morraa

Dec. 1., 2006 | 04:19 am
No:: morraa

Ciktāl es zinu, galīgas muļķūbas tās nav, bet eksistē daudz efektīvāki smadzeņu skalošanas paņēmieni, kas tiek pielietoti visur kur vien to var.

Piemēram, šādi raksti, kur ir vārdi: "Zinātnieki atklājuši ka...".
Vēl ļoti efektīvi esot lietot ārstus, bērnus, sievietes - tiem tā uzticība esot itkā lielāka by default.
Izveidojot mītisku problēmu, mītisku ienaidnieku - tādējādi tiek pastiprināta uzticība "pretējai" pusei. Nu, piemēram krievu omīšradio bieži vien sāk stāstīt, piemēram, par silīciju. Par to, cik šausmīgi var nomirt, ja silīcija būs par maz, par to ir garengars stāsts, katrs šausminošais silīcija trūkuma fakts tiek izklāstīts vairākas reizes un no dažādām pusēm un beigās kkādu "silīciju saturošu" zālīšu reklāma.
Vēl, piemēram, Krievijā ir tāda prakse - veidot krievu galvās kopīgo ienaidnieku. Ienaidnieku nav, tāpēc gandrīz visi krievi ienīst amerikāņus. Šitais naids tiek neoficiāli slavēts un kopts, līdz ar to krievi jūtas patriotiskāki, sakopotāki un laimīgāki, so, valdībai mazāk jācenšas lai apmierinātu tautu.
Kāpēc stāstu tieši par krieviju? Tur tā smadzeņu skalošanas māksla ir izkopta līdz ideālai vēl CCCP laikos un ir iemesli skalot arī tagad.
Kas vēl?
Vēl smadzenes tiek skalotas neverbāli. Piemēram, bija piemērs, kad uz minerālūdens pudeles bija uzzīmēts lielgabals un stāsts par to, kā šis "lielgabals" nogalinās visādus draņķus organismā.
Tāpat, kad ir jāskalo smadzenes, plaši tiek lietoti speciāli vārdi vajadzīgajā kontekstā. Piemēram, klasiskais piemērs no tās pašas Krievijas - tur valsts cenšas pacelt VAZ automašīnu ražošanu, ar kvalitāti nesanāk, tāpēc vienkārši iznīcina konkurentus. Galvenie konkurenti esot japāņu auto ar labo stūri - tie ir lētāki (dažreiz) un kvalitatīvāki nekā eiropas auto, tāpēc tie ir diezgan populāri. Bieži vien var satikt rakstus internetā par tiem auto ar labo stūri, kuri, varbūt, nemaz nestāstīs par to, cik tas ir slikti un ka tā braukt nedrīkst, raksts var būt par jebko, bet tur būs daudz vārdu tādā garā "japāņu izgāztuve", "nodevība", "japāņi tur jūs par idiotiem", etc... Nu, tāpēc, 25 kadrs nav aktuāls :)

# | view all comments


Reply

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: