Viena lapa - Cilvēka labākais draugs

About Cilvēka labākais draugs

Previous Entry Cilvēka labākais draugsMay. 21st, 2014 @ 12:05 pm Next Entry
Daudzi suņu īpašnieki lepojas ar savu mājdzīvnieku izcelšanos. Bet Ziemeļamerikas indiāņu cilts Koniagas uzskata, ka paši ir cēlušies no suņa. Un daudzās dažādās civilizācijās atkārtojas leģenda par cilvēkiem ar suņa galvu.
Viens no labākajiem aprakstiem ir atrodams sera Džona Mandeviļa viduslaiku rakstos. "Ejot pa jūras okeānu, pāri daudzām salām, mēs nonākam uz salas, ko sauc par Nakumeru; tā ir laba un skaista sala.
Un, mērot ar kompasu, tā ir vairāk kā tūkstots jūdzes diametrā. Un visiem salas vīriešiem un sievietēm ir suņu galvas, un viņus sauc par Sinesefāliem (grieķu vārds, kas nozīmē "suņa galvas)".
Marko Polo ir teicis, ka šie cilvēki dzīvo Andamanu salās Bengālijas līcī, bet visa suņucilvēku ideja visdrīzāk ir cēlusies, sākotnēji ieraugot paviānus, kam ir asi, suņiem līdzīgi purni.
Austrumu mākslā Svētais Kristofers dažkārt tiek attēlots ar suņa galvu. Saskaņā ar leģendu viņš bijis neparasti izskatīgs, un, cenšoties izvairīties no sieviešu uzmanības, viņš skaitījis lūgšanas, lai viņam aizsardzībai tiktu dota suņa galva. Iespējams, ka šī pasaka radusies agrīnajos kristietības laikos, kad ēģiptiešu kults par dievu ar suņa galvu Anubisu varētu būt sajaukts ar stāstiem par Svēto Kristoferu.
(Leave a comment)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba