making sense - Par "labajām" hipotēzēm [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

Par "labajām" hipotēzēm [23. Maijs 2012|23:58]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]totentanz
Date:24. Maijs 2012 - 09:27
(Link)
Nu pats no sevis Visums visdrīzāk neradās un viņam nebija 'jārodas', jārodas bija laika dimensijai. Kas varbūt arī varēja mierīgi rasties Visuma perturbāciju rezultātā, no stirinošamies (gyring and gimbling) fuckvantu pāriem kam ilgstamība vispār nepiemīt vai ko MB teica.

Es esmu pilnīgi lietas kursā ka tā nav atbilde - taču tā ir neatbilde kas vismaz ir pareizi mērogota, t.i. tā ir atbilde 'es nezinu' kam nav piestiprinātas nekādas idiotiskas nesaistītas praktiskas implikācijas, intereses un hardware/software eksploiti.

Postulēt Visuma vai ārpusvisuma līmeņa sistēmu ar augstāku organizācijas pakāpi par jebkuru citu zināmu sistēmu, resp. saprātīgām būtnēm it kā ir lielāks spekulatīvais moments par kvantu pornu taču nenozīmīgi lielāks. Strikti ņemot arī tā ir atbilde 'es nezinu' ar spekulatīvu 'pirmsākuma' īpašību aprakstu kas nevar tikt pārbaudīts. Visdrīzāk par šīs supersistēmas teorijas rašanos visdrīzāk atbild banālā lingvistiski-empīriskā kategorija 'superlatīvs' - lielāks par vali, pili un galaktiku kopu un saprātīgāks par cilvēku, patternu pamani? Taču arī konkurējošajai teorijai ir tāds pats patterns - redukcionisms un tikpat bezsakarīgs mēģinājums raksturot notiekošo makrolīmenī ar kaut ko vienkāršu mikrolīmenī, ignorējot augstākā līmeņa sistēmas emerģentās īpašības.

Strikti ņemot teorijas ir gandrīz vai identiskas. Taču izvēlamies to kam ir mazāk retorisko manipulāciju bagāžas kas asociēta ar teoriju tikai un vienīgi caur loģiskajām kļūdām. Kvantu gadījumā neviens neapgalvo ka kvanti dezintegrēs tavu kaimiņu par kokvilnas/poliestera kompozītšķiedru apģērba nēsāšanu. Reliģija - kas nepavisam neizriet no supersistēmas teorijas - ir Zynga tipa spēlīte kas tāpat ka visas šī rakstura spēlītes savā būtībā ir instinktu (bara tīrība, uniformitāte, ksenofobija, agresija) eksploits* kas apelē pie dzīvnieciskā eksistences moda un ir pilnīgi paredzama, trula un bezjēdzīga - un palīdz tikai tās veidojošās kompānijas akcionāriem, vai profesionālajai garīdzniecībai, politiķiem, whatever.

Tas arī viss.

*saprātīgas būtnes spēj programmēt sevi un iestaigātajām evopsych taciņām - kas šai organizētības pakāpē tehniski ir irrelevantas - vienkārši piemīt inerce un mazāka pretestība ko augstākminētie eksploiti izmanto.