brookings - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
brookings

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Jan. 14th, 2021|08:22 pm

chaj
Ņemot vērā to, ka Latvijā kaut-kāda nebūt mirstība ar covid/no covid parādījās tikai gada beigās ir skaidrs, ka 2020.gadā mirstība neatšķirsies no iepriekšējiem gadiem. (Ceru, ka arī 2021.gadā nekas būtiski nepieaugs). Aprēķins uz gadu ir pārāk rupjš uz doto brīdi.

Tādēļ lietderīgāk skatīties tendenci ikmēneša vai iknedēļas mirstībai. Un te pat nebūs lielas starpības - skatīties t.s."excess mortality" vai vienkārši 2020.g. salīdzināt ar vidējo par iepriekšējiem gadiem. "Excess mortality" tik vien kā procentuāli parāda, par cik tad ir vairāk/mazāk nekā iepriekšējos gadus. Interesantas ir tendences.

Manā atsaucē, savukārt, ir ne tikai Latvija ar saviem maz gadījumiem un tikai neseno covid pieaugumu, bet arī citas valstis. Kur labi redzams, ka pandēmijai ir ietekme uz mirstību. Mirstības pieagumu nedala pēc iemesliem - ir viss kopā ar/no covid, hroniskās slimības, iekavētā veselības aprūpe u t.t.

Atgriežoties pie Latvijas. Ja pastāv hipotēze, ka pavasarī noteiktie ierobežojumi noveduši pie lielākas mirstības citu, ne-covid iemeslu dēļ, tad te būs redzams, ka nav gan. (Manis skatītie dati - kritusies mirstība no CSN, what a surprise! Kopēja mirstība arī pirmo pusgadu bija zemāka). Un, sākot no oktobra-novembra mirstība sāk pieaugt. Straujāk nekā citus gadus.
link Read Comments

Reply:
From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message: