BoRdo -

About  

Previous Entry Feb. 23rd, 2010 @ 10:05 am Next Entry

Hmm ļoti pat iepatikās šis rakstiņš. KLIK

Tik tākā neesmu nekāds tur ekonomists sāku domāt vai analīze par situāciju ir pareizi aprakstīta un vai ieteikumi atbilst patiesībai... Ehhh.

(Tell`me)
From:[info]scoux
Date: February 23rd, 2010 - 11:19 am
(Link)
Ar interesi izlasīju visu rakstu. Samuhļījis informāciju un faktus krustām šķērsām, bet nu galvenā ideja pareiza vien ir. Un jā, piekrītu, ka Latvija ir muļķu zeme un pohuj viņai ir par tiem parastajiem iedzīvotājiem.
[User Picture Icon]
From:[info]black_data
Date: February 23rd, 2010 - 11:25 am
(Link)
Pļeģ, kas par palagu. Pie fakta, ka Vācijā dzima fašisms man apnika.

Pamattēzei, ka uzņēmējdarbība ir risks, un garantijas tur nevar būt, neņemos nepiekrist. Konkrēti Latviju salīdzināt ar Īslandi gan neņemos.
From:[info]scoux
Date: February 23rd, 2010 - 11:35 am
(Link)
"uzņēmējdarbība ir risks, un garantijas tur nevar būt"

Pieņem faktu, ka tavs lielākais debitors bankrotē, kurš ir tev parādā 100 000 LVL. Sākās šim debitoram maksātnespēja un bankrota procedūras rezultātā labākajā gadījumā tu atgūsti tikai 30% no šīs naudas. Otrā pusē Tev ir kreditori - piegādātāji, bankas un līzingi, kuri gaida no Tevis naudu. Tā kā tas, kurš tev maksāja naudu ir bankrotējis, un tos 30% tu atgūsi tikai pēc gada labākajā gadījumā, bankām un citiem kreditoriem tas neinteresē. Un tā tu nonāc pats uz maksātnespējas sliekšņa.

Tā kā, garantijas nav nekam, ko tu dari. Pārliecība, veiksme un panākumi nedod nekādas garantijas, ka viss ir labi un jauki.
[User Picture Icon]
From:[info]black_data
Date: February 23rd, 2010 - 11:46 am
(Link)
Īsti nesapratu, ko atšķirīgu tu ar šo piemēru gribēji ilustrēt?
[User Picture Icon]
From:[info]bordo
Date: February 23rd, 2010 - 12:12 pm
(Link)
Šķiet galvenais uzsvars ir uz to, ka tev parādā ir x skaits ar tautiešiem un tu pats esi parādā y citiem tautiešiem. galu galā, ja viens no x tautiešiem tev parādu neatdod tad tev ir liela pakaļa dēļ y tautiešiem kuriem neinteresē, ka x tev neatdod piķi. Rezultātā viena bankrota dēļ aiziet ķēdes reakcija ar bankrotiem. Tas savukārt noved pie latvijas situācijas.
[User Picture Icon]
From:[info]bordo
Date: February 23rd, 2010 - 12:12 pm
(Link)
tas viss pie noteikuma, ka es pareizi esmu sapratis komentāru no scoux!
[User Picture Icon]
From:[info]black_data
Date: February 23rd, 2010 - 12:25 pm
(Link)
Nu bet ja tu kādam ļaudim aizdod naudu, tas neizbēgami ir risks, ar ko jārēķinās. Kur te pretruna?
From:[info]scoux
Date: February 23rd, 2010 - 01:06 pm
(Link)
tur jau tā lieta, ka neiet runa par aizdošanu, bet par pirkšanu un pārdošanu. Uzņēmējdarbībā vispār reti ir sastopami tādi gadījumi (un tie ir ļooooti neefektīvi), kad Tev ir brīvi lieki naudas līdzekļi, kurus Tu vari uzreiz samaksāt kreditoram nesaņemot naudu pretī par savu realizēto preci/produktu. Tāpēc ir tās visas kredītlīniju padarīšanas ar bankām, līgumi par 15 dienu samaksu utt utt. Ne velti saka, ka uzņēmumam var piederēt tikai apmēram 5-10 % no visas bilances kopsummas, jo viss pārējais ir naudas kustības rezultātā dabūts/uzpūsts burbulis.

Shēma, lai saprastu ->

Man ir pieci lati. Es aizeju pie bordo un saku - davai, pārdod man mašīnu par 500 latiem un es tev 15 dienu laikā ieskaitīšu naudu. Viņš saka - ok. Es tagad šo mašīnu dabūjis eju pie Mazheka un viņam pārdodu šo pašu mašīnu par 505 Latiem ar norunu, ka viņš šo mašīnu ņem Līzingā un Līzings man samaksā pēc 10 dienām 505 Ls un es esmu laimīgs + Bordo varu atdot viņa 500 Latiņus. Šo desmit dienu laikā, kamēr man bija šī mašīna, mana uzņēmuma vērtība tik un tā palika 5 ls vērtībā, jo bija aktīvs par 500 Ls un 5 Ls nauda kasē + parāds bordo -500 Ls, kas kopsummā dod tīro atlikumu 5 Ls. Jā, tad kad ir darījums noticis un esmu mašīnu pārdevis mazhekam, tad var teikt, ka esmu kļuvis par 5 ls bagātāks, bet kas būtu, ja mazheka vietā būtu vēl kāds cits starpnieks, kurš tā pat kā es no Bordo paņemtu uz nosacījumu - pēc 15 dienām, bet pēkšņi atnāk katastrofa un plūdu laikā to mašīnu aprok zem dubļiem un viņa vispār vairs nav lietojama? Tam kam esmu pārdevis nevar man atdot naudu, tātad, es nevaru atdot naudu Bordo. Tātad, esmu finansiālās grūtībās.
[User Picture Icon]
From:[info]black_data
Date: February 23rd, 2010 - 01:10 pm
(Link)
Izlasīju pirmo rindkopu, un joprojām nesaprotu kur ir pretruna? Uzņēmējdarbība ir? Riski viņā ir? So?
From:[info]scoux
Date: February 23rd, 2010 - 01:16 pm
(Link)
Aizdošana vienmēr ir risks - tas ir tiesa, ko tu apgalvoji. Bet es centos pierādīt, ka uzņēmējdarbība ir tieši tāds pats risks, kā naudas aizdošana, pat vēl lielāks, ja iedziļinās sīkumos.
[User Picture Icon]
From:[info]black_data
Date: February 23rd, 2010 - 01:26 pm
(Link)
Nu jā... sevi jau laikam es necitēšu.
(Tell`me)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba