Fri, Jan. 13th, 2023, 06:19 pm
Jēkabpils plūdi

Lai gan man tīri labi patīk ideja par atgriešanos Jēkabpilī, es tomēr priecājos, ka tā šobrīd nav. Māja, kur es dzīvoju prims 5 gadiem, nav pašā tuvumā nelaimei, bet, ja dambi pārraus, tā būs zem ūdens. Diezgan šausmelīgi uz to visu skatīties. Cilvēki, protams, bļauj, ka neviens neko nedara, ka vajadzēja to paredzēt, bet es tomēr uzskatu, ka tā ir dabas katastrofa un tādas gadās. Liekas, ka cilvēki cīnās, lai dambi noturētu, ir iespēja evakuēties un ir izmitināšanas vietas skolās, manuprāt ka nevar bļaut, ka "viņiem jau tikai savas kabatas rūp, kamēr visi apslīkst". Notiks zemestrīce un šādi bļāvēji arī brēks, ka kāds par to ir atbildīgs. Protams, ka vienmēr jau ir iespēja labāk nodrošināties, bet tomēr to šausmīgi naidīgo vēlmi, lai kāds būtu vainīgs, es nesaprotu.
Vēl joprojām sekoju līdzi tam, kas notiek Jēkabpilī. Nevaru to vietu tā vienkārši aizmirst. Man tur ļoti, ļoti patika.

Fri, Jan. 13th, 2023, 11:16 pm
[info]resort

Vai tad viņiem tur nav jauns un glauns dambis? Cik es atceros, plūdi bija, jo dambja nebija. Bet tas laikam bija ļoti sen. Tad kādu tur dambi jāceļ, ja šis par švaku? Līdz debesīm?

Sat, Jan. 14th, 2023, 11:02 am
[info]tethys_

Cilvēki iedomājas, ka tas viss ir tik vienkārši - ja ir dambis, tad nekas nenotiek, bet tā nav. Dambim ir problēmas, bet pāri viņam vēl neiet un iebrucis arī nav. Kas notiek ir gruntsūdeņu celšanās, skalošanās dambim pa apakšu caur zemi, ūdens nāk ārā no kanalizācijas un parastajām akām. Un dambis arī nav visā Daugavas garumā, ir pilsētas rajoni, kurus dambis nepasargā.

Fri, Jan. 13th, 2023, 11:32 pm
[info]telefontubbie

Ledus sablīvējumi ir interesanta un fascinējoša parādība. Ik pa laikam, kā spēlē Tetris, mainās ledus straumes "taciņas" un izkārtojumi. Savulaik Ogrē vienu ziemu likās, ka būs plūdi, bija divas sliktas kombinācijas (vižņi plus ilgstošs lietus), bet varenā ledus masa ar baļķiem izgāja nesastrēgstot un izkusa mierīgi Daugavā.
Jēkabpilī šobrīd notiekošais ir ārkārtējs gadījums - reizi 40 gados -,pie atzīmes 8.77 (šobrīd) ir neomulīgi apzināties, ka tur daudzi cilvēki jau otro nakti pēc kārtas negulēs un strādās ārā, aukstumā, brr. Cerams, ka pilsētas ļaudis gatavojoties, vairāk saliedēsies nekā ecēsies viens ar otru, kam slapjāki mājas pamati vai mašīnas.

Sat, Jan. 14th, 2023, 11:03 am
[info]tethys_

Soctīklos notiek šausmīga bļaušana, ka šo bija tik viegli novērst, bet nevienam jau neinteresē. Es to saskatu kā ārkārtas situāciju, kas tiešām ilgi nav bijusi. Nevar jau no visa vienmēr pasargāt.