Aug. 20., 2009 | 01:58 am
No:: li_a

Labrīt !

Vai šeit ir kādi viedi un izpalīdzīgi cibiņi, kuri varētu nokomentēt manis izstudēto informāciju darba attiecību pārtraukšanas/slimības lapas/ bezdarbnieku pabalsta jautājumos ?
(drošs paliek nedrošs)



  •  1) Bezdarbnieku pabalsta piešķiršana- mans darbs stāžs ir 1 gads 7 mēneši, 4 mēnešu pārtraukums, 7 mēneši (strādāju līdz 1. septembrim).. Sarēķinot kopā darba stāžu (veiktās nodokļu iemaksas par mani) esmu tiesīga saņemt bezdarbnieku pabalstu un pagājušo gadu to arī saņēmu minētajā 4 mēnešu bezdarba periodā. Tagad, kad zvanīju uz VSAA informatīvo tālruni, konsultante man teica, ka bezdarbnieku pabalstu par pēdējo nostrādāto periodu varu saņemt tikai tad, ja nostrādāti 8 mēneši, jo pabalsts tiek aprēķināts izrēķinot vidējās veiktās nodokļu iemaksas par pēdējo pusgadu,  BET neskaitot pēdejos divus mēnešus. Ja nebūs astotā mēneša (septembra)- saņemšu pārpalikumu no pirms gada piešķirtā bezdarbnieku pabalsta. Respektīvi man trūkst pēdējā astotā mēneša(kuru tāpat neskaita, bet viņam jābūt) ... Kad jautāju, ko man darīt?- man teica, ka lai mēģinu dabūt kaut vienu nostrādātu dienu septembrī, lai par mani tiek veikta vienalga cik liela nodokļu iemaksa (no darba algas), tad viss būs kārtībā.. tātad, VAI TĀ IR, BŪS KĀRTĪBĀ ? :)
    • 2) Slimības lapa/ darba attiecības- ceru neizskatīt iespēju lūgt darba vietai paturēt mani vēl kaut vienu dienu, tāpēc domāju pagarināt darba stāžu paņemot slimības lapu (skaitās tipiskais uzmetiens:).. tātad, vai darba likumā nav kādu izmaiņu, ko esmu palaidusi garām un vēljoprojām ir tā- ja darbinieks ir slims/paņem slimības lapu- viņu nevar atlaist un darba attiecības tiek pagarinātas tik ilgi, līdz beidzas slimības lapa ? Pat ja pirms tam ir parakstīts rīkojums par atbrīvošanu no darba (pusēm savstarpēji vienjoties) ar konkrētu datumu ??? Un vai iemaksas, ko darba devējs veic par darbinieka slimības lapu skaitās un man es saņemšu pabalstu.  Un darba devējs var likt nostrādāt slimības lapas dienas pēc slimošanas un tad beidzas darba attiecības ? VSAA informatīvā tālruņa konsultante teica, ka jā- ja ir slimības lapa septembrī- viss būs kārtībā :) 
      • 3) Rīkojums par atbrīvošanu no darba- parakstīju rīkojumu, ka jā- piekrītu beigt darba atiecības ar 1. septembri pusēm savstarpēji vienojoties.. Rīkojums gan palika vienā eksemplārā tikai uzņēmumam. Tagad domāju- vajadzēja taču pieprasīt parakstītu kopiju ? Jo, pirmkārt, grāmatvede var nomuhļīt darba attiecību izbeigšanas pantu atskaitēs VID'am (norādīt, ka pati esmu aizgājusi/atlaista) un tas man aizkavēs bezdarbnieku pabalsta saņemšanu uz cik tur mēnešiem, vai ne ? (rīkojuma kopija būtu kā apliecinājums par darba attiecību izbeigšanas pantu), otrkārt (es iedomājos ļaunāko scenāriju)- vai darba devējs, ņemot vērā, ka man nav parakstīts papīrs, ka aizeju pusēm vienojoties ar konkrēto datumu, var man kaut kā sagandēt dzīvi ? Bet atlaist paši ar pantu viņi mani nevar, jo man nav neviens rakstiski fiksēts un parakstīts brīdinājums/pārkāpums darba attiecību laikā.
        • 4) Pēdējās darba algas izmaksa- algu izmaksā 5. datumā.  Man ir slimības lapa no iepriekšējā mēneša (pēdējiem datumiem) līdz nākošā mēneša 7. datumam (piemēram).. so, kamēr darba devējs nav redzējis manu slimības lapu- man neko neizmaksās par pagājušo mēnesi? Jāgaida, kad atnesīšu slimības lapu un tad izmaksās ? Cik ilgi, pēc likuma, viņi var vilkt pēdējās darba algas izmaksu ? Pieļauju, ka kamēr sagaidīs Veselības inspekcijas atskaiti par manu slimības lapu, bet vēl pēc tam var noildzināt ?
          • 5) Atkal bezdarbnieku pabalsts- VSAA informatīvā tālruņa konsultante man teica, ka bezdarbnieku pabalstu var pieprasīt vienreiz gadā. Iepriekšējo pabalstu man piešķīra pērnā gada 15. oktobrī.. viņa teica, ka ja iešu pieprasīt pabalstu pirms 15. oktobrim- es dabūšu pārpalikumu no vecā pabalsta, ja iešu pēc 15. oktobra- jau būšu tiesīga saņemt jauno pabalstu.. Tobiš, es eju un piesaku pabalstu 16. oktobrī, gaidu izskatīšanu, pavēsti par pabalsta izsniegšanu un jau novembrī saņemu naudu par visu bezdarba periodu līdz novembrim ??

            • 6) Pēdēji jautājumi- vai baumām, ka valstij nav naudas, pabalsti kavējas ir kāds pamatojums ? Un vai mana pabalsta apmēru kaut kā ietekmē izmaiņas neapliekamā iztikas minuma apjomā ? Ja manu bezdarbnieka pabalsta apmēru aprēķinās par periodu, kad nebija konkrēto izmaiņu ?
              • .. vēl kādi komentāri ?:)

                Būtu jauki, ja kāds zinošs cibiņš laika gaitā izburtos cauri manam konspektam/savārstījumam (vai vismaz kādam punktam) un nokomentētu. It kā pati centos saprast, bet JA NU... Zinu, ka sarakstīts bezjēgā, bet pa cik tā ir aktuāla tēma daudziem- moš kopā, kopīgiem spēkiem :)) Jau iepriekš atvainojos par savu ne pārāk korekto valodu un klibojošajam terminu lietojumam- es centos, bet ir arī vēls, moš kādā punktā galīgi auzās iebraucu :)

                PALDIES !!!

# | view all comments


Reply

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: