Pilnmēness nogurdinātie - Starp citu, #1

About Starp citu, #1

Previous Entry Starp citu, #113. Nov 2013 @ 08:24 Next Entry
Хорошо там, где нас нет, kā savulaik teica Žvaņeckis. Citiem vārdiem, Maskava man diezgan iepatikās. Tiesa gan, biju tur tikai 3 nepilnas dienas -- caveat emptor.

Salīdzinot ar tēlu, ko tiražē masu mēdiji (un kas līdz šim man bija vienīgais info avots par Krieviju), aizbraucot sajutos kā rednecks, kurš gaidījis pa ielām lāčus staigājam un tagad nervozi pīpē Starbuckos, nesaprotot, kur nonācis. Jo Maskavas Starbuckos, tāpat kā visur citur Maskavā, pīpēšanas zonas ir katrā kafejnīcā, parasti sadalītas uz pusēm. Personāla sveiciens, tev ienākot, būs ātrs: курящее не курящее?

Maskavieši manā īsajā pieredzē izrādījās ātri (as in "busy"), bet ļoti pieklājīgi un laipni ļaudis. Sajūta pilsētā vispār bija ļoti komfortabla un patīkama, iespējams tāpēc, ka apkārt visi izskatījās daudz laipnāki nekā cilvēki uz ielām Rīgā. Zināmā mērā to apliecināja fakts, ka, kad aizskatījies paklupu nu notesos pilnā augumā uz ietves, man tūliņ no abām pusēm teidzās palīgā divi tuvākie garāmejošie, palīdzēja piecelties un apvaicājās, vai viss kārtībā.

Tā kā man reizes trīs prasīja ceļu, arī tur tiek pievērsta uzmanība pieklājīgai sarunas formai, no sērijas "будете любезны, не подскажете ли?", pie tam, tas attiecas gan uz ~50 gadīgu maskavieti, kura tur esot dzīvojusi vienmēr (bet redz, mazu ieliņu vēstniecību rajonā nezina), gan uz aziātiska paskata sportisku jaunieti, kurš gribēja zināt, kur tuvākā metro pietura.

Otrā puse tam izskatījās tāda, ka maskavieši arī sagaida līdzīgu pieklājību pretī un ja tādas nav, momentā aizverās ciet. Un ka tas varētu būt tas iemesls, kāpēc cilvēki varētu uzskatīt, ka veikalos apkalpošana ir padomiska. Tādu īsti padomisku "što nado?" apkalpošanu īsti nesastapu pat piemetro mikrogadjušņikā. Bet uz galvas sev kāpt pārdevēji neļauj nekur -- viņi ir laipni, bet ja neesi laipns pretī vai dirsies, simboliski dabūsi bietē, tā teikt, no "cuz' i'm not your slave, that's why" sērijas.

Tāpat automašīnas, no kurām maskavieši, lai arī brauc ar ko pagadās, visvairāk iecienījuši Mercedes Benz C klasi, izturas kopumā ļoti pieklājīgi, vismaz centrā. Neviens virsū nebrauks un nepīpinās. Slavenās migalkas, ar kurām pārvietojoties deklasētie miljonāri, redzēju tikai vienreiz, policijas pavadībā un tā, kā tas bija pie Kremļa, varētu domāt, ka tas bija tiešām kāds oficiozs.

Toties parkojas viņi как звери. Šī ir tipiska aina uzreiz ārā no maģistrālās ielas. Jā, visas foto redzamās mašīnas, ieskaitot m388ya ir noparkotas, tas nav noķerts mirklis sastrēgumā:



Parkojas krustojumos, parkojas strīpām pie dzeltenām līnijām, parkojas gājēju joslā, stāv uz tramvaja sliedēm... cenšas netraucēt citiem, bet pārējie parkošanās noteikumi ir imagināri.

(ir doma)
[User Picture Icon]
From:[info]dooora
Date: 14. Novembris 2013 - 10:09
(Link)
šorīt pārlasīju vēlreiz, autōr - dodiet vēl ;)

vai ar vellapēdu kas noskaidrojās? es varētu pārvirzīt jautājumu pulka zinošākam jaunietim par mani.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 14. Novembris 2013 - 12:47
(Link)
nu, nē... komentāru tā arī, kā redzams nav.
tik vien, cik pa šo laiku aprunājos ar kādu veloentuziastu, kurš man teica pofig par riteni, galvenais lai rumbā ieliek auto gultņus.
(ir doma)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba