Zuzannas domas - Bēres Īrijā [entries|archive|friends|userinfo]
Zuzanna

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Bēres Īrijā [14. Jul 2013|02:54]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Kā reiz mans labs draugs studiju laikā teica - nav labāka biznesa par apbedīšanas biznesu. Jo var būt krīzes un nekrīzes, bet cilvēki mirst un mirs vienmēr. Ne velti ir tik daudz jauku komēdijseriālu par šo tēmu.
Bet dzīvē tas nevienmēr ir tik jautri, īpaši no klientu puses. Mums te bija gadījums, kur vīrietis, pāri 40 gadiem, gāja bojā autoavārijā. Viņa sieva ir Latvijā, viņa 18 g.v. meita Īrijā. Tad nu meitenei vajadzēja uz vietas visus bērēšanas pasākumus noorganizēt un konkrētajā gadījumā vislētākais variants ar kremēšanu bija 2250 EUR. Un tas ir bundulētais pakalpojums, no kura neko ārā neņem - jums būs kapliča, atvadīšanās, pelnu saņemšana konkrētā laikā utt., pat ja reāli vajadzēja tikai mirstīgās atliekas kremēt un saņemt pelnus. Jāpiebilst, ka ne tai meitai, ne mātei tāda nauda uz sitiena nebija. Nu 2250 EUR jau skaitās laba mēneša alga Īrijā jaunam iebraucējam, kaut arī zem vidējās vēl (vidējā ir ~3400 EUR).
Bet labais tomēr par Īriju ir šīs valsts apbrīnojamā sociālā sistēma. To vajadzētu papētīt vairāk, tīri profesionālā kretīnisma dēļ. Bet konkrētajā gadījumā vietējais sociālais dienests palīdzēja ar 1700 EUR.
Tagad saprotu, kāpēc mans tēvs tik ļoti uzstāja, lai man būtu nelaimes gadījumu apdrošināšana - lai viņam nebūtu jāmaksā par bēru izdevumiem un manu mirstīgo atlieku transportēšanu uz LV.
Tas, ko es īsti nezinu, cik maksā kapu vietas vai arī kāda sistēma šeit ir šajā jautājumā.
Linkir ko teikt?

Comments:
From:[info]hessin
Date:14. Jūlijs 2013 - 16:17
(Link)
no kurienes tas skaitlis, ka vidējā ir 3400 euro?
Pēc statistikas vidējā ir 3000 eiro pirms nodokļiem, kas varētu būt kaut kur 2400 eiro uz rokas. (avots: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_in_Europe_by_monthly_average_wage, kas ņemts no CSO (īru statistikas pārvaldes)). Starp citu, ja vidējā mēneša alga ir 3000, tad gadā sanāk 36 000, kas ir tā robeža standarta gadījumā, kad sāk piemērot 40% ienākuma nodokļa likmi — atdeve par lielāku strādāšanu samazinās :)

Un par tiem 2250 es arī neesmu pārliecināta, tas gan jau atkarīgs, vai jaunajam iebraucējam ir kaut kāda profesija un vai vispār saprot angļu valodu. Vairāk sliecos uz to, ka Latvijas piemērā lielākā daļa ir iebraucēji no laukiem, kuri strādā nekvalificētu darbu un saņem minimālo algu (1500 eiro). Un tā kā sociālā sistēma ir dāsna, tad vēl visvisādus benefitus.
From:[info]zuzanna
Date:28. Jūlijs 2013 - 23:04
(Link)
Es izmantoju ne pārāk uzticamu avotu par to vidējo algu - tas noteikti nebija CSO, un dati varbūt nebija gluži par 2013. gadu. Bet paldies par labojumu.

Un piekrītu, ka laba daļa no iebraucējiem te saņem minimālo, bet ir patīkami satikt te arī latviešus, kas pelna labi virs tās, kas ir labi ieriktējušies "baltajās apkaklītēs".

hackers counter system