Sat, Dec. 22nd, 2012, 04:36 pm

Ziemassvētki, šviemassvētki. Bērnībā tie nekad nekādā veidā netika pat pieminēti, attiecīgi nesaistās pilnīgi ne ar ko. Nē, samelojos. Tie saistās ar kaut kādu sadomātu, nevienam neinteresantu ceremoniju, kā Brežņeva runām televizorā no tās pašas bērnības. Bezsakars, kas top uzņemts ar vētrainām ovācijām, lai gan visi zina, ka nieki tas ir un dzīšanās pēc vēja.

Sat, Dec. 22nd, 2012, 05:25 pm
[info]blond

tad tu esi audzis jocīgā ģimenē:)

Mon, Dec. 24th, 2012, 12:39 am
[info]begemots

Kuras ģimenes tad tad nebija jocīgas? Es arī bērnībā zināju tikai Jaungadu, ar visu Salaveci.

Mon, Dec. 24th, 2012, 12:46 am
[info]blond

Jā, nu par to es nebeidzu brīnīties (bez nosodījuma), jo mūsu ģimenē Ziemsvētki bija galvenie svētki, kopš sevi atceros, bet vecagad vakars tikai tāds jampadracis ar Ogoņok Krievijas televīzijā un laimju liešanu. Bet viss īstais, sirsnīgais, ģimeniskais, tai skaitā dāvanas, bija Ziemsvētku vakarā. Un tā arī absolūti visās mūsu draugu ģimenēs. Es nesaprotu - kāpēc tā. Vai cilvēki tiešām baidījās? No kā? Kāpēc? par Ziemsvētkiem nevienu cietumā nemeta. Tiesa, eglītes bija grūtāk dabūt. Cik atceros, kaut kādas nīkulīgas eglītes parādījās pie Āgenskalna tirgus apmēram dienu pirms Ziemsvētkiem. Bet - parādījās. Tātad valsts tomēr kaut kā respektēja šo tradīciju.

Mon, Dec. 24th, 2012, 03:04 pm
[info]begemots

Grūti pateikt; varbūt tas saistīts ar to, ka mans tēvs bija zinātnieks un agnostiķis -- tā kā pašam ZSV kristīgās tradīcijas izpratnē neinteresēja, tad jēga izlēkt šī iemesla dēļ arī it kā nebija. Pietika jau ar to, ka kā bezpartejiskajam viņam karjera zinātnē bija gana apgrūtināta.

Pamatskolā gan atceros, ka vienu gadu bija kaut kāds hajs par bērniem, kuri atzinās, ka uz ZSV gājuši uz baznīcu, viņus laikam kaunināja vai viņu vecākus sauca uz skolu. Kkur ap 1984. šķiet.