[info]indulgence wrote
on March 11th, 2011 at 11:46 pm

Visai skeptiski raugos uz pasākumu, kaut tas mani interesē un par to daudz domāju. Aizdomas, ka lielākais klupšanas akmens ir tas, ka augstskolas Latvijā būtībā ir privātas komercstruktūras*, kuru darbā valsts iejaukties nevar nekādi. Tb IzM var uzmeikot ūbersuperduper reformu, bet ja kādas augstskolas senāts uzkalkulēs, ka viņiem izdevīgāk ir kā savādāk, tad šie uzliks ignore un basta. (Ja nemaldos, vienīgās valsts aparāta ietekmes sviras ir programmu akreditācija un valsts pasūtījums jeb t.s. budžeta vietas.) Nu tā lietojot primitīvu un varbūt ne pārāk precīzu analoģiju, situācija būtu līdzīga, ja dievzemītes celtniecības kompāniju klāstam, no kurām viena lielākā, tagad tā lielākā piedāvā būt oficiāli lielākajai un visu valsts pasūtījumu saņēmējai, pārējām atvēlot apakšuzņēmēju lomu apdares darbiem, tb normāls biznesa kašķis par ietekmes sfērām un naudu. :)

Tb man absolūti nav skaidrs, kā kādas reformas varēs ieviest gadījumā, ja kādai augstskolai būs izdevīgāk tām uzspļaut, jo ar savu dublējošo programmu tā no vietējiem ieņēmumiem un kādiem aizrobežu fondiem saņems vairāk kāposta, nekā to piedāvā valsts reformas pieņemšanas gadījumā?

-----
* Saskaņā ar Augstskolu likumu, Latvijā ir tikai viena "valsts augstskola" - Nacionālā AIzsardzības akadēmija. Visas pārējās ir "nodibinājumi", kur dažām līdzdibinātājs ir valsts, taču nav "kontrolpaketes" turētājs (līdzīgi kā valsts ir arī LMT un Lattelekom akciju turētājs, taču nevar noteikt šo kompāniju darbības stratēģiju).

(Read Comments)
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

July 2018

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Powered by Sviesta Ciba