Uz nesatikšanos

Melnais Baisulis


16. Jūlijs 2013

Kapi @ 22:06

Tags: ,

Šodien bijām ikvasaras kapu izbraukumā. Vieni ir Jaunciema, otri ir Juglas kapi. Viens stāsts varētu būt par to, kā kapos vienmēr nāk domas par to, cik viss īstenībā ir nesvarīgs un ka beigās mēs visi nonāksim bedrē. Taču es izvēlos jums pastāstīt otru stāstu. Par rudu kaķi Juglas kapos. Ieejot pa vārtiņiem kapsētā pie ieejas sēž ruds kaķis. Kaķim pūžņo acis, mamma saka, ka viņš jau sen tāds, jau no pagājušā gada. Esot apēdis bulciņas gabalu, acīmredzot tik izsalcis. Gājām tālāk, jo kaķis nenāca klāt – laikam esot paēdis. Kad kapi bija apkopti, nācām atpakaļ, bet rudo vairs neredzējām. Bija dīvaina sajūta, gandrīz vai atvieglojums, it kā esi atbrīvots no atbildības parūpēties par nabaga radību. Instinktīvas egoisma jūtas, kuras vēlāk, jau apdomājoties, nomāc žēlums. Līdzcietība un vienaldzība pretīgi balansē. Es neredzu sevi braucam uz Juglu, lai palīdzētu kaķim, nav man iekšā pašam uzņemties glābšanas misiju – nevēlos liekuļot, tā es jūtos. Bet glābt vajag! Manuprāt, zvanīt patversmei ir diezgan bezjēdzīgi – it kā kāds baigi tur dosies meklēt vienu kaķi. Gan jau viņiem katru dienu ir tādas situācijas. Šeit stāsts beidzas. Ko lai iesāk?
 

Comments

 
[User Picture Icon]
From:[info]vaarna
Date: 17. Jūlijs 2013 - 09:32
(Link)
kapu kaķi ir ļoti interesanta lieta. pilnīgi nopietni. kad es un Jūle bijām Jaunciema kapos pāris gadus atpakaļ, tur bija ļoti daudz šo dzīvnieciņu. Un vēl - V-grāvja kapos labu laiku bija viens kaķis, kas vienmēr sēdēja uz viena un tā paša kapakmeņa. Kapakmenis nebija jauns, bet šķita jocīgi. Reāli, kā nāku no darba vai eju garām par brīvdienās, - kaķis tur sēž. Regulāri. Tagad gan nozudis. Man arī rodas žēlums pret šiem dzīvnieciņiem, bet es mierinu sevi ar domu, ka viņi paši spēj sevi apgādāt, ja vien nav pārlieku pieradināti. Instinkti dara savu, un tur jau mamma daba lemj, kā būt. Lai tevi nemocītu sirdsapziņas pārmetumi par šādiem dzīvniekiem, palasi šito, tieši par lapsu, http://tikainesakinevienam.lv/princis/21.htm
[User Picture Icon]
From:[info]3_5469mhz
Date: 20. Jūlijs 2013 - 16:19
(Link)
Paldies par uzmundrinājumu. Man gan liekas, ka ja kaķis ir slims un tas ir redzams, tad jau tikai cilvēks var par viņu parūpēties, māte daba ir bezspēcīga... Bet lapsas (ne)pieradināšanas teksts ir klasika :)

Uz nesatikšanos

Melnais Baisulis