Urban Explorers: Into The Darkness (2007, Melody Gilbert)

« previous entry | next entry »
Oct. 6th, 2009 | 10:47

Dokumentāla filma par Urban Explorartion, filmēta iz pašu šīs nodarbes piekopēju skata pozīcijām, kas garantē korektu un maksimāli UE būtībai tuvinātu un vizuāli baudāmu, tīkami pasniegtu informāciju. Patiesību sakot – lielisks kino darbs, kurš pārsvarā tendēts uz urbānas nozīmes pazemi iekš ASV – episkie kanalizācijas tuneļi (filma arīdzan demonstrē tīkamu un smieklīgu Draining slengu), lietusūdeņu tuneļi un citu veidu notekūdeņu tuneļi, kā arī pasaulē lielākā raķešdzinēja ražotnes šahtu/kompleksu ~30m dziļumā + Parīzes katakombas. Bet netiek ignorēta arī virszeme (ASV un nedaudz Eiropa) – daži industriāli kompleksi, pils, pāris jumtu un dažādu ēku iekšienes, piemēram, vismaz divu slimnīcu sienas no iekšpuses, kuras slēpj ne tikai uz sevis lolotās, skaistās krāsas lupšanas paternu gleznas, bet arī daļu no aprīkojuma, kas tikpat ļoti pakļauts skaistinošajai (vai arī graujošajai – atkarīgs no skatu punkta un skatītāja) laika iedarbībai, piemēram – morgu sekcijas, operāciju galdi, mazkustīgo un invalīdu pārvietošanās palīglīdzekļi, apgaismes iekārtas, navigācijas uzraksti (spārnu un palātu), u.tml. lietas, kuras parādītas korektā UE gaismā un kuras izraisa augstu patikas un arī veselīgas, UE dziņu veicinošas skaudības siekalas. Horrorfetišs, you know?!

Saturiski filma stāsta galvenokārt par vispārpieņemamiem un zināmiem UE aspektiem, piemēram, fiziskas bīstamības un ekipējuma pusi. Nedaudz arī (bet pavisam nedaudz) par juridisko skatījumu uz UE piekopējiem, kurus vieno šī neizskaidrojamā, gandrīz vai abstraktā dziņa. Tas, iespējams, ir darīts mērķtiecīgi – tēmēts uz internacionālu auditoriju un, kā zināms, normatīvie akti katrā valstī un pat reģionā (ASV štati, piemēram) ir dažādi. Ko tad no filmas īsti redzam? Acis mielojošus objektu videobradājumus; visnotaļ advancētu un vienkārši amizantu (bet ne gluži bez sava lietderības koeficienta) ekipējumu; humora pilnas sarunas; nedaudz stalkerēšanas; internacionālu un visnotaļ daudzskaitlīgu publiku (sevišķi iekš Parīzes katakombām); dažas negācijas (objektos vairakkārt ietur bārbekjū gluži kā tūristi-cacas bez cieņas pret objektiem un vairākkārt pārkāpj pašu nosprausto kodeksa normu: „No drinking”, kā arī demonstrē potenciālu "habāru" - lietas, kuras prettiesiskā iegūtas no objektiem); lieliskas fotogrāfijas, prasmīgi ievietotas starp dažādajiem videosižetiem (intervijas, bradājumi, dažādu UE aspektu apstāsti un demonstrējumi), u.c. dokumentālā kino priekus. Jāpiezīmē, ka tīkams ir arī visas filmas temps un ieņemtais kurss – dabiskā gaismā parādīt cilvēcei to, kas tad īsti atrodas zem tiem objektiem, kurus tūristi-vulgaris bauda virspusē, nenojaušot par to ārkārtīgo dekadentās un pamestās senatnes pievilcības spēku, kāds mīt zem šīs cilvēces virskārtas. Kino, kurš parāda dažādus bradātājus: mākslinieciski tendētus; tādus, kuru pamatdziņa ir ekipējuma pielietošana; vēsturniekus un pētniekus; kartogrāfus; zaglīgos un dzerstīgos (ko mūsu platuma grādos neatbalstam - tātad, neuzskatām par bradātājiem, bet gan par vandāļiem līdzīgu priekšmetu), u.tml.

8/10 – tātad, filma, kas jāredz ikvienam Adventure, Dokumentālā, Piedzīvojumu kino cienītājiem, bet sevišķi aktīviem vai jau pasīviem Urban Exploration piekopējiem. Filmu iegādājos un to joprojām var iegādāties pa taisno iz mājas lapas un tā paciņas formātā tiks piegādāta taisni pie namdurvīm (pastkastē) vai uzaicinājuma veidā pasta nodaļā ($19.99 + piegāde $5.00 USD = 12.43 LVL).

http://www.urbanexplorersfilm.com/
http://www.youtube.com/watch?v=aoXVsg62JHE

 
Tags: , , ,

Pilns sakāmais | Komentēt | Add to Memories


Comments {0}