not compute!" vietā viņi izdos "spirts ir stiprs" tipa sentences.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:17. Decembris 2012 - 22:25
(Link)
Pirmkārt, "interpretācija" nav cop-out. Daudzviet Čomskis izsakās pietiekami skaidri, lai matu skaldīšana par interpretāciju būtu tikai tas, proti, matu skaldīšana.

Otrkārt, statistiskās metodes pašas ietver ārkārtīgi jaudīgu reasoning versiju (Bayesian inference, varbūtību grafveida modeļi utt.), tās nekādā ziņā nenozīmē vienkārši "jēlu datu savākšanu".
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:17. Decembris 2012 - 22:35
(Link)
Fanīgi ir tas, kā tu nemani, ka tas kā ir vajadzīgas "jaudīgas reasoning metodes" uz milzīgiem datu apjomiem ir pretrunā tai redukcionisma pieejai, kurai, šķiet, tieši varētu gaidīt atbalstu tieši no tevis un līdzīgajiem.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:17. Decembris 2012 - 22:39
(Link)
Kādā veidā tas ir pretrunā? Mūsu rīcībā ir ierobežoti skaitļošanas resursi; ja tas tā nebūtu, visa zinātniskā metode varētu sastāvēt tikai no Solomonova indukcijas, kas ir vienkārša, vārda tehniskajā nozīmē optimāla un universāla reasoning metode, the ultimate be-all, end-all solution, un no nelielas papildmetožu kopas viena veida datu kartēšanai uz cita veida datiem.

Šīs jaudīgās reasoning metodes ir laika un skaitļošanas resursu optimizācija uz precizitātes un universalitātes rēķina, nekas cits. Tās nekādā veidā nekonfliktē ar redukcionisma principu.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:17. Decembris 2012 - 22:50
(Link)
The point still stands. "heavy use of statistical techniques to pick regularities in masses of data is unlikely to yield the explanatory insight that science ought to offer".
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:17. Decembris 2012 - 22:53
(Link)
Not really. Patiesību sakot, par tieši šo tēmu es labprāt parunātu dziļāk un plašāk, bet uz lapas malas nepietiek vietas šobrīd pēc pusotras migrēnas lēkmes neatliek jaudas normālam izklāstam. I will be back with this one.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:17. Decembris 2012 - 23:08
(Link)
Nav iebildumu - pats šovakar esmu aizņemts ar citām lietām.