Kas nodokļu maksātājiem jāzina par nokavētu nodokļu maksājumu piedziņu…

Feb. 5., 2013 | 07:35 pm
No:: eermaniitis

Nokavētu nodokļu maksājumu, t.i. nodokļu parādu, piedziņu reglamentē likuma „Par nodokļiem un nodevām” 26. un 26.1 panti un Administratīvā procesa likuma (APL) D daļa.
Likuma „Par nodokļiem un nodevām” 26.panta pirmā daļa paredz, ka nodokļu maksājumus atbilstoši nodokļu deklarācijai, kā arī citiem dokumentiem par maksājumiem budžetā, kuri nav samaksāti likumā noteiktajā termiņā, un ar tiem saistīto nokavējuma naudu, kā arī izdevumus par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu bezstrīda kārtībā nodokļu administrācija piedzen bezstrīda kārtībā.
Saskaņā ar APL 361.panta pirmo daļu par piespiedu izpildi parādnieku vispirms brīdina.
Ja brīdinājumā norādītais parāds pilnībā netiek nomaksāts līdz brīdinājumā norādītajam datumam, nodokļu administrācija vai zvērināts tiesu izpildītājs veic nokavētu nodokļu maksājumu piedziņu bezstrīdus kārtībā saskaņā ar likuma „Par nodokļiem un nodevām” 26.pantu, piemērojot sekojošus piespiedu izpildes līdzekļus:

1. nodokļu administrācijas inkasācijas uzdevumā noraksta naudas līdzekļus no nodokļu maksātāja konta kredītiestādē vai no konta, kas atvērts pie jebkuras juridiskās personas, kuras nav kredītiestāde un kuras komercdarbība ietver bezskaidras naudas maksājumu veikšanu. Nodokļu administrācijas inkasācijas uzdevums ir obligāti izpildāms.
2. Civilprocesa likuma E daļā noteiktajā kārtībā vērš piedziņu uz nodokļa maksātāja mantu (kustamo un nekustamo īpašumu, arī uz mantu, kura atrodas pie trešajām personām), uz naudu, kas parādniekam pienākas no citām personām (darba samaksu, pensiju, tai pielīdzinātiem maksājumiem, citiem parādnieka ienākumiem, noguldījumiem kredītiestādēs).

Saskaņā ar APL 364.panta 1.daļu un likuma „Par nodokļiem un nodevām” 26.panta 1.daļu, nokavētu nodokļu maksājumu piedziņas izdevumus sedz nodokļu maksātājs.

Tādējādi nodokļa savlaicīgas nesamaksāšanas gadījumā parādniekam jārēķinās nevien ar to, ka kavējuma periodā tiek aprēķināta nokavējuma nauda - 0,05 procenti no laikā nenomaksātā pamatparāda, bet var rasties arī citas nelabvēlīgās sekas, tai skaitā iespējami apgrūtinājumi nekustamā īpašuma lietošanai un papildus nodoklim un nokavējuma naudai var būt jāatlīdzina piedziņas izdevumi.

# | view all comments


Reply

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: