Prof. Biezpientaures pētījumu centrs -

14. Maijs 2011

10:38

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Ar digitālo foto ir tāds āķis - pāris stundās cilvēks uzņem simts+ kadrus, vakarā ieliek tos tīklā un izsūta linku pasākuma dalībniekiem. Viss ir kārtībā, tas ir labāk nekā neviena bilde, bet nianse ir sekojoša - redaktora funkcija (bilžu atlasīšanas nozīmē) tiek pārnesta no paša fotogrāfa uz skatītāju, kuram būtu jāredz līdz 10 bildēm. Tiesa, jau kopš laikiem pirms fotogrāfija aizgāja ciparos, ir zināms arī, ka lielākā daļa fotogrāfu (ieskaitot labos) paši ir viduvēji vai draņķīgi redaktori. Tāpēc izdevumi algo cilvēkus, kas no bilžu masas atlasa dažas, kas tiek publicētas. Šādā ziņā amatieriem ir jābūt savā ziņā vispusīgākiem par profiņiem; no otras puses, profiem ir jāattīsta prasmes kas vidējam amatierim reti ir nepieciešamas.

Paskatieties "mobilo reportieru" vai portālu ziņas pavadošās bildes - ļoti bieži bildes nevis papildina vēstījumu, bet dublē viena otru, nenozīmīgi mainot vienīgi attālumu vai leņķi.

(4 raksta | ir doma)

Comments:

[User Picture]
From:[info]scope
Date:14. Maijs 2011 - 11:18
(Link)
Starp citu, visprātīgāk ir ļaut bildēm kādu laiku nostāvēties un tad, ar skaidru galvu, pašam izdzēst visu drazu. Kāds fotogrāfs minēja, ka tam labi noder garie ziemas vakari, kas ļauj sakārtot savu arhīvu.

Bet jā, reportāžai tas īsti neder.

Par mobilajiem reportieriem vispār negribas runāt(atskaitot ļoti ļoti retus gadījumus, kad tur bildes ieliek kāds fotogrāfs, piemēram, manuprāt laba reportāža http://www.tvnet.lv/zinas/mobilais_reportieris/374737-rumbula_deg_riepu_angars ).
Tur, kā izskatās, galvenais ir cīnīties par balvām, nevis pasniegt kvalitatīvu materiālu.
(Reply to this) (Thread)
[User Picture]
From:[info]scope
Date:14. Maijs 2011 - 11:20
(Link)
P.S. jāskatās bildes, kas zem tab'a "Galerija" :)
(Reply to this) (Parent)
From:[info]biezpientaure
Date:14. Maijs 2011 - 13:28
(Link)
16(!!!) bildes no degoša riepu angāra, reizēm pučam trešās pasaules valstī velta tikpat. Un tas nāk no LETAs! bet nu labāk par vairumu mobrepu un te mēs nonākam pie galvenā - reportāžas bildes ir kā stāsts (kas tur daļēji ir novērojams), nevis viena kadra variācijas. Es domāju, ka ir jāspēj arī sarunā būt lakoniskam un precīzam, lai spētu uztaisīt labu reportāžu. Un tas nemaz nav tik viegli. Līdzīgi, man šķiet, ir ar kino - ir cilvēki kuri ikdienišķu notiku spēj izstāstīt tā, ka visi sēž un klausās atplestām mutem; vai pretēji - cilvēks ir redzējis, teiksim, čeldobreku no Marsa, bet stāsta tā, itkā redzējis Jurku no blakusmājas.
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]scope
Date:14. Maijs 2011 - 14:23
(Link)
Un te mēs atkal nonākam pie bildredaktora nepieciešamības :)

Par LETu, kā jau teicu, licis fotogrāfs(tā nu sanācis, ka strādā LETā).
(Reply to this) (Parent)