sajūtu cilvēks - lieliskajām mājsaimniecēm [entries|archive|friends|userinfo]
sajūtu cilvēks

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

lieliskajām mājsaimniecēm [Sep. 19th, 2013|10:11 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|]

Kā tur ir ar gaileņu saldēšanu - nesen dzirdēju aiz stūra, kā "viena tante teica", ka saldētas un atsaldētas gailenes paliekot kā gumijas.
Tā ir?
A kā savādāk-burkās? Baigi negribas ķēpāties.
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]savanna
Date:September 19th, 2013 - 10:14 am
(Link)
1. Sacept ar sviestu un tad burkās un ledusskapī - šis ir mūsu variants
2. sacept ar sviestu, kastītēs un saldētavā.

/nekādi sīpoli un nekāds krējums/
jā, saldēt svaigas nevar.
[User Picture]
From:[info]vacatio
Date:September 19th, 2013 - 10:17 am
(Link)
sāli vajag?
Kāda sviesta gaileņu proporcija? Un vai sviests ir tas, kurš iekonservē, lai glabātos ziemā?
[User Picture]
From:[info]savanna
Date:September 19th, 2013 - 10:27 am
(Link)
Mazliet sīkāk par šo.
Cepot liekam klāt sāli, sinepju graudiņus, koreandru (maltu) un melnos piparus. Var likt to, kas labāk garšo un, kas ikdienā pierasts.

Sviests. Mēs liekam Gee. To pagatavojam no sviesta (parasti ņemam 3 paciņas eksporta sviestu), to saliek katliņā un un palielas uguns uzkarsē, lai izkūst un tad uz ļoti mazas uguns, vai, ja elektriskā plīts, tad uz 3.režīmu karsē, līdz paliek dzidrs un apakšā nostājas biezumi. Šo uzkarsētu sviestu caur marli salej burciņā un lieto cepšanai, maizītēm utt. Var turēt ledusskapī un uz galda. Uz galda turot arī nebojājas pat mēnešiem. Ledusskapī pat gadus varētu stāvēt. Šādi izfiltrēts sviests ir kā konservants, jo tās vielas, kas bojājās, paliek katliņa apakšā, bet dzidrā daļa nebojājās un ļauj nebojāties arī citiem produktiem, kas ar šo gatavoti.
Gee var arī nopirkt veikalā. Par kvalitāti nezinu, nav lēts.

Daudzums, sviestu liekam uz skatu. Vairāk kā tad, ja ceptu kartupeļus ēšanai. Liek tā, lai sēnes nepeld sviestā, bet lai ar skatu ir redzams taukainums.

Par treknumu nav jāsatraucas, jo izfiltrētais sviests nebaro un ir labdabīgs ķermenim.
[User Picture]
From:[info]vacatio
Date:September 19th, 2013 - 10:30 am
(Link)
Tu to dži kādu stundu karsē? Es lasījusi recepti, kur pāris stunas jākarsē?
[User Picture]
From:[info]savanna
Date:September 19th, 2013 - 10:39 am
(Link)
Nē, tik daudz nav. Kopumā laikam ap 40 min. Parasti daru to paralēli, gatavojot vakariņas. Uzlieku karsēties, tad mizoju kartupeļus utt, pa laikam sviestu apmaisot nedaudz, virspusēji. Uz beigām jau pat neko nemaisa. Gaida, kad kļūst gaiši dzintarkrāsas. Ja paliek daudz tumšāks, tad skaidrs, ka jau ir par daudz.
Vispār atkarīgs no sviesta kvalitātes. Sliktākam sviestam vairāk paliek apakšā tie biezumi un reizēm pat visi nenosēžas līdz apakšai. Paliek dzidrs šķidrums, kam pa virsu vēl kaut kas peld. Tādēļ vajag vairākās kārtās salocītu marli.
[User Picture]
From:[info]karaliene
Date:September 19th, 2013 - 11:08 am
(Link)
2.variants, jap
[User Picture]
From:[info]vacatio
Date:September 19th, 2013 - 11:14 am
(Link)
a sviests nepaliek jocīgs sasaldēts un tad atkausēts?
[User Picture]
From:[info]karaliene
Date:September 19th, 2013 - 11:52 am
(Link)
nekas tāds nav novērots; bet sviests arī netiek lietots tik daudz kā iepriekšējā aprakstā (saprotu, ka tas burkām)
[User Picture]
From:[info]vacatio
Date:September 19th, 2013 - 12:03 pm
(Link)
pavisam mazliet tikai apcepšanai, bet ne tā, ka sviestu redz?
[User Picture]
From:[info]karaliene
Date:September 19th, 2013 - 02:33 pm
(Link)
tieši tā
[User Picture]
From:[info]smille
Date:September 19th, 2013 - 12:43 pm
(Link)
Esmu tikai saldējusi un bez satraukumiem. Cepu ar speķi, manuprāt jau vienalga kādu taukvielu pieliek, par daudzumiem arī īpaši neiespringu, taisīju tādu, kā taisītu arī tūliņ apēšanai. Esmu sasaldējusi arī svaigas, bija ok, tikai vēlāk uzzināju, ka varot palikt rūgtas, bet man laikam paveicās. Manuprāt svarīgi arī, cik ilgi taisies glabāt - ja ne gluži pusgadu, tad diez vai tur kas slikts var sanākt jebkurā gadījumā.

(+pieraksti sev, kā gatavoji un cik daudz ko liki)