« previous entry | next entry »
Mar. 25th, 2021 | 10:36 am

mans vienīgais iebildums push-upiem ir, ka cilvēki nesaprot, ka labai ķermeņa funkcionēšanai ir vajadzīgs ne tikai spēks bet arī mobilitāte. pārkačājot plecus un muguras augšdaļu, var zust mugurkaula krūšu daļas skriemeļu mobilitāte, to bieži var redzēt vīriešiem. daudzi nezina, ka ribu daļā ir lielākās mobilitātes iespējas visa mugurkaulā, vai nezina, ka viņu lāpstiņas ir piestiprinātas ar locītavām un var kustēties atsevišķi, kā spārni, un kā darbojas plecu locītavas, vai kā krūšu kauls var vadīt kustību.

šī pati problēma ir arī sievietēm, kurām biežāk mobilitātes zudumu šajā vietā izraisa priekšstats, ka mugurai ir "jābūt taisnai" - un tas tiek panākts ar stihisku plecu vilkšanu atpakaļ, kurai neapzināti seko kakla stiepšana uz priekšu. tas viss bieži notiek automātiski, šī plecu atpakaļvilkšanas kustība sevī ir iedzīta ar pašnosodījumu. tas var izraisīt lielas problēmas ar kakla muskuļiem un skriemeļiem, milzīgu kakla sensitivitāti, ļoti ātru nogurumu. ja vienā vietā zūd mobilitāte, citas to kompensē.

ejot jogā, jau parasti viss ir ok, tur strādā ar visa mugurkaula un īpaši plecu mobilitāti. nu tur arī ir savas problēmas, protams, jo mobilitāte nenozīmē "stiepšanos", bet daudzi uzskata, ka joga ir stiepšanās. joga nav stiepšanās. un par stiepšanās vajadzību vēl arī varētu diskutēt, jo īpaši sievietēm, kurām bieži vērojama locītavu hipermobilitāte, līdz ar to krutie stiepšanās rezultāti nebūt nenozīmē, ka tiek labi izstiepti lielie muskuļi, kuros uzkrājas spriedze, bet tikai pārstieptas locītavas. manuprāt tāda plika stiepšanās ir vajadzīga tikai pēc lielām slodzēm kur stipri tiek noslogoti kādi no muskuļiem vienā šķiedras virzienā, (nu piem skriešana, 200 pietupieni, utt.) un tad "stiepšanās" varētu būt kaut kas, kas palīdz spriedzi un pampumu izlīdzināt arī citos šķiedras virzienos. bet par visiem tiem aminoskābju procesiem es patiesībā neko daudz nezinu.

Link | Leave a comment | Add to Memories


Comments {4}

cits laiks

(no subject)

from: [info]siltavieta
date: Mar. 25th, 2021 - 01:44 pm
Link

o jā, pilnīgi piekrītu par stiepšanos. tāpēc ar aizdomām skatos uz katru pasniedzēju, kurš iesildīšanos nodarbībai sāk ar stiepšanās vingrinājumiem, kas nav nafig sākumā nav vajadzīgi, varbūt tikai beigās, ja tiešām bijusi nopietna fiziska slodze. bet ļoti daudziem ir aplama izpratne par stiepšanās jēgu un nepieciešamību.

Reply | Thread


bodyshop

(no subject)

from: [info]bodyshop
date: Mar. 25th, 2021 - 11:53 pm
Link

jā, tā var vispār dabūt mikroplīsumus

Reply | Parent


daina_t

(no subject)

from: [info]daina_t
date: Mar. 26th, 2021 - 11:44 pm
Link

interesanti. ļoti maz zinu par teoriju, bet praksē pie gūžas u.c. sāpēm, kas man sākas no ilgas un sliktas sēdēšanas, man vislabāk palīdz stiepšanās vingrojumi. es gan parasti cenšos arī kādus citus vingrojumus no savu fizioterapeitu repertuāra paķert klāt, bet sajūtu līmenī liekas, ka visvairāk nostrādā tieši tā "stiepšanās".

Reply | Thread


bodyshop

(no subject)

from: [info]bodyshop
date: Mar. 27th, 2021 - 01:26 pm
Link

tā var būt! sēdēšana var būt arī ļoti liela slodze kaut kādu muskuļu grupu saspiešanai/ noslogošanai vienā virzienā.

sev esmu pamanījusi, ka pēc sēdēšanām/ lidmašīnām vislabāk palīdz 3D atjaunošanas kustības, nu tipa rotācijas, kas nodarbina šķiedru citā virzienā, ļauj muskulim un fascijai atslābt... "twisting" arī manuprāt nav "stiepšanās"!

Reply | Parent