bljanna

pirmie nospiedumi

Aug. 21., 2017 | 12:57 pm
No:: bljanna

Es jau trīs dienas mēģinu ko uzrakstīt un nekādīgi nesanāk. Nedēļa, kopš aizdošanās prom, bet visa kā un, pirmkārt, jau neskaidrības par tieši visu, ir bijis tik daudz, ka nesaprotu, ar ko sākt. Nedēļas laikā sabiju Dekalbā - mazā Ilinoisas pilsētelē, ko ieskauj nebeidzami ASV subsidēti kukurūzas lauki un kur atrodas Northern Illinois University, un kur mums bija orientēšanās nedēļa, drusku Čikāgā (ļoooti iespaidīgi), un tagad esmu apmetusies pagaidu mājās Grospointā (gandrīz) Sentklēras ezera krastā, kas ir apm. 12 jūdzes no Detroitas.
Dekalba bija pirmā vieta, kas apstiprināja dažnedažādus manus stereotipus par Ameriku. Galvenā iela ir nosēta ar ātrās ēdināšanas iestādēm - Pizza Hut, McDoanlds, Burger King utt. - you name it. Bet laikam vēl vairāk par šīm vietām man piedūra iestādījums "The Fatty", kas ir akurāti tāda kafejnīca, kā rāda filmās - tur pasniedz burgerus, frī un ceptas olas ar speķi, galdi ir klāti ar rūtainiem galdautiem un kafiju viesmīles atnāk papildināt turpat pie galda. Savukārt, "Molly's place" ir krogs/ēstuve, kas iecienīts undergraduate vidū - mēs tur gājām, šķiet, katru vakaru no četrām dienām, ko pavadījām Dekalbā, jo diži daudz iespēju tur nav. Pēdējā vakarā mēs tur pamatīgi pielējāmies - un kā gan lai nepielejas, ja tajā vakarā rumkolas un džintonikus meta pakaļ pa 2 dolāriem. Tas bija arī vakars ar dirty dancing un love in the air. Mazpilsētu amerikāņu jaunieši arīdzan apstiprināja visas manas gaidas - meitenes ir maķenīt par blondu un maķenīt par vulgāru, dzert nemāk, un čaļi visās savās izpausmēs arī mazliet par daudz līdzīgi Homēram Simpsonam.
Savukārt, Grospointa.... O, Grospointa! Jums vajadzētu to redzēt. American dream ar pārāk gludiem mauriņiem, krokotām karogu lentēm un rūķiem. Šeit perfekcija valda it visā. Mietpilsonība un puritānisms all over the place. Ģimenei, pie kuras šobrīd mitinos, reiz nācās iet uz tiesu, kas varēja beigties ar 30 dienām Detroitas ķurķītī, jo kaimiņiene bija izsaukusi policiju par to, ka viņu suņi pārāk skaļi rējuši. Jā, jā, šis ir viens no tiem likumiem, kas nav mainīts 40 gadus. Nekad nebiju redzējusi perfektākus mauriņus kā šeit. Kā teica paziņa "Lawns are big thing here". Par saulē mazliet padegušu mauriņu pašvaldība var uzlikt sodu. Jo nesmuki taču. Tāpēc 99% iedzīvotāju mauriņu apstrādā ar pesticīdiem. Ja pesticīdi smidzināti nesen, mauriņā iedur karodziņu ar attiecīgu brīdinājumu, lai tur nelaiž ēst zāli suņus un kaķus. Tā, lūk. Zaļš un perfekts mauriņš ir mūsu viss.
Detroita pagaidām man vēl sveša, neko nezinu par Downtown, kas ir Detroitas centrs. Piektdien izbraukājām lielakos graustu rajonus - es pirms tam pat nebiju aptvērusi, cik tie ir milzīgi. Agrāk arī viena no galvenajām Halloween izklaidēm esot bijusi graustu dedzināšana - nabadzīgie dedzina graustus, bet bagātnieki speciāli, lai vēroti šo "uguns šovu", uz to nakti īrē viesnīcu augšējo stāvu numuriņus. Detroita un tās apkārtne noteikti ir kontrastu pilsēta, jo dažas ielas tālāk aiz graustiem ir "Indian Village", kas 30.gados bijis bagātnieku rajons, un arī tagad tur dzīvo turīgi ļaudis, tai skaitā pilsētas mērs un Kid Rock, kā arī dažādi mākslinieki. Atradu tirgu ar svaigiem dārzeņiem (lielākā daļa, protams, ir no Monsanto sēklas), zinu, kur gatavo labākās ribiņas Detroitā - tā pie reizes ir arī viena no populārākajām jazz vietām. Man nav pavecies ar to, ka šī ir pārākā automašīnu pilsēta, šeit ir viena no sliktākajām sabiedriskā transporta sistēmām, un to ļoti jūt. Par iedzīvotājiem runājot: "roughly 47 percent of adults in Detroit, Michigan — 200,000 total — are “functionally illiterate,” meaning they have trouble with reading, speaking, writing and computational skills", noziedzība ir viena no augstākajām valstī, rasu nesaskaņas arvien aktuālas, jo graustu iemītnieki un iliterāti lielākoties ir melnie, turīgie baltie izspiež no pilsētas melnādainos, lai gan viņu procentuāli ir stipri, stipri vairāk.

Vai man ir kultūršoks? Jā, protams. Nav viegli pierast pie amerikāņu smaidīšanas un small talk, ko es nevaru ciest ar visu savu būtību. Šīs nedēļas laiā biežāk dzirdētā frāze "I love your hair", ko man, pa pusei skūtai būtnei, saka cilvēki veikalos, medicīnas personāls universitātes veselības centrā utt. Tagad es arī zinu, ka pilnīgi noteikti izskatos pēc "Estearn European", toties akcents man esot Americanish.

Turpinājums sekos.

Link | view all comments


Reply

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: