Lietojamus TV vispār kāds vēl ražo?

« previous entry | next entry »
Jul. 29th, 2014 | 10:06
Skan: Alchemist - Staying Conscious

Mans TV joprojām ir Samsung 32" CRT TV. Pirku ~2005. gadā. Vecais kineskopa televizors, kura pārvietošanai vajag 2 vīrus un 4 aukstus aliņus pēc tam. Un tas rāda izteiksmīgu bildi, kuras vienīgais "defekts" ir zemā izšķirtspēja, kad jāuzspēlē PS3. Tas un vēl Progressive scan trūkums, kas ļoti izpaužas ātrās kustībās un horizontāli slīdošās ainās filmās, un kameras rotēšanā FPS videospēlēs.

Kamēr cilvēce skrien pakaļ laikam un pērk LED vai parastā backlight (diožu gaisma, kas ar polarizācijas un izkliedējošiem filtriem tiek no ekrāna malām izvazāta pa visu laukumu) izgaismotus LCD TV, esmu palicis pie vecās CRT tehnoloģijas, kas dažos man svarīgos aspektos ir joprojām nepārspēta. Bet nu, manam CRT nav Progressive scan un prasās tomēr izlasīt tos sīkos burtiņus PS3 spēlēs. Līdz ar to jāizvēlas sev HDTV. Bet, kā izrādās, CRT ir uzstādījis pamatīgi augsta standarta latiņu, par kuru zemāk negribas nolaisties.

Svarīgie aspekti izvēlē:
- Melnā līmenis: lai bilde ar zvaigznēm būtu sulīgi melna (nevis pelēka) ar gaišiem punktiem - kā jau zvaigznes melnā naktī;
- Kontrasts, nevis mārketinga departamenta bongs;
- Tas, kā TV pacieš SD attēlu;
- Input lag jeb Fofas efekts*.

Un pateikšu uzreiz - manuprāt, geimot uz LCD ir visnotaļ pamatīgs vājprāts (melns ir labākajā gadījumā nevienmērīgi tumši pelēks, krāsas vājas + tas pats fofas efekts). Sevišķi, ja jālieto SD avots, kuru LCD konvertē par smirgīdu sūdu. Līdz ar to, jā, dabiski nosliecos uz plazmu kā mana CRT aizstājēju.


That feeling when:

1
CRT tehnoloģija joprojām ir teju vienīgā, kas piedāvā lagless gaming (nav nekādas digitālas un laikietilpīgas attēla apstrādes: spied pogu un tajā pašā milisekundē šits notiek ekrānā, nevis pēc 80ms ilgas apstrādes) un melnā/krāsu līmeni, kas ir grūti ceļams plazmai, bet LCD (arī LED backlight) tas vispār i sapņos nerādās. DLP projektors, saki? Bič plīz. D-ILA? Pat tā iepaliek, bet jau tuvojamies CRT standartam.
Bet cilvēki ir aizmirsuši, kā izskatās attēls labā CRT TV un pieraduši pie laikā progresējošas attēla kvalitātes regresa. Aug tikai izšķirtspēja, bet tas ir tikai viens un, manuprāt, diezgan nenozīmīgs lielisku attēlu veidojošs elements. 4k iekš savām 60" neko nenozīmē, ja vien nebāz degunu iekš TV.

2
Sapnis būtu 1080p HDCRT. Bet CRT vispār vairs neražo. Un pēdējie tuvākie šim sapnim bija HD-ready CRT TV - dzīvē nebaudīta parādība.
Tuvākā tehnoloģija, kas atbilst uzskaitītajām prasībām, pagaidām ir plazma. Izņemot nolādēto fofas efektu. Un plazma arī ir mirstoša suga - Panasonic jau kādu laiku sola klapēt ciet savu lielisko plazmu rūpnīcas (vai jau aizklapēja?). Cilvēki plazmu nepērk. Pērk LED(lol) un domā, ka pērk pašu labāko attēlu pasaulē, jo pārdevējs-konsultants Elkorā tā teica un spilgtajā veikala gaismā LCD izskatās labāk. Redzēsim, kā OLED dzīvē ies. Pagaidām šits ir overpriced un jauns. Jāgaida.

3
3-D ir huiņa un fads. Smart TV fīčas tāpat. Tām man ir PS3 un portatīvais, un telefons. Nah man to visu dublēt iekš TV? Dodiet man attēlu, nevis huiņas!

4
Cilvēki, izvēloties TV, kā nopietnu faktoru min tā plānumu un rāmja dizainu. NOPIETNI?! Jūs, bļe, savu televizoru katru dienu kabatā nesat uz modes skatēm, vai arī tas stāv nolikts/piemontēts vienā statiskā vietā un viss, kas no tā ir nepieciešams, tomēr ir bildes kvalitāte? Šī gala argumentācija mani vienkārši pārsteidz.

5
Projektori pagaidām tiek balstīti uz inferior LCD, kas nav neko laba tehnoloģija, ja jārunā par kontrastu un melno. CRT projektori ir sen miruši.



Smadzenes deg un domas kuļas pagaidām Panasonic TC-P55VT60 vai ST60 paneļu virzienos. VT60 šodienas netošanās rezultātā ņem virsroku un maksā pāris simtus vairāk par ST60. Ja reiz jāpērk manta, kurai uzstādu mērķi kalpot vairākus gadus, ir jēga sakost zobus un sakrāt/ieguldīt tos dažus simtiņus.

Pēc CRT noteikti, ka uzreiz būtu smagi jāpierod pie tā, ka attēls netiek pirkstiem līdzi. Bet nu - ātras spēles, kurās būtu nepieciešams ļoti ātri reaģēt (platformerus un FPS) nemaz tā arī nespēlēju, līdz ar to varbūt nebūtu nemaz tik traki. Bet paredzu, ka tāpat megakaitinātu tas, ka nospiestā poga izdara darbību ar manāmu aizturi.


Rekomendācijas, pētījumi, uzdirsieni? Lūdzu! Jo vairāk, jo izglītotāks viedoklis, jo labāk!
Tas, ko vajadzētu darīt - iet uz veikaliem un testēt, kad būs sakrāta nepieciešamā summa. Bet pagaidām varu pakustināt smadzenes, nevis maciņu.

_____________
* Fofas efekts: kad apēdu 1.5 Tarēna tabletes (halucinogēns lielās devās, iekš CA aptieciņām mūžīgi trūkstošā tūbiņa), savas izdarītās darbības vizuāli piefiksēju ar manāmu aizturi. T.i., paceļot roku, to ieraudzīju paceltu krietni vēlāk. Input lag bija nepieņemams - kādas 500ms un vairāk.

Pilns sakāmais | Komentēt | Add to Memories


Comments {3}

Tepiķu Andrievs

(nav)

from: [info]mazheks
date: Jul. 30th, 2014 - 10:22
Pilns sakāmais

ja gribi patiesi melnu, tad tikai LED, jo LCD nekad neiedos tev īsti melnu

Atbildēt | Pavedinājums


Ivo

(nav)

from: [info]disfigurator
date: Jul. 30th, 2014 - 10:40
Pilns sakāmais

Emm, ja ir kaut lietotāja līmeņa skaidrība par to, kā katra tehnoloģija veido attēlu, pieņemšu, ka Tu aizmirsi O burtiņu piešaut priekšā. Citādi galīgi garām.

Atbildēt | Ļaunuma sakne


Ivo

(nav)

from: [info]disfigurator
date: Jul. 30th, 2014 - 11:13
Pilns sakāmais

Un mūžīgais arguments par plazmas elektropatēriņu: ja pieņem, ka TV vidēji rīs 300W (melns tērē mazāk par baltu - tāpat kā spuldze) un lietošu to max 8h dienā:

300W * 8h = 2,4kW/h * 30 = 72kWh/mēn * 0,1146€ par 1kW/h = ~8€/mēn = huiņa par lielisku attēlu. Un tik ilgi to kurināt nemaz nesanāks, jo darbs un dzīve.

Dators tērē vairāk.

Atbildēt