Uzšķērd sevi. Aizšuj sevi ciet.

Ingrid Siliakus

Ingrid Siliakus

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
It's been awhile kopš pēdējā šada tipa ieraksta. 185 dienas, ja gribam būt precīzi. Šad tad gan kaut kādu ierakstu uzmetumus uzrakstīju notpadā(ha, ha, ha - vienalag uzskatu, ka tā ir labākā programma, kāda vien ir win sistēmās), kas tagad mētājas uz vaio desktopa.
Tātad izzvejoju no tās kaudzes šo te. Palaboju, papildināju un te nu būs.


Peter Callesen nav vienīgais, kas no papīra veido apbrīnojamus mākslas darbus. Es nezinu, kurš no kura ir špikojis, bet dāņu izcelsmes Ingrid Siliakus(1955 - ) darbojas lauciņā, kuru latviskojot man, droši vien, nākas saukt par Origami arhitektūru, jo Origāmiskā arhitektūra izklausās pavisam smieklīgi, un neko citu daudz maz sakarīgu izdomāt nespēju. Neesmu jau nekāds valodnieks. Man skolas laikā latviešu valoda arī diez ko nepatika. Labi - novirze no tēmas. :P





Laikam jau sākumā vajdzētu pastāstīt, kas ir origami arhitektūra, ne?
Visam kaut kur ir sākums, un visam kaut kur ir beigas. Tāpat kā origami aizsācies Japānā, tad tiek uzskatīts, ka arī origami arhitektūra nākusi no Japānas. Šī māklas novirziena pamatlicējs ir arhitekts un Tokijas Tehnoloģiju institūta profesors Masahiro Chatani, kurš ar to nodarbojas jau kopš astoņdesmito gadu sākuma.
Origami arhitektūras objekti tiek radīti un griezti, izmantojot vienu papīra loksni. Tie tiek veidoti kombinējot griešanu un locīšanu. Lai no uzzīmētā raksta iegūtu fantastisku trīs-dimensionālu objektu, māksliniekam vajag arhitekta dotības, lai izveidotu div-dimensionālu dizainu, kuru pēc tam ar ķirurga pacietību un precizītāti papildina.



Un tagad atgriežamies pie Ingridas.
Apmēram pirms 12 gadiem Ingrida atklāja papīra-origami arhitektūru, ieraudzījusi Chatani oriģināldarbus. Bija pilnīgākajā starā par veidu un ideju kā šie darbi tapuši, par skaistumu, ko tie izstarojuši. Pēc tam viņa studēja Chatani darbus vairākus gadus līdz sāka ar to nodarboties pati. Ingridas specialitāte ir izcilu arhitektu ēkas un sarežģītas, abstraktas skulptūras. Abstraktās skulptūras rodas iespaidojoties no M.C. Escher(par, kuru runājot, es kaut kad varētu saņemties uzrakstīt, jo viņš ir IZCILS, ar visu to, ka skolā slikti mācījās un ir izmests no arhitektūras studijām, bet tas cits stāsts.) Viņas mīļākie arhitekti, kuru darbi tiek transformēti origami arhitektūrā, ir Hendrik Petrus Berlage un Antoni Gaudí. Šie papīrmākslas brīnumi ir izstrādīti un pārdoti ne tikai Nīderlandē, bet arī citur pasaulē.





Interesanti linki:
- Ingris Siliakus lapa
- Bildes
- Vēl bildes
- Vairāk origami arhitektūra
Powered by Sviesta Ciba