Pilnmēness nogurdinātie - 3. Septembris 2009

About 3. Septembris 2009

dienas kvota16:06
Pieņemu, ka tie, kas par tēmu interesējas, jau sen zina, bet mani patīkami izbrīnīja Ekonomistā publicētais pastāstiņš par Portugāli, kurā, kā izrādās, jebkādu narkotiku lietošana un turēšana personiskām vajadzībām (mazāk par rēķināto aptuveno 10 dienu devu) ir dekriminalizēta jau kopš 2001. gada. Tad, kad tas tika ieviests, tika paredzēts globālais narkotūrisms, mežonīgs lietošanas lēciens un visāda citāda herņa, no kā nekas pa šiem 8 gadiem nav piepildījies.

Tā vietā ar narkotiku lietošanu saistītās STS, kā arī OD nāves ir stipri sarukušas un pēc vairākiem rādītājiem Portugālē ir viens no zemākajiem lietošanas līmeņiem Eiropā.

Tiesa gan, pirms lēkt gaisā aiz prieka, "legalize marijuana" krekliņu īpašniekiem jāņem vērā, ka "dekriminalizēts" nenozīmē "legalizēts". Narkotiku lietošana joprojām ir nelegāla, vienkārši tagad netiek uzsākts kriminālprocess un cilvēkus nearestē, neliek cietumā un nepiešuj lietu. Tā vietā viņiem devu atņem un nosūta uz valsts administrētu programmu, kur viņiem var piespriest naudas sodu vai sabiedriski derīgo darbu, bet galvenokārt šais komitejās sēdošie trio: sociālais darbinieks, psihiatrs un jurists -- iedrošina addiktus pieteikties rehab programmās un kazuāļiem cenšas palīdzēt nekļūt par adiktiem.
Tags:

Sweetest thing received this year22:54
Tags:
Top of Page Powered by Sviesta Ciba