Vegānpārdomas
Sorry not sorry
Gaļa un vēzis 
11.-Aug-2016 07:14 pm
Zarnu vēzis ir otrais izplatītākais vēzis pēc plaušu vēža, bet zarnu vēža izplatība dažādos pasaules reģionos dramatiski atšķirās, piemēram Āfrikā zarnu vēzis ir 50 reižu mazāk sastopams, nekā ASV. Izrādās, gaļas patērēšana uzturā ir stipri saistīta ar zarnu vēža risku:

http://nutritionfacts.org/video/solving-a-colon-cancer-mystery/

Tas būtībā nav nekas jauns, jau pagājšgad WHO (World Health Organisation) apkopoja 800 pētījumus par šo tēmu un atzina, ka gaļa, sevišķi pārstrādāta gaļa un sarkanā gaļa, ir kancerogēna. Apparently, 50g gaļas patērēšana uzturā katru dienu palielina zarnu vēža risku par 18%. Sarkanā gaļa palielina arī citu vēžu risku, piemēram prostatas.

http://www.cancer.org/cancer/news/world-health-organization-says-processed-meat-causes-cancer

Interesanti, ka pie vainas nav tikai gaļa, bet gan dzīvnieku produkti kā tādi, tai skaitā olas un piena produkti. Pētījums sekoja 130000 cilvēku veselībai un diētai 30 gadus un atklāja, ka cilvēkiem, kas ieguva olbaltumvielas no dzīvnieku produktiem bija daudz lielāks risks saslimt (sevišķi ar sirds slimībām) un nomirt, nekā cilvēkiem, kas olbaltumvielas ieguva no augu valsts produktiem, jeb veģetārieši un vegāni ir veselīgāki un dzīvo ilgāk par gaļēdājiem.

http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/vegan-meat-life-expectancy-eggs-dairy-research-a7168036.html
Comments 
12.-Aug-2016 02:51 pm
Par piesārņojuma korelāciju ar vēzi neesmu pētījusi, vari iedot references? Arī par eskimosiem un aleotiem, vai tu zini cik ilgi vidēji dzīvo šie eskimosi? Cik es zinu, augstākā vēža prevalence ir Dānijā un citās Ziemeļeiropas valstīs: http://www.wcrf.org/int/cancer-facts-figures/data-cancer-frequency-country

Vari salīdzināt ar karti par gaļas patēriņu: http://chartsbin.com/view/12730
Un piena patēriņu: http://chartsbin.com/view/1491
Krūts vēža incidenci: http://chartsbin.com/view/yq6

Zinu tikai to, ka tā dzīvnieku produktu diēta, ko eskimosi piekopj, viņiem izraisa sirds slimības, tai skaitā arterosklerozi un sirds triekas, gluži tāpat kā rietumniekiem, kas ēd burgerus, jo cilvēka organisms ir primāta organisms ar primāta gremošanas sistēmu, tā kā mums ir paredzēts pārsvarā ēst augu valsts produktus (sevišķi augļus), tad mēs vienkārši netiekam galā ar to holesterīna daudzumu, ko dzenam iekšā ar gaļām:

http://nutritionfacts.org/video/omega-3s-and-the-eskimo-fish-tale/

Vēl es gribēju piebilst, ka protams, ka piesārņojums un dzīvesveids, tai skaitā smēķēšana, alkohola patērēšana un stresa līmenis ietekmē veselību, gluži tāpat kā diēta, bet ja izskatot simtiem neatkarīgu pētījumu ir pamats atzīt, ka gaļa ir 1. grupas kancerogēns, tad tādu faktu nevar atspēkot ar spekulācijām par piesārņojumu kā galveno vēža izraisītāju.
This page was loaded Maijs 18. 2024, 7:19 am GMT.