(no subject)

« previous entry | next entry »
May. 18th, 2007 | 08:16 pm

Samārā, kur šodien notika tikšanās starp Krieviju un ES pārstāvjiem, notika arī Putina opozīcijas gājiens.

Kas sastāda šo opozīcijas gājienu? Ļimonova Nacionālboļševiki un Garija Kasparova "Cita Krievija". Principā no Baltijas perspektīvas neviens no šiem grupējumiem mums nav labvēlīgs. Tanī pašā laikā viņi vismaz oficiāli ir opozīcijā Putina autoritārajai varai.

Tālākais, kas ir interesanti, ka ES pārstāvji bija "ļoti satraukušies" par Krievijas represijām pret savu politisko opozīciju. Bet nu tas tā - tā ir tipiskā ES cilvēktiesību politika, un tur nav ko viņiem pārmest.

pats interesantākais ir tas, ka šis "Opozīcijas marš" ("марш несогласных") tur pēc Krievijas preses paziņojumiem ir savācis mazliet vairāk, kā 100 dalībnieku - saskaņā ar rietumu preses ziņām - 100 - 500 dalībnieku. Man šķiet maz. Astotā maija demonstrācija Rīgā tomēr bija lielāka par 500 cilvēkiem. (Protams, 9. maija demonstrācija pie "Okupācijas pieminekļa" bija vēl lielāka)

Ja godīgi, es šinī putrā neko nesaprotu.

1) Putina opozīcija ir ne tikai pret Putinu, bet arī noskaņota pret visu rietumniecisko. Visi bļauj par lielo vareno Krieviju. Nacbolus arī paši esam piedzīvojuši uz savas ādas.

2) Putins un viņa kliķe aktīvi protams arī uzkurina ārējā ienaidnieka mītu. Faktiski audzinot savus iedzīvotājus par izsalkušiem un neapmierinātiem suņiem, kas rej uz visu pasauli. Ļoti masveidīgi tiek uzkurināts mīts par to, kā Amerika un Lielie Ļaunie spēki grib sagraut Krievu impēriju, to novājināt, etc.

3) Eiropas savienība tanī pašā laikā pārmet Putinam cilvēktiesību pārkāpumus attiecībā uz opozīciju. Tas ko šī opozīcija runā par pašu ES, viņu laikam itkā neuztrauc. Lai gan protams tiesiskā valstī vārda brīvība ir svēta lieta.

Vēl pašu kremli ļoti satrauc Sarkozi nākšana pie varas Francijā. Un galvenais arguments, kas viņiem šķiet neērts ir tieši cilvēktiesību jautājums, kuru kā prioritāti esot deklarējis sev Sarkozi! Varēja tak priecāties, ka Sarkozi varbūt beidzot uzklausīs Krievijas izmisīgos kliedzienus par represijām pret tautiešiem Igaunijā un Latvijā ...

Pozitīvais faktors visā šinā putrā ir tas, ka ES ļoti stingri ir demonstrējusi savu solidaritātes principu pārmetot Krievijai iejaukšanos Igaunijas iekšējās lietās kā arī aiztāvot Polijas ekonomiskās intereses.

Es īsti nesaprotu, kas par putru ir savārījusies attiecībā uz Lietuvu, jo kaut kādā kontekstā arī tā ir minēta starp ES "cietējvalstīm". Krievija itkā esot viņai piegriezusu naftas piegādi.

Un pēdējais, par ko esmu šobrīd aizdomājies - atceraties, kas notika, kad Kremlī bija varas maiņa un Jeļcina vietā nāca Putins? Pareizi - notika kārtējā invāzija Čečenijā. Jautājums - vai arī šoreiz kremlis izlems varas maiņu atzīmēt ar kārtējo asinspirti kādā no robežvalstīm? Uzbrukums Baltijas valstīm šobrīd nešķiet reāls - tas tomēr būtu uzbrukums NATO, tomēr tieši Baltijas valstis tiek akcentētas gandrīz kā Krievijas ienaidnieks nummur viens!?

Itkā jau reāli neko tik traģisku neviens te lielajam austrumu brālim nav izdarījis. Jā - igauņi draud radīt problēmas Vācijas - Krievijas jaunajam gāzes vadam. Tas protams ir nopietni - ir apdraudētas kādas konkrētas kliķes ekonomiskās intereses (Gazprom & Putins + Šrēders & BASF un E.ON?). Nu un? Sakārtot energoresursu eksportu uz ES jau varēja arī sarunu ceļā un pumpēt to pa tiešo caur tām pašām Baltijas valstīm, vai Ukrainu ...

Iezīmējas kaut kāda noteiktas kliķes vēlme šķelt ES, panākt to, lai ES atsakās no Baltijas valstīm un iespējams arī no Polijas. Šī pati kliķe veido milzīga energomagnāta tīklu pa visu Eiropu, lai tur iespējams kaut kādā brīdī varētu nopirkt absolūtu totālu varu. Nezinu. Minējumi.

Gaiss ir saspīlēts. Un muļķīgākais ir tas, ka saprast, kas īsti ir tie spēki, kas visā šinī putrā ir tie īstie spēlētāji arī nevar. Kaut kur pa vidu protams ir arī rietumu ideāli par demokrātiju, tiesisku valsti, cilvēku tiesībām utt. Man liekas, ka šobrīd notiek slēpts karš starp šiem rietumu ideāliem un pragmātisko merkantīlismu un varaskāri.

Un starp citu - kas notiek Kubā? Vecais perdelis Fidels vēl ir dzīvs vai kā???

Link | Leave a comment | Add to Memories


Comments {10}

(no subject)

from: [info]veejaslota
date: May. 18th, 2007 - 09:28 pm
Link

1) vēlēšanas Krievijā tuvojas
2) Krievijā pašā notiek kaut kādas ietekmes zonu sadales par kurām mums nav ne jausmas
3) vecā Eiropa kāro tikt pie krievu enerģijas podiem, bet krievi ar šo siera gabalu kacina rietumus izmēģinot cik tālu var iet (Baltija, Polija).
Un Fidelis laikam vēl kust.

Reply | Thread


D[ra]kone

(no subject)

from: [info]drako
date: May. 18th, 2007 - 10:15 pm
Link

1) Ziny.
2) Nezinu kāda Krievijā var notikt varas zonu sadale, ja opozīcija ir gandrīz vai likvidēta. Es pats esmu dzirdējis viedokli, ka šī te opozīcija ir ne vairāk, un ne mazāk kā paša kremļa kontrolēta vienība, kuras uzdevums ir iebiedēt rietumus - skat, jūs tiešām gribat Krievijā demokrātiju? Jūs tiešām gribat lai Krievijā nonāk pie varas šie neonacisti un imperiālisti? Jūs nu gan labāk varētu atbalstīt mani (Putinu) - mēs tikai mētājam ar olām un laižam vēstnieku mašīnītēm karodziņus, bet VIŅI var arī mēģināt ar tankiem pabraukāt!

Pirms Putina Krievijā bja Kremlis ar vienu hronisku alkoholiķi pie varas un vairāki oligarhi, kas raustīja kremli katrs aiz sava diedziņa.

Kad pie varas atnāca Putins, visi oligarhi tika vai nu salikti cietumos vai arī kā Berezovskis - aizbēga uz rietumiem.

Var minēt vai Berezovskis ir tiešām Kremļa opozīcija vai opozīcijas butaforija Eiropas acu aizmālēšanai.

Vienīgo, reālo Kremļa opozīciju var meklēt Ukrainā, prorietumnieciskā Juščenko personā. Vai Baltkrievijā, kur Luka taisa kaut kādu savu politiku tirgojoties ar Krieviju. Vai Gruzijā. Valstīs, kas vairs nav zem Kremļa protektorāta, mēģina iet rietumu demokrātiju ceļu un arī atbalsta ASV ārpolitiku, lai arī kāda tā būtu.

3) Nu bet labi, pieņemsim ka Eiropa nolemj piekāpties Krievijai un atdod Baltiju un bijušās Varšavas pakta valstis atpakaļ Kremlim ... so what? Pretī viņa iegūst Kremļa biznesa pārstāvjus (Līdzīgi, kā Latvijā ar Latvijas Gāzi piemēram), kas Eiropā turpina Krievijā aizsākto politiku - pārpērkot visu biznesu un veidojot vienu kapitālu monopolu, kura vadība ir no tā pašas ābeles ko iestādīja Ļenins savulaik sapņojot par "Vispasaules proletariāta diktatūru" mērdējot un terorizējot miljonus godīgu civiliedzīvotāju un likvidējot politisko opozīciju. Diez vai tur visi ir tādi muļķi, kas nesaprot šos draudus.

Reply | Parent | Thread


(no subject)

from: [info]veejaslota
date: May. 18th, 2007 - 11:44 pm
Link

2) diez vai parastie opozīcijas demonstrāciju dalībnieki zin kādās spēlītēs piedalās. Un, visumā, pašu ierindas pilsoņu galvās ir absolūts kokteilis sākot ar nacboliem un beidzot galējiem komunistiem, neapmierināti ir daudzi un ļoti daudziem patīk lādēt riebīgos baltiešus un murgot par kaut kādu dižo Krievzemi un justies briesmīgi apvainotiem.
3) Eiropa pati ar sevi netiek galā. Problēmas būs.

Reply | Parent | Thread


D[ra]kone

(no subject)

from: [info]drako
date: May. 18th, 2007 - 11:58 pm
Link

2) True.
3) Nja. Dod dievs lai vismaz mūsu āda no tās putras iznāk arā ar cieņu un negriezta.

Reply | Parent


(no subject)

from: [info]divi_g
date: May. 18th, 2007 - 09:46 pm
Link

Da nu to opozīciju, šamie ir tādi bik smieklīgi, es teiktu.
Sarkozī Kremlim varētu nepatikt tādēļ, ka ir drīzāk neo-con, nekā centrists vai sociāldemokrāts, attiecīgi attiecības ar Franciju varētu kļūt saspringtākas. Un līdz šim franči bija tāds diezgan uzticams Krievijas "partneris" ne gluži, tomēr attiecības bija diezgan labas (btw, Tev tur ir kļūda "Sarkozī nākšana pie varas Kremlī"). Tādēļ varbūt arī domā, ka pārmetumi par cilvēktiesībām drīzāk nāks pār viņu, nekā mūsu galvu. Mēs it kā kaut kādu eksāmenu esam nokārtojuši ar uzņemšanu ES un NATO.
Lietuvā bija ķēpa ar Mažeiķu naftu, kuru leiši pārdeva ne-krieviem, poļiem afair. Krievi apvainojās.
Par Čečeniju bija tā, ka Pirmā kampaņa sākās jau 90.gadu vidū, taču bija neveiksmīga. Otrā sākās pirms Jeļcina aiziešanas, bija veiksmīga un nodrošināja Putina popularitāti. Attiecībā uz ienaidniekiem, domāju, ka uz ārēju agresiju Krievija šobrīd nav spējīga.
Par vēlmi atšķelt Baltiju no ES un NATO - bet protams, jau kopš 90.gadiem.

Reply | Thread


D[ra]kone

(no subject)

from: [info]drako
date: May. 18th, 2007 - 10:16 pm
Link

Izlaboju - kļūda. Domas dažādas galvā jaucas ..

Reply | Parent


D[ra]kone

(no subject)

from: [info]drako
date: May. 18th, 2007 - 10:47 pm
Link

1) Tas ka smieklīga - nez. Kā kurš. Ļimonovs ir radījis kaut kādu spēku, kas līdz šim ir bijis ļoti dzīvotspējīgs neskatoties uz visām Kremļa vajāšanām. Tas bija fanātiķu bars, kurus vienoja kaut kāda mistiska vienotības sajūta. Tas ir kaut kāds konglomerāts, kur nostaļģija pēc sarkaniem karogiem un spēcīgas, krieviski patriotiskas varas kremlī ir radījusi jaunu spēku kuru ir grūti klasificēt. Ļimonovs nav nedz biznesmenis nedz jurists. Viņš ir rakstnieks un diezgan veiksmīgs politiskais avantūrists.

Par pārējiem grūti spriest. Kasparovam liekas aizraušanās ar šahu ir kaut kur sabojājusi galvas smadzeņu darbību. Parasti itkā inteliģenti cilvēki uzvedas savādāk ...

2) Kas ir neo-con? Neokonservarīvie, vai kas? Ja kas krievi streso tieši par sociālistu, kuru Sarkozi ir ielicis par jaunā kabineta ārlietu ministru.

3) Ahā - tagad skaidrs ar lietuvu. Laikam mums arī steidzami jāpārdod VN tai pašai Polijai :)

4) Par Čečeniju zinu. Ļoti sīki viņai savulaik sekoju. Īpaši pēdējai kampaņai. Par ārējo agresiju - nezinu. Ka nesanāk, kā ar Staļinu Hitleram. Visu laiku domāja, ka Krievija ir represiju un komunistu terora novājināta, bet izrādījās tomēr pietiekoši labi organizēta, lai no kara sev noplēstu kaut kādus laurus vismaz ģeopolitiskās vērtībās (Maskavas kontrolētais Varšavas pakts).

Karš Čečenijā ir beidzies. Kremlis itkā ir savu panācis. Daudz ko iemācījies. Citu karu, kas tukšotu Kremļa resursus nav. Tātad ir brīvie resursi ko ieguldīt kaut kur citur.

Ir skaidrs, ka šobrīd viss šis jampadracis ir Krievijas specifiskā priekšvēlēšanu kampaņa. Savulaik arī Čečenija bija savā ziņā daļa šīs priekšvēlēšanu kampaņas.

Jautājums - kas būs turpinājums šai priekšvēlēšanu kampaņai, kura manuprāt ir vēl tikai sākusies? Vai tā būs tikai asu vārdu apmaiņa rietumu virzienā, vai arī būs vēl kas taustāmāks? Tallina protams nav Čečenija, tomēr Tallinas notikumi bija kas reālāks, kā vienkārši populistiskas deklarācijas ...

Reply | Parent | Thread


(no subject)

from: [info]veejaslota
date: May. 18th, 2007 - 11:48 pm
Link

Tallina Krievijai bija rokas iemēģināšana.

Reply | Parent | Thread


D[ra]kone

(no subject)

from: [info]drako
date: May. 19th, 2007 - 12:16 am
Link

Bezšaubām.

Lai gan es domāju, ka sava veida rokas iemēģināšana jau ir aizsākta arī savulaik Latvijā ar to skolu štābu, tikai viņiem, ja pareizi atceros, nekas nesanāca.

Vismaz kaut kad nacbolu blogos lasīju viņu pašu viedokli par štābu un viņa rezultātiem.

Tagad ir palicis ZapČels, par kura saistībām ar Maskavu man nav īstas skaidrības. Tas ka ar Kremli viņi tirgojas, tas fakts, bet cik lielā mērā Kremlis viņus uzskata par "savējiem", gan ir jautājums.

Igaunijā redz izrādas ir bijusi pat Našistu filiāle, kuras līderis tur tagad ir paņemts ciet. Latvijā man šķiet ir vairāki potenciāli līdzskrējēji, bet organizētas, Kremlim pakļautas struktūras ... nez?

Reply | Parent | Thread


D[ra]kone

(no subject)

from: [info]drako
date: May. 19th, 2007 - 12:20 am
Link

Šobrīd man liekas, ka Kremlim tuvāka ir tieši "nacionālā" Tautas Partija, un LPP, nevis krievvalodīgo partijas.

Paskat pat kā Godmanis ir sācis dziedāt par nepisoņu balstiesībām!? :D

Reply | Parent