Journal    Friends    Archive    User Info    memories
 

as i dream about movies they won't make of me when i'm dead -

Feb. 4th, 2011 12:51 am

es te vēl pašņākšu.
nu sēdēja man jaungadā pretī viens talantīgs filmtaisis, un teju vai sprauslāja man sejā, kad jautāju, kādēļ viņš nav dzimtenē.

nu neviens mākslinieciņš nebūs tai dzimtenē, ja dzimtenei nevajag. un kāda gan tad vairs nozīme, kas iemieso dzimteni, ja tādiem mudakiem atļauj bīdīt lietas.

jā, es laikam šo uztveru kā teju personisku apvainojumu.

5 comments - Leave a commentPrevious Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Comments:

From:[info]dominika
Date:February 4th, 2011 - 01:14 am
(Link)
Koks ar diviem galiem. No vienas puses, saprotu, tos, kuri izvēlas aizbraukt, lai varētu darīt to, kas patīk, cilvēka cienīgos apstākļos. No otras - ja talantīgie cilvēki nepaliks un necīnīsies par to, lai izmainītu apstākļus dzimtenē - pārmaiņas notiks daudz, daudz lēnāk. Globalizācijas laikmetā dzimtenes kā māju koncepts, protams, ir zināmā mērā zaudējis jēgu, un tomēr, priecājos par tiem, kuriem ir drosme palikt. Vai aizbraukt un atgriezties, lai nestu pasaules vēsmas, plašāku skatījumu atpakaļ sabiedrībā, kurā ir uzauguši. Tas ir īstais patriotisms.
From:[info]penny_lane
Date:February 4th, 2011 - 02:08 am
(Link)
man kādreiz tāds piemita, šķiet, diezgan lielā mērā.
šodien. es vairs nesaprotu pat konceptu. un, iespējams, gribu dzīvot savā globālajā ciematiņā.
nu, ja tu, latvietis nebūdams, runāsi kaut kādas šausmīgas muļķības par manu tautu, tad drusku saskaitīšos. bet tikpat labi- par visu reģionu, piemēram. vai par... eh, par kādu labu filmu, teiksim.

"mani cilvēki"- jā.
"mana valsts"- amm, nu kas vispār ir mana valsts. vēsture? robežas? kultūra, acīmredzot ne pārāk. izcelsme. jā, bet izcelsme ir viss, kas ar mani noticis.
pasaules vēsmas, manuprāt, var tikai labprātīgi nogrābt. neba uzgrūst.

bet, jā. es esmu latviete. tā ir gadījies. ne labi, ne slikti, fakts citu starpā.
From:[info]dominika
Date:February 4th, 2011 - 02:25 am
(Link)
es, šķiet, vienmēr vairāk esmu ticējusi prāta, inteliģences, kultūras brālībai, kaut kam tādam, kas šķērso valstu un valodu robežas, bet vienlaikus, man tomēr gribas - vismaz uzplūdiem - vairot inteliģenci, plašo redzesloku un citas lietas, ko par labām uzskatu, tieši tajā sabiedrībā, tautā, no kuras esmu cēlusies, nevis abstrakti.
ai, bet ko nu es. es vispār pēdējā laikā nezinu, ko gribu dzīvē. turklāt tas pretnis manī, kas liek mētāt kažoku no vienas puses uz otru - vienmēr norādīt uz lietas otru pusi. nebrīnies, ja kādreiz tikpat kvēli, kā šobrīd aizstāvu patriotismu, kādreiz aizstāvēšu kosmopolītismu. varbūt pat jau esmu to darījusi.
From:[info]penny_lane
Date:February 4th, 2011 - 02:32 am
(Link)
vaitanemēsvisi,vaitanemēsvisi...
From:[info]dominika
Date:February 4th, 2011 - 02:39 am
(Link)
:)