- 3.2.16 23:18
- "Ļoti labu darvu var iegūt ari no svaigām egļu mizām, tikai šī izejviela ne vienmēr dabūjama pietiekošā vairumā. Darvas ražošanas princips īsumā šāds: Attiecīgi sagatavotu celmu malku cieši iekrauj skārda vai mūrētā tvertnē, kuru noslēdz tā, lai tai netiktu klāt no ārienes svaigs gaiss. Tvertni no ārpuses silda. Temperātūrai malkas kravā ceļoties, vispirms no tās izgaro liekais ūdens, pēc tam sāk risināties t. s. sausās destillācijas process; rezultātā tvertnes dibenā rodas vispirms ūdeņains, brūngans šķidrums, kas satur etiķskābi, pēc tam atdalās darva. Pa notekcauruli, kas ierīkota zemākā tvertnes vietā, destillācijas produkti satek tvertnē. Kad pārdestillēšanās process beidzies, tvertnē paliek t. s. kokogles, kas vajadzīgas kalējiem.
Viss darvas iegūšanas process velkas 2— 3 dienas. Šai laikā ietaise pastāvīgi jāuzmana un labi jāprot rēgulēt kurināšanu. Ja temperātūra malkas tvertnē pārāk zema, koks slikti pārdestillējas un maz iznāk produkta. Ja turpretim temoerātūru paceļ pārāk strauji, ari pārdestillēšanās var noritēt pārāk ātri, sakrājušās gāzes nespēj kondensēties un var pat notikt sprādziens, kas var izārdīt visu iekārtu."
J. Ķeviešāns, LLK būvtechniķis. "Darvas tecināšana mājas apstākļos". "Sētā un Dravā", 1937. - 5 piezīmesvieta jūsu piezīmēm
- 4.2.16 01:37
-
Beidzot.
Tur nebija arī raksts, kā darbojas dzinējs, ko baro ar malku?
Par kaļķu cepli ar labprāt uzzinātu. - Atbildēt
- 4.2.16 10:20
-
Aufklärung
:)
- Atbildēt
- 4.2.16 10:20
-
Palasījos, malkas dzinējus vēl joprojām ražo.
- Atbildēt
- 4.2.16 11:03
-
Wannabe ekodarvas ražotājs:" Kāda ir termperatūra kāda jāuztur?"
Sirmais meistars: "nu tur jāskatās.." - Atbildēt
- 4.2.16 12:58
-
"Sētā un Darvā", 1937.
- Atbildēt