Frosthardr

« previous entry | next entry »
Aug. 29th, 2008 | 04:36

Muzikāls baudījums, sastāvošs no nedaudz advancētas un tīkamas Norvēģijas Black Metal skaņas ar eleganti retiem Eiropas parauga bleķa melodiski un/vai simfoniski perošiem piejaukumiem, ar dažiem citiem Metal žanru iejaukumiem.

Black Metal aukstā un apburošā elpa, kura Frosthardr izpildījumā sastāv no vairākām lieliskām detaļām - tādām kā lielisku dziesmu struktūru un elementiem, interesantām pārejām, piegājieniem un pārsteigumiem kā tādiem. Kopā to visu angliski runājošie dēvē par songwriting.
Pie šīs talanta izpausmes varam pielikt lieliskus salti skanošos naida un moku pilnos ķērcienus, apvienojumā ar attālām norādēm uz Folk/Black Metal piejaukumiem, kuri liek domāt par atmosfēriski eleganto Arvinger skanējumu, kurš sevī ietver pazīmes, kuras var apzīmēt ar Viking/Black Metal. Šādai receptei droši varam pievienot pāris spārdošas, perošas idejas un beigu galā - iegūstam Frosthardr skanējumu, kurš ar katru publiskojumu kļūst arvien advancētāks un strukturāli krāšņāks, nezaudējot ne nieka no Ziemeļu saltuma un ļaunā skanējuma, kurš tik patīkami silda sirdi un pilda dvēseli.

-------------------------------------------------------------------------------------



1. Frostens Grimme Klør Om Vinternatten Holder
2. Unhuman Morbid Fantasy


Demo, Nordic Mission, 2002


Iekš pirmā, 2002. gada demo Necrodisaster2002, grupa spārda visai labu, vidēja ātruma bleķi un demonstrē jau nelielas ievirzes uz daudzšķautņainību, bet iekš 2004. gada EP ar nosaukumu Makteslos lietas jau kļūst pagalam interesantas.

-------------------------------------------------------------------------------------



1. Maktesløs
2. Koma
3. Death - My Relief
4. Ravnestrik
5. Vandret


EP, Endtime Productions, 2004


Makteslos veikumā Frosthardr nedaudz parotaļājas ar Industrial un iekš šī EP parādās vismaz divas strukturāli advancētas dziesmas, kuras spēcīgi iebrien dvēselē uz palikšanu, kā man šķiet.
Runāju par kompozīciju Death - My Relief, kura sevī apvieno vikingbleķa staltās miesas ar klasisku otrā viļņa Norvēģijas bleķa ļaunumu un Eiropas taustiņiem, kuru pielietojums ir vienkārši lielisks - ne par daudz, ne par maz, bet ir kā odziņa - maz, bet sāpīgi daiļi sper pa dvēseles pautiem un visspēcīgākie šīs dziesmas spērieni nāk gan caur bleķa atmosfēru, gan caur lēnas Death Metal pasāžas, kurā vokālists demonstrē patiesi lielisku rīkles potenciālu - gluži kā no Funeral Doom/Death Metal plaukta! Un tad desas rindas beidzas un atsākās kārtīgs Bleķa uzbrukums, kurš rauj galvu nost, ibio, tieši šo kontrastu dēļ.

Līdzīgi ir ar nākamo dziesmu, kuru turu par šī EP favorītu esam.
Ravneskrik sākas ar vidēja ātruma melodisku devumu un visai drīz turpinās ar kārtīgu tremolo manieres ģitāru akustisko spērienu pa nierēm, pavadītu ar trešīgām pirmās Black Metal cēliena perkusijas belzieniem pa aknām, kuriem visai drīz pievienojas saltās rīkles žiletes asuma griezieni un interesantā dziesmu struktūra, kura ar savu kopējo potenciālu izveidos dažādas paliekošas un skaistas rētas dvēselē. Turklāt, tad visam tīkamās manierēs piejaucas dzelžaini un zibenīgi blastbīti ar mierīgākām pārējām un ļauni dūcošu ģitāru balsīm.
Runājot par patīkamām piedevām iekš šīs dziesmas, nevar nepieminēt iekš 6. minūtes esošo pērienu, kurš viens pats ar savu eleganto būtību un vietu pārējās kompozīcijas kontekstā, ir spējīgs šo EP padarīt par lielisku mantu esam. Ikreiz šis iepēriens rada kaifa zosādu. Žēl, ka šis elements netika vairāk pielietots. Lai gan, varbūt tieši retumā ir šī elementa spārdošā daile. Gara, daudzveidīga un negarlaikojoša, pat izcila kompozīcija, kura viena pati ir kā Frosthardr vizītkarte iekš šī EP, kurš noslēdzas ar industriālu pēcspēli, lai dotu vietu nākamā EP priekšspēlei.

-------------------------------------------------------------------------------------



1. Varg
2. Tortured
3. Thrash Against Sin (One Bad Pig cover)


EP, Momentum Scandinavia, 2007


Nākamais veikums ir 2007. gada EP ar nosaukumu Varg, kurā grupa vēl vairāk demonstrē savu potenciālu un dziesmu rakstīšanas dotības un citu metal žanru piejaukumus, kuri visai nemanīti ieklaujas iekš Ziemeļu gala Black Metal skanējuma, kuru es tik ļoti cienu.

No šī, patreiz pēdējā EP, vēlos izcelt dziesmu Tortured un to, kā grupa iekš šīs dziesmas 9. minūtes atspoguļo taustiņu darbību iekš sava visai tīrā (beztaustiņu) skanējuma iekš šī EP. Rezultāts ir tāds, ka visnotaļ vienkāršs Simfoniskā bleķa paraugs iekš šīs kompozīcijas 9. minūtes spēj radīt kaifa zosādu. Pie šī vainojama varētu būt aprakstītā plūstošā dekorāciju maiņa. DAILE.

Un iekš EP noslēguma grupa vēlreiz demonstrē konstrastus - trešīgs gaļas rieciens iekš Punk/Crossover dziesmas kovera, kurā Death Metal ar sulīgiem growliem tiek roķīgi pasniegts atdzesēts, no Norvēģijas kalniem.

===============================================


Par lirisko saturu gan īpaši daudz nevarēšu minēt, jo nepārzinu Norvēģu valodu. Bet, tajos dažajos angļu mēles radījumos var sazīmēt simbolismu, tumsu un tīkamo Norvēģijas saltumu.

Tātad, līdz šim Frosthardr ir devuši mums pietikami daudz, lai šo bandu paturētu prātā. No visiem izdevumiem (5 dziesmas) kopā var salasīt 3 dziesmas, kur katrā ir savas odziņas, kurām parādoties skudriņas skrien pār miesu un rodas viena vēlme - headbang!
Vēl jāpiezīmē, ka 2 no šīm dziesmām ir arī laika ziņā garākās Frosthardr kompozīcijas, kuras savas strukturālās dažādības dēļ ne mirkli nav banālas vai garlaicīgas. Tieši otrādi - katrs šo garo kompozīciju fragments rada īpašu auru un skaņas skatuvi, uz kuras izcelties katram nākamajam elementam, lai rezultātā būtu plūstošs skanējums un nemanāmi gluda dekorāciju maiņa - kopums, kurš atspoguļo daiļa bleķa tumšo dvēseli.


Viss iepriekš minētais man liek gaidīt nākamo bandas izdevumu, kurš, ceru, būs viens no tiem pilna garuma izdevumiem, kurš neaprobežosies ar Demo/EP kompozīciju apstrādi un/vai apkopošanu, bet dos ko pilnīgi jaunu, tikpat krāšņu un lielisku!


http://www.metal-archives.com/band.php?id=8877

Pilns sakāmais | Komentēt | Add to Memories


Comments {0}