Pilnmēness nogurdinātie - 31. Oktobris 2012

About 31. Oktobris 2012

Labdaba11:24
Staigājot pa Čakmarijas/Avotu un līdzvērtīgu centru pamazām rodas vēlme kaut kā nebūt atjaunot vēsturiskā paskata durvis lielākajai daļai veco māju.

Tie bŗūnie plastikāti ar rokturi sāk reāli kretinēt, kad paskaties, cik viņu daudz apkārt un cik ļoti viņi neiederās pie 191x gadu mājām.

Nu jau sāku ievērot arī nianses. Biežākie un pretīgākie ir plastikātiķi ar standarta (es pieņemu: lētāko) rokturi puskantainas osiņas veidā.

Tad ir vietas, kur vipendrījās un liek austiņveidā izlocītu osiņu.

Tad mēdz likt spīzdmetāla rokturi, tie parasti tiek likti drusku lielāki -- mums varbūt ir PVC durvis, beeet rokturītis gan ir kruts, vane? Riight.

Paši aci raustošākie ir mēģinājumi sadzīvināt vecos skatlogu un durvju elementus ar moderno™ PVC.

Piemēram, Avotielas sākumā ir tipiskas sūdbrūnās PVC duravas, bet rokturis iebāzts pirmskara -- garš "/" veida koka ar metālkaltiem kokturiem galos.

Vai, teiksim, turpat blakus uz Marijas ielas, ārpus fasādes drusku izvirzīti skatlogi ar ornamentiem gar malu, kuros iebāzti biezbrūni (atkal) PVC rāmji.

Pat padomjlaiku mantojums -- Vecās Durvis, kurām stiklu vietā sabāzti finieri un viss noķepināts vienlaidus bŗūns, neatstāj tik nomācošu iespaidu kā neoklasicisma un jūgenda ēkas ar izvarotu pirmo stāvu. Faktiski, rodas iespaids, ka padomjlaiki nemaz nav beigušies, bet vienkārši transformējušies. PSRS laikos aiznaglotās parāddurvis ir izlauztas miskastē un to vietā ieliktas 21. gs. atraugas.

Gandrīz vai Eiropai jāpiesaka kāds projekts par Rīgas vēsturiskā centra Durvju Atjaunošanu.
Top of Page Powered by Sviesta Ciba