Nafig mums smārtfoni?

« previous entry | next entry »
Oct. 1st, 2012 | 03:22
Skan: Cristophe Frutuoso - Ephemereal Bliss

Kad izvēlējos savu smārtfonu, bija man prātā šādi sekojoši atlases pamatkritēriji, sarindoti apmēram pēc prioritātes:
1) 3.5mm audio štekeris un jēdzīgs skaņas čips iekšā;
2) platforma, kura atbalstītu pleijeri, kas prot skroblēt;
3) respektējams baterijas turēšanas laiks;
4) Atvērta OS - lai nav muļķīgu ierobežojumu;
5) normāla (cik nu mobilajā tā var būt) kamera;
6) navigācija.

Tagad, kad esmu kādu laiciņu padzīvojies ar aparātu, ko no šīm prioritātēm lietoju, kāda ir performance? Kādus secinājumus no tā varu izdarīt? Tad atkal var pa punktiem:

1+2 = mūzikas lietas
90+% no mobilā lietošanas laika. Čips iekš HTC Sensation tiešām izrādījās labs. Bet vai tam tik tiešām nepieciešams mobilais ar izsalkušu 1,2GHz divkodolu procesoru un lielu ekrānu? Stipri šaubos.

3 = baterija
Stipri atkarīgs no softa, kas sainstalēts un tīkla pārklājuma. Ja kaut kas nedod telefonam gulēt un fonā lieto netu - bateriju iztukšos 10h laikā un prasīs vēl. Cizika patēriņš ar aktīvām Facebook, Google+, e-pastu klientiem, u.c. aplikācijām, kurām nepieciešams nets: neizvilka dienu. Ja izvilka 24h, bija jābrīnās. Značit tā bija brīvdiena mājās. Klausījos mūziku, kura tika uzreiz arī skroblēta (pie katras dziesmas tiek nosūtīti dati par Now Playing un Recently Played - tātad, nets tirinās ik pa ~3min), aparāts neizvilka i 4h. Tad nu pa vienai no tām progām atteicos. Sāku ar Facebook, turpināju ar Google+ un mail klientiem telefonā... Un, lai papildus cīnītos ar enerģijas deficītu, atslēdzu visādas fona aplikācijas, kas nav vajadzīgas. Beigu galā ar Tasker ir salikti sinhronizēšanās laiki, kas kontrolē neta/sinhronizācijas ieslēgšanos - uz 2min/2h. Citā laikā progām nav pieejas pie neta un tas uzreiz ietaupa zināmu porciju baterijas sulas. Mūzikas skroblēšanu ar nācās ierobežot - ar Simple Last.fm Scrobbler (pašu last.fm proga nemaņā patērē datus. Simple skroblerītis patērē ~10x mazāk) skroblējas tikai pēc 25 dziesmām. Beigu galā arī izdzēsu un diseibloju mail kontus. Jo nafig īstenībā telefonā vajadzīgs mails cilvēkam, kas visu dienu atrodams pie PC? Nav vajadzīgs. Tātad, nav, ko tērēt bateriju.
Ja piesprauž pie barošanas, Tasker visus neta ierobežojumus atceļ.

4 = OS
Jā, jauki. Instalē ko gribi, rūto, ja gribi. Pagaidām negribu. Tāpēc īstu lomu tas nespēlē.

5 = kamera
Lieliska īstenībā. Labos gaismas apstākļos iespējams taisīt zolīdus ziepīšuzņēmumus. Forši. Noder fotodokumentēšanai vai kādam fotopierakstam

6. Navigācija
Hmmm, 2% no visa telefona darbošanās laika? Turklāt TOMTOM jau tāpat neaizstāt ar telefonu un nav arī vajadzīgs. Īsam ieskatam kartē un navigācijai, ejot kājām - super. Bet īstenībā - šī ir varbūt viena no lietām, kuras dēļ vajadzīgs smārtfons.


Apskatot augstāk saskricelēto - kā dēļ tad es baroju to izsalkušo procesoru un ekrānu? Vai mūzikas atskaņošanai, laika ziņu iečekošanai, retai interneta pastaigai, zvanīšanai, SMS, mail un retas spēlītes dēļ nepieciešami 1,2GHz Dual core? Protams, ka nē. Vai tam nepieciešams 4.3" ekrāns? Nē, loģiski. Izskatās, ka šim visam pietiek ar HTC Desire C - 600 MHz CPU un 3.5" bakstāmo ekrāniņu. Ja vien baterija tam būtu ar lielāku ietilpību. Tātad, ko man īstenībā vajadzētu?

Īstenībā tas būtu CPU: 600-max 1GHz; ekrāns: 3"-max 4", uz mūziku orientēts telefoniņš, kas pirmkārt būvēts audiofīliem (ar plašām Media Library opcijām un pilnīgu sinhronizāciju ar desktop pleijeriem), otrkārt - ar Android OS. Otrs akcents būtu likts uz baterijas veiktspēju. Jo nu, nafig man īstenībā nepieciešams tik liels displejs un 1,2GHz CPU (kam, pie velna, tāda jauda nepiciešama?), kas bateriju ēd dzīvu?


Beigās dažas progas, kuras lietoju:
- IMDb;
- draugiem.lv
- A Perfect Cup Of Tea;
- PowerAmp + Simple Last.lm Scrobbler;
- MortPlayer Audio Books;
- X-Plore (lielisks failu menedžeris);
- Catch (lieliska piezīmju aplikācija, kas sinhronizējas mākoņos);
- Opera Mobile;
- eBay;
- Goodreads;
- The Photographers Ephemeris;
- last.fm - lai sinhronizē pasākumus ar kalendāru - forša fīča, noderīga.

Apskatot šīs, vēl jo vairāk jāsecina, ka HTC Sensation manām vajadzībām ir par ēdelīgu. Tātad, joprojām gaidu ideālo smārtfonu, kas būtu būvēts ar audiofīlu prātā, kurš vēlētos kārtīgu audio menedžēšanu, sinhronizēšanu ar PC + labu baterijas performanci. HTC Sensation tam tā kā atbilst, bet tik liels ekrāns un 1,2GHz DC CPU ir overkill.
 
Tags: ,

Pilns sakāmais | Komentēt | Add to Memories


Comments {2}

osinsh

(nav)

from: [info]osinsh
date: Oct. 1st, 2012 - 05:59
Pilns sakāmais

kad mans pleijeris nomira, es ar iemēģināju savu HTC [legend]. izrādījās, ka nav ne vainas un par vienu ierīci mazāk kabatā.

Atbildēt | Pavedinājums


Ivo

(nav)

from: [info]disfigurator
date: Oct. 2nd, 2012 - 08:50
Pilns sakāmais

Tieši tāpēc jau interesē telefons ar ok mūziku, kas nebūtu ar milzīgu apetīti apveltītu ekrānu un CPU - mazāk dzelžu kabatā.

Atbildēt | Ļaunuma sakne