Božena Chodunska

Post a comment

Tā nu 'viš i...

Name
Božena Chodunska

Kāpēc man patīk somi 2

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Kā jau minēju, man patīk somi, ja vien par kūlas ugunsgrēku vai pūci skurstenī var sacīt "patīk". Gari un emocionāli par somiem.
Jau pirmāk sacīju, ka pašā mūsu pirmajā tikšanās reizē daiļā Somzeme un tās neizdibināmie ļaudis iekrita cīši kā oglīte sirdī.
Kā var aizmirst vietējo traktoristu, ģērbušos adidas treniņtērpā ar lampasiem, kurš Lammi apgabala kaučkāda vietējā mazizmēra ciema autobusa pieturā uzrunāja mani, rādīja uz manām krūtīm, ar žestiem stipri pārspīlējot izmēru un formu (neglaimošu sev, tie nav un nebija nekādi Astrahaņas arbūzi) pie tam mīlīgi buldurēdams savā dialektā (dialektus saucot "murre"), kamēr zviedru izcelsmes kolēģis viņam paskaidroja, ka es nesaprotu neviena vārda! Tad viņš atmeta ar roku un aizgāja.
Vēlāk karma mani dāsni apgādāja ar somu izcelsmes pacientiem, domāju, ka vismaz pusei somu diasporas dievzemītē bija manas vizītkartes.
Es jau nepateicu, ka Božena ir mans literārais pseidonīms. Mans īstais vārds tīras sagadīšanās dēļ ir Helle Nurminena, tāpēc daudzi Somzemes dēli un meitas zvanot uz manu darba tālruni tūliņ gribēja runāt dzimtajā mēlē, domādami ka pie aparātiem ir tīrs somu sievišķis.
Pārdot savu Produktu somam nav gluži kā krāniņus uz sienām zīmēt. Tu sūti viņam savu izvērsto Produkta piedāvājumu, smalki apraksti visus Produkta labumus. Viņš neatbild divas nedēļas vai mēnesi, tad prasa atlaidi. Vēl pēc mēneša tavs soms atraksta tikai vienu teikumu "It's still expensive, bu I'll take it!" Pārdots.
Somi ir dikti precīzi ļaudis, es nodomāju. Kad vienam pacientam zādzības gadījumā gāja zudībā svarīgie papīri, viņš man tūdaļ atrakstīja, kā viss noticis - zagļi bija iekāpuši pa logu "while I was sleeping upstairs with my wife". Gadījumam, ja es nodomāt sazinkotādu.
Manas karjeras laikā mani somu pacienti dāsni precēja vietājās latvju un krievu zeltenes. Iespējams, ka dažas palika arī neprecētas.
Somi ir dikti piesardzīgi, es nospriedu, pēc tam, kad viens somu kungs vidējos gados, sauksim viņu par Jussi, deva man prātīgu padomu mīlas lietās.
Jussi bija itin parasts somu džentlmenis, ar mazu, gaišu neizteiksmīgu ūsiņu, taču acīmredzot viņam piemita kāds neatvairāms šarms, jo kā stāstīja zinātāji, katrā ostā viņam bija sava brūte. Tautībai neesot bijusi nozīme. Pie alus kausa Jussi kļuva atklāts un deva augstāk pieminēto padomu: "Dear Božena, if you want to keep your marriage safe you should never show what you have learned outside. Once I did something new and my wife Kirsi exclaimed - Jussi, you never did it before!"
Dārgo lasītāj, klausi arī tu Jussi padomam, un viss būs labi.
From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs IP addresses of anonymous posters.
Powered by Sviesta Ciba