disfigurator

Recenzija - Silent Hill: Orphan (zināma arī kā Silent Hill Mobile)

May. 9th, 2008 | 04:33
No: : disfigurator



Cik patīkami bija nejauši atrast šo spēli - vazājos pa netu un kārtējo (neskaitāmo) reizi nonācu līdz informācijai par Silent Hill iekš wikipedia.com. Šķiet, ka vēlējos info par SH5, cik atceros. Bet nu, lai paliek.
Tas, ko es ieraudzīju un kas pilnībā "paņēma" mani, bija manis līdz šim nepamanīts burtu salikums iekš tantes Wikijas, proti, Silent Hill: Orphan, jeb Mobile. Lieki piebilst, ka Eiropā pazīstamākais nosaukums (es tomēr dodu priekšroku oriģinālnosaukumam, lai gan titullapā neviens no abiem nefigurē - ir tikai Silent Hill) pasaka visu priekšā - tā ir SH spēle, spēlējama uz mobilajām iekārtām ar Java.
Domāju, ka lieki ir piebilst, ka mans prieks bija neizmērojams un atlikusī darba diena norakstīta, hehe.

Devos meklēt papildus info par spēli un visai drīz to atradu. Vēl vēlāk jau biju atradis vietu, kur spēli iegādāties, un tiklīdz biju darbā pēc slimošanas, nopirku un tajā pat vakarā ķēros klāt. Patīkami.
Bet nu, turpmāk par pašu spēli.

Pēc būtības tā ir tīra Click-and-point tipa Adventure spēle ar šausmu un Puzzle elementiem (tipiska, bet mazāk pierasta Survival Horror recepte), būvēta uz Java platformas, kas jau no tehniskā viedokļa ļoti daiļrunīgi runā gan par gaidāmo kvalitāti (galvenais pēriens iet audio virzienā, protams - nekāda Akira Yamaoka mūzika - aizmirstiet, tā vietā būs tik ļoti novecojusī Java platformas spēļu Midiveidīgā skaņa), gan par ārkārtīgi plašo saderību - gandrīz katrs telefons ar krāsaino ekrānu, ražots, teiksim, pēc 2000. gada, ir ar Java sevī, kas nozīmē, ka SH: Orphan ir spēlējama teju uz visiem mūsdienu aparātiem.

Tad nu redzam, ka Javai ir divas puses - pozitīvā, proti, plašā saderība, un negatīvā - ļoti ierobežotas tehniskās iespējas. Lieki piebilst, ka manā gadījumā es biju bēdīgs, ka šī spēle ir būvēta uz Java, jo mans mobilais spēj daudz ko vairāk par to. Bet nu, ņēmu ciet - pieejamu SH daļu nevar tak laist garām, lai arī uz ko un kā tā būtu taisīta.
Un no finansu viedokļa arī ir labi, ka spēle būvēta uz Java. Tas nozīmē, ka nav spēlei savs dzinis, līdz ar to tā sver krietni mazāk, lai gan man gribējās - kaut būtu veidotāji uzrakstījuši savu dzini un ielikuši pārbaudītu vērtību iekš audio celiņa - Akira Yamaoka mūziku, bez kuras SH nav gluži SH. Bet, ja viss būtu taisīts šādi, spēles install fails svērtu nevis ~500KB (manā rīcībā esošais sver 466,5KB), bet gan vismaz pāris MB, kas tiešā veidā ietekmētu cenu, jo pērkot šī spēle tiek piegādāta caur mobilo internetu. Ja vien neinstalējam no datora, izmantojot PC Suite (Nokia gadījumā) – šādā gadījumā instalfaila lielums ir mazsvarīgs, ja vien mobilajā ir pietiekams daudzums brīvās atmiņas.

Bet, par spēles spožo pusi runājot - tai ir ļoti skaista vizuālā puse - ir gan skaists krāsu salikums, gan izgaismojums, gan telpu dizains. Rezultātā - dažas vietas/ainas izskatījās gluži kā mākslinieciski pilnvērtīgas gleznas, manuprāt. Bet, ar vienu ekstru - interaktīvas, Silent Hill-īgas gleznas.
Un arī atmosfēra ir šeit - dažās izcilās vietās pat izjutu patīkamās SHīgās baiļu tirpas ^^

Nekādā gadījumā nedrīkstu neuzsvērt šīs spēles galveno skaistumu - saturu, jeb tās stāstu. Tajā mums ir neliels skats no cita leņķa uz SH pasauli, tās radītāju. Turklāt, ja vērtējam hronoloģiski visu SH sēriju, neatrodu nišu, kur iebāzt šo spēli, starp citām - lielajām daļām. Lai gan sajūtu līmenī (+ nav aplūkots neviens notikums, kuri ir lielajās SH daļās, izņemot norises vietu – bāreņu nams, kurš bija iekš SH4 – bet šis bērnunams ir cits) velk uz notikumiem pirms pirmās Silent Hill un varbūt, ka arī pirms SH: Origins (jo šīs spēles stāsts ir par notikumiem pirms pirmās, absolūti lieliskās daļas), kuru diemžēl neesmu vēl spēlējis, jo Eiropa šo radījumu redzēs tikai maijā. Lieki teikt, ka pirkšu karstu, hehe.

Tad nu, SH: Orphan ir uztverama kā ļoti īsa (game-play varētu būt ap 4 - 5h), patstāvīga (tomēr ar nelielu "bare bones" sajūtas piešprici, sevišķi attiecībā uz monstriem) SH daļa ar 4 lielām mīklām un nedaudz vairāk apkārtnē risināmām (atrodi to un to, izmanto tur un tur), kura nav liekama blakus lielajām, īstajām SH daļām, bet ir baudāma kā svaigs radījums no tik ļoti iemīļotās un zināmās SH sērijas. Un, ja skatāmies tieši no šāda viedokļa, SH: Orphan spārda vēl vairāk, jo ienes daudz svaiguma gan no game-play, gan no tās stāsta viedokļa, kurš ir gards un pārsteidzošs, citiem vārdiem - Silent Hill-īgs.

Un vēl kas labs - izejot spēli, pēdējais, ko redzam, ir uzraksts "To be continued" ^^

P.S.
Čukstus: paskatījos arī uz vienu laupītu versiju. Tā bija gļukaina, bet ar vienu patīkamu papildinājumu - vibrāciju. Oficiālajā versijā tā nav. Bet nu, būtu bijis labi, ja oficiālajai versijai arī tā būtu.

P.P.S.
Pirmā uz mobilā radītā spēle, kuru esmu izgājis un tā tas arī paliks, droši vien. Emulētie un portētie labumi neskaitās


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



 

Pilns sakāmais | Rādīt visus komentārus


Reply

From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs IP addresses of anonymous posters.